Vähähiilinen teknologiateollisuus (5 op)
Toteutuksen tunnus: JD00BA25-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.10.2022 - 15.01.2023
Ajoitus
09.01.2023 - 31.05.2023
Laajuus
5 op
T&K-osuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
YAMK yhteiset
Toimipiste
Microkadun kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Opettaja
- Sonja Kattainen
- Merja Tolvanen
- Anssi Suhonen
Ajoitusryhmät
- Avoin_amk_YAMK (Koko: 500. Avoin AMK: 0.)
Koulutusryhmat
- Avoin_amk_YAMK
Toteutuksen kuvaus
Sisältö:
- Ilmastopoliittiset tavoitteet
- Green House Gas –protocol, hiilijalanjälki ja –käden jälki
- laskentamenetelmät
- hiilineutraalisuus tiekartta
Tavoite:
Opintojakson suoritettuaan opiskelijoilla on yleiskäsitys teknologiateollisuuden toimialojen organisaation mahdollisuuksista kohti vähähiilisyyttä. Opiskelija oppii tunnistamaan ja tarkastelemaan oman toimialansa kriittisiä kehityskohteita. Opiskelija saa valmiudet ennakoida ja varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Hän ymmärtää hiilijalanjäljen ja -käden laskentaperiaatteet ja osaa tulkita tuloksia ja hyödyntää niitä valitulla toimialalla tai omassa organisaatiossaan.
Hän tuntee teknologiateollisuuden merkityksen kansallisen tason hiilineutraaliustarkastelussa. Hän ymmärtää hiilijalan ja -kädenjäljen laskentaan liittyvät kansainväliset standardit ja osaa hyödyntää aiemmin tehtyjen hiilijalanjälkianalyysien tietoja. Hän perehtyy teknologiateollisuuden vähähiilisyyden tiekarttoihin ja osaa asemoida oman toimialansa vaikutusmahdollisuudet. Taustalla on YK:n, EU:n ja kansalliset ilmastopoliittiset tavoitteet, sopimukset ja velvoitteet.
Opintojakson aikana opiskelija laatii omaa organisaatiota koskevan tiekartan kohti vähähiilisyyttä. Hän oppii arvioimaan organisaation vaikutusmahdollisuudet ja arvottamaan eri osaprosessien ja toimintatapojen vaikutukset vähähiilisyyteen.
Hän perehtyy oman alan hiilijalanlaskennan periaatteisiin. Hän oppii tarkastelemaan ja analysoimaan kriittisesti laskentatuloksia ja oppii tuottamaan hiilijalanjäljen laskentaan tarvittavia parametreja varsinaisen tiekartan tueksi.
Vertaisryhmässä tehtävän harjoitustyön aikana opiskelijat oppivat tiimityötaitoja, tiedonhakua ja analyyttistä tutkimuksen arviointia.
Toteutus:
Opintojakso toteutetaan hybridiopetuksena. Sisältää 3 kertaa kaikille yhteisen ohjaustuokion (a’ 3h). Itsenäistä työskentelyä 125 h. Opintojakson suoritus arvioidaan harjoitustöiden ja harjoitustöiden muodostaman portfolion avulla. Osa harjoitustöistä suoritetaan itsenäisesti, osa pienryhmissä.
Opintojakson arviointikriteerit muodostuvat harjoitustyökohtaisista kriteereistä.
Työskentelyalustana on Moodle.
Opiskelijan ajankäyttö
Opintojakso toteutetaan hybridiopetuksena. Sisältää 3 kertaa kaikille yhteisen ohjaustuokion (a’ 3h). Itsenäistä työskentelyä 125 h.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoitustyöt kohdistuvat eri teknologiateollisuuden yityksiin ja heidän tuotteisiin.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opiskelumateriaali jaetaan opintojakson aikana Moodlen kautta. Materiaali perustuu kansainvälisiin standardeihin, sitoumuksiin ja sopimuksiin.