Siirry suoraan sisältöön

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Bioanalyytikko (ylempi AMK)
Ensihoitaja (ylempi AMK)
Fysioterapeutti (ylempi AMK)
Kätilö (ylempi AMK)
Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
Sosionomi (ylempi AMK)
Suuhygienisti (ylempi AMK)
Terveydenhoitaja (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)
Tunnus
(TYK25KY)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)
Tunnus
(TYK24KY)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)
Tunnus
(TYK23KY)
Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 06.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 45

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
  • Ensihoidon ja akuuttihoitotyön kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tikkanen
  • Marko Tolonen
Opiskelijaryhmät
  • TYK24KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)
  • TYE23KY
    Ensihoidon ja akuuttohoitotyön kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)

Toteutuksen kuvaus

Haluatko ymmärtää kuinka henkilöstöjohtamisella vaikutetaan työnantajakuvaan, osaavan työvoiman saatavuuteen ja sitoutumiseen, henkilöstön työnimuun ja resilienssiin sekä työn tulokseen ja laatuun? Tällä opintojaksolla henkilöstöjohtamisen kokonaisuus avautuu sinulle ja opit konkreettisia keinoja hyvään henkilöstöjohtamiseen.

Tällä opintojaksolla käydään läpi toimivaan työyhteisöön ja sen johtamiseen liittyviä asioita. Teemoina ovat: henkilöstöjohtamisen kokonaiskuva, toimiva työyhteisö ja johtaminen, avoin vuorovaikutus, henkilöstöjohtamisen keinoja yksilölle ja tiimille, muutoksen johtaminen, jatkuva kehittäminen, tunteet työyhteisössä, työkykyjohtaminen, henkilöstöjohtamisen prosessit, lainsäädäntö, haasteelliset tilanteet työyhteisössä ja näyttöön perustuvan toiminnan johtaminen.

Opintojakson suoritettuasi hallitset henkilöstöjohtamisen, kuten henkilöstösuunnittelun, työntekijöiden rekrytoinnin, työsuhteen elinkaaren hallinnan, osaamisen ja suorituskyvyn johtamisen, kehittämisen sekä päivittäisjohtamisen periaatteet ja lainsäädännön. Osaat soveltaa saamaasi tietoa haasteellisten tilanteiden käsittelyyn työyhteisössä ja rakentaa osallistavaa organisaatiokulttuuria työntekijäymmärryksen avulla. Osaat toteuttaa ja arvioida kriittisesti henkilöstöjohtamista erilaisissa tilanteissa eettisesti kestävällä ja työyhteisön inklusiivisuutta edistävällä valmentavalla voimavara- ja merkityskeskeisellä työotteella. Osaat soveltaa ja arvioida kriittisesti työkyvyn ja muutoksen johtamisen keinoja jatkuvasti kehittyvässä toimintaympäristössä.

Opintojakson lähipäiviä on yhteensä 4,5, joista kaikkiin on suositeltavaa osallistua, mutta vain kahteen osallistuminen on pakollista (muutosjohtamisen simulaatiopäivä ja seminaaritöiden esityspäivä). Nämä kaksi päivää (7.-8.11) järjestetään vain lähiopetuksena kampuksella. Kaikki muut päivät (6.9, 4.10, 13.12) toteutuvat zoomilla.

Opintojakson suorittaminen edellyttää kaikkien harjoitus- ja seminaaritöiden suorittamista oikea-aikaisesti, hyväksytysti / arvioituna. Arvosana muodostuu Tehtävän 3. (osat 1-3) perusteella.
Tehtävä 1. Ennakkotehtävä (hyl/hyv)
Tehtävä 2. Kehityskeskustelutehtävä (hyl/hyv)
Tehtävä 3. Seminaarityö ja kehittämistehtävä ryhmässä (0-5)
Osa 1. Seminaariesitys ja kehittämistehtävän A3 suunnitelma ryhmältä
Osa 2. Virtuaalikokous, oma raportti jokaiselta
Osa 3. Kehittämistehtävän toteutus ja A3 raportti ryhmältä

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea opintojakson hyväksilukua jos sinulla on sisältöä vastaavia 7-tason opintoja suoritettuna. Opintojakso voidaan myös AHOToida jos sinulla on pitkä työkokemus sisältöä vastaavasta esihenkilötyöstä. Keskustele mahdollisuudesta tuutoropettajasi kanssa ennen hakemuksen tekoa.

Opiskelijan ajankäyttö

Lähipäivät ovat yhteensä 36 tuntia, joista pakollista osallistumista edellyttäviä 16 tuntia. Itsenäiseen opiskeluun ja tehtävien tekemiseen on varattu 99 tuntia.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla on useita tehtäviä, jotka voi toteuttaa omalla työpaikalla. Tehtävien tekemiseen on kuitenkin löydettävissä vaihtoehtoisia tapoja jos sinulla ei tällä hetkellä ole työsuhdetta mihinkään työpaikkaan.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson materiaalit koostuvat luennoista, tutkimusartikkeleista ja kirjallisuudesta. Kirjallisuutta löytyy lisää Moodlesta, mutta opintojaksolla voi hyödyntää mm:
Hietala H, Kaivanto K, Pystynen J. 2022 Esihenkilön käsikirja 2022.
Kauhanen J. 2012 Henkilöstövoimavarojen johtaminen.
Leivonen K. 2020 LEAN-johtaminen terveydenhuollossa - tapaustutkimus yliopistosairaalassa.
Nummi P. 2018 Fasilitoivan johtamisen käsikirja, 9 avainhetkeä.
Perko K. 2017 Leadership and employee well-being.
Uutela U. 2019 Valmentava esimiestyö työhyvinvointia ja työssäoppimista tukemassa, Lapin yliopisto.
Wenström S. 2020 Enthusiasm as a driving force in vocational education and training (VET) teachers’ work. – Defining positive organization and positive leadership in VET.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakson aloitukseen liittyy ennakkotehtävä, joka tulee palauttaa kurssin Moodleen viimeistään 6.9.24.
Ennakkotehtävän ohjeistus:
Haastattele esihenkilöäsi (tai jonkun muun organisaation johtajaa/esihenkilöä) hänen henkilöstöjohtamisen tehtävistään ja ajatuksistaan: henkilöstösuunnittelu, rekrytointi, perehdytys, työhyvinvointijohtaminen, osaamisen johtaminen ja kehittäminen.
Analysoi myös oman (tai jonkun muun) organisaation henkilöstöstrategia. Henkilöstöstrategia ilmaisee henkilöstöpolitiikan päämäärät, tavoitteet ja toimenpiteet, henkilöstövoimavarojen ja henkilöstöjohtamisen kehittämissuunnitelman.
Kirjoita lyhyt yhteenveto haastattelusta ja analyysistä n. 1 A4.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

01.04.2025 - 31.05.2026

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tikkanen
Opiskelijaryhmät
  • TYK25KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)

Toteutuksen kuvaus

Itsensä johtamisen merkitys korostuu johtajan, esihenkilön ja asiantuntijan työssä. Tällä opintojaksolla saat mahdollisuuden kehittyä itsesi johtamisessa, löydät vahvuutesi, tuet resilienssipotentiaaliasi ja opit tunnistamaan keskeisimmät itsensä johtamisen elementit.

Opintojakson suoritettuasi osaat johtajuudessa tarvittavia itsensä johtamisen metataitoja ja jatkat kasvuasi tietoiseen itsesi johtamiseen. Ymmärrät mentalisaatiotaitojen ja henkisen kehittymisen elementtien merkityksen omassa toiminnassasi. Ymmärrät arvojen, uskomusten ja asenteiden vaikutuksen ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan. Opit tuntemaan vahvuutesi ja kehittymisen kohteesi. Tietoisuus itsestä mahdollistaa myös työyhteisön moninaisuuden, diversiteetin ja inklusiivisuuden kehittämisen. Osaat tulkita ja arvioida kriittisesti työelämätaitojen, psykologisen ja sosiaalisen pääoman merkitystä työyhteisön toiminnassa ja osaat soveltaa niitä edistämään omaa ja siten myös työyhteisön toimintaa. Oma resilienssipotentiaalisi lisääntyy keskittymis-, stressinhallinta- ja palautumistaitojen kehittymisen myötä.

Opintojakso käynnistyy lähipäivässä. Sen jälkeen opintojaksoon sisältyy kaksi itsenäisesti opiskeltavaa 1 op:n laajuista verkkokurssia. Ensimmäisen verkkokurssin teemoja ovat itsensä johtaminen, tiedostamisen matka, inhimillinen pääoma sekä tavoitteet ja ajanhallinta. Toisen verkkokurssin teemoja ovat keskittymis-, stressinhallinta- ja palautumistaidot, tunteet ja hyvinvointi, itsemyötätunto ja asenteen muokkaaminen. Kummankin verkkokurssin jälkeen pidetään työpaja, jossa työskennellään ko. teemojen parissa. Opintojakso päättyy seminaaripäivään, joka syventää ja kiteyttää itsensä johtamisen teemoja viimeisessä lähipäivässä.

Itsensä johtamisen opintojakso jakautuu kolmelle lukukaudelle. Lähipäivät toteutetaan kahdesti Microkadun kampuksella (ei etäyhteyttä) ja kahdesti zoomilla: Keväällä 2025 (15.5) aloituslähipäivä kampuksella; Syksyllä 2025 (11.9) työpaja ensimmäisen verkkokurssin jälkeen zoomilla; Keväällä 2026 (16.1) työpaja toisen verkkokurssin jälkeen kampuksella ja (10.4) seminaaripäivä zoomilla.

Opintojakso suoritetaan (hyväksytty-hylätty) suorittamalla molemmat verkkokurssit, osallistumalla lähipäiviin sekä tekemällä ja esittämällä seminaarityön. Jos et pysty osallistumaan johonkin lähipäivään (poissa voi olla enintään yhden kerran), voit korvata sen tekemällä muiden tehtävien lisäksi kirjareferaatin. Poissaolo ei ole mahdollinen seminaaripäivässä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso tukee prosessimaisesti kehittymistäsi eikä sitä voi hyväksilukea aiemmilla suorituksilla.

Opiskelijan ajankäyttö

Kahden 1 op verkkokurssin suorittaminen yhteensä 54t, Lähipäiviin ja työpajoihin osallistuminen ja valmistautuminen yhteensä 20 tuntia ja seminaarityön tekeminen 61 tuntia.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tällä opintojaksolla pohdit mahdollisuuksia lisätä mm. psykologista ja sosiaalista pääomaa omalla työpaikallasi tai aikaisemmassa työpaikassasi, mutta varsinaista kehittämistehtävää työpaikalle ei tehdä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson materiaalit koostuvat verkkokurssin materiaaleista, videoista, tutkimusartikkeleista ja kirjallisuudesta. Kirjallisuutta tuodaan esille myös opintojakson Moodlessa, jota voit halutessasi lukea ja syventää lähipäivien teemoja. Lisäksi seminaarityöhön etsit sopivia tutkimusartikkeleita.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

07.01.2025 - 12.05.2025

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Minna Hoffrén
Opiskelijaryhmät
  • TYK25KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)

Toteutuksen kuvaus

Opintojaksolla on kaksi pääteemaa:
1) Johtamisen peruskäsitteitä, teorioita ja näkökulmia
2) Johtamisteoreettisen tiedon ja eri johtamisnäkökulmien soveltaminen.
Lisäksi jaksolla syvennetään tietoa erilaisista johtamisnäkökulmista opiskelijoiden ryhmätöiden kautta.

Opintojaksolla on ennakkotehtävä (oppimistehtävä 1), jonka palautat jakson Moodleen viimeistään 13.1.2025.

Lähiopetuspäivät:
17.1.2025 klo 12.15-16, lähiopetus Kuopio, Microkadun kampuksella
14.3.2025 klo 8.15-16, verkko-opetus
24.4.2025 klo 8.15-16, verkko-opetus, ryhmätyöseminaari

Tehtävät ja palaute:
Opintojaksolla on neljä hyväksytysti suoritettavaa oppimistehtävää. Tämän lisäksi tunneilla tehdään lyhyitä tuntitehtäviä, jotka käydään läpi kunkin tapaamisen yhteydessä. Nämä tehtävät tukevat oppimisprosessiasi.

Opintojakson oppimistehtävistä annetaan koko ryhmää koskevaa suullista palautetta. Lisäksi 2. ja 4. tehtävistä saat henkilökohtaisen palautteen.
Luento-opetuksessa ja ryhmätyöseminaarissa suullinen vertaispalaute ja -arviointi.

Opintojakson arviointi:
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja oppimistehtävien suorittaminen annetun aikataulun mukaisesti hyväksytysti.
Oppimistehtävät 1, 2 ja 3: hyväksytty/hylätty
Oppimistehtävä 4: arvosana 0–5
Koko opintojakson arvosana määräytyy 4. tehtävästä tulevan arvosanan (0-5) mukaan.

Oppimistehtävät arvioidaan arviointikriteerien mukaisesti, jotka esitellään opintojakson alussa. Arvioinnissa painotetaan asioiden monipuolista käsittelyä, teoreettisen tiedon soveltamista tehtävänantoon, lähteiden käyttöä sekä analyyttista ja jäsentynyttä esittämistapaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea opintojakson hyväksilukua jos sinulla on opintojakson sisältöä vastaavia maisteritason (taso 7) opintoja suoritettuna.

Opiskelijan ajankäyttö

Luennot ja tuntitehtävät 12 h
Oppimistehtävien tekeminen 90 h
Ryhmätyöseminaari 8 h
Itsenäinen opiskelu 25 h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla teet työelämälähtöisen kehittämistehtävän.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Artikkelit, verkkomateriaalit ja muu Moodlen oppimateriaali. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja muita julkaisuja tarkennetaan ja esitellään opintojakson alussa. Lisäksi etsit tehtäviin sopivia tutkimusartikkeleita ja muuta ajankohtaista tietoa.

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojaksolla on ennakkotehtävä (oppimistehtävä 1), jonka palautat jakson Moodleen viimeistään 13.1.2025.

Lähi- ja virtuaaliopetus

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 12.09.2024

Ajoitus

09.09.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 25

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Katri Savolainen
Opiskelijaryhmät
  • JOA24KPEST
    Pätevöidy esihenkilöksi sosiaali- ja terveysalalle (YAMK-taso)

Toteutuksen kuvaus

Opintojakso kuuluu Pätevöidy esihenkilöksi sosiaali- ja terveysalalle yamk-tason opintokokonaisuuteen (30op)

Opintojakso on yksi Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen yamk -tutkinnon syventävistä alakohtaisista opinnoista.

Opintojakso toteutetaan monimuoto-opetuksena ja siihen kuuluu läsnäolovelvoitteisia kontaktiopetuspäiviä seuraavan aikataulun mukaisesti:

13.09.2024 klo 9 - 12 Oppimistila_BYOD Mic-B5016
14.10.2024 klo 9 - 16 ZOOM
08.11.2024 klo 9 - 16 ZOOM
13.12.2024 klo 9 - 16 ZOOM
10.01.2025 klo 9 - 12 ZOOM (suorituksen uusinta)

Opintojaksolla työskennellään itsenäisesti ja pienryhmissä.
Opintojakson arviointi perustuu ryhmätehtäviin, joihin sisältyy myös itse- ja vertaisarviointia. Numeerisessa arvioinnissa käytetään Savonian monialaisten yamk-opintojaksojen arviointikriteeristöä.

Opiskelijalla on mahdollisuus antaa opintojaksopalaute Pepin tai Tuudon kautta, johon opettaja antavat vastapalautteen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei vaihtoehtoisia suoritustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö

Kontaktiopetus 24 t
Itsenäinen työskentely 62 t
Ryhmätyöskentely 49 t
Yht. 135 tuntia

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Monialaisen opiskelijaryhmän tehtävät liittyvät työelämälähtöisiin teemoihin.
Jakso sisältää työelämän asiantuntijaluentoja ja mahdollisuuden verkostoitua sote-ammattilaisten kanssa.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson teemoihin liittyvä ajankohtainen oppimateriaali tarkennetaan opintojakson alkaessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Suorituksen uusintaan on mahdollisuus 10.1.2025. Uusinnassa toteutusmuotona on ryhmämuotoinen oppimispäiväkirja. Suorituksen voi uusia myös seuraavana lukuvuonna tai täydentää sen osia sovitusti opettajan kanssa

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

13.01.2025 - 02.06.2025

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Katri Savolainen
Opiskelijaryhmät
  • TYK25KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)

Toteutuksen kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä ja ohjaus -opintojakso sisältyy Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen -tutkinto-ohjelman syventäviin alakohtaisiin opintoihin ensimmäisellä lukukaudella.

Opintojakso toteutetaan monimuoto-opetuksena ja siihen kuuluu läsnäolovelvoitteisia kontaktiopetuspäiviä seuraavan aikataulun mukaisesti:

07.02.2025 klo 8.15-16.00 ZOOM
13.03.2025 klo 8.15-16.00 ZOOM
25.04.2025 klo 8.15-16.00 ZOOM
15.05.2025 klo 12.15-16.00 Kampuksella
02.06.2025 klo 8.15-12.00 ZOOM (suorituksen uusinta)

Opintojaksolla työskennellään itsenäisesti ja pienryhmissä.
Opintojakson arviointi perustuu ryhmätehtäviin, joihin sisältyy myös itse- ja vertaisarviointia. Numeerisessa arvioinnissa käytetään Savonian monialaisten yamk-opintojaksojen arviointikriteeristöä.

Opiskelijalla on mahdollisuus antaa opintojaksopalaute Pepin tai Tuudon kautta, johon opettaja antavaa vastapalautteen.

Opiskelijan ajankäyttö

Kontaktiopetus 28 t
Itsenäinen työskentely 62 t
Ryhmätyöskentely 45 t
Yht. 135 tuntia

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Monialaisen opiskelijaryhmän tehtävät liittyvät työelämälähtöisiin teemoihin.
Jakso sisältää työelämän asiantuntijaluentoja ja mahdollisuuden verkostoitua sote-ammattilaisten kanssa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojakson teemoihin liittyvä ajankohtainen oppimateriaali tarkennetaan opintojakson alkaessa.

Lisätietoja opiskelijoille

Suorituksen uusintaan on mahdollisuus 6.6.2024. Uusinnassa toteutusmuotona on ryhmämuotoinen oppimispäiväkirja. Suorituksen voi uusia myös seuraavana lukuvuonna tai täydentää sen osia sovitusti opettajan kanssa.

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 13.09.2024

Ajoitus

01.08.2024 - 31.12.2024

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tikkanen
  • Kati Kantanen
Opiskelijaryhmät
  • TYK24KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)

Toteutuksen kuvaus

Tarvitsetko sote-palveluihin soveltuvaa talousjohtamisen osaamista? Talousjohtaminen on yksi tärkeimmistä johtajan osaamisalueista ja tällä opintojaksolla opit kuinka hyvällä talousjohtamisella pystytään taloudellisten hyötyjen saavuttamisen lisäksi lisäämään organisaatiossa myös aloitteellisuutta ja positiivisuutta.

Opintojakson suoritettuasi hallitset sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen perusteet, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen peruskäsitteet, sote-palveluiden markkinoiden ominaispiirteet, julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus- ja hankintapäätösten perusteet. Ymmärrät talouden ja toiminnan yhteyden sekä pystyt itsenäisesti hankkimaan tietoa näiden palvelujen kustannus-hyöty-vaikuttavuus -suhteesta ja käyttämään tätä tietoa päätöksenteon perusteena. Tutustut julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden talouteen, sen rahoitukseen ja kustannusten jakaantumiseen valtion, hyvinvointialueen ja asiakkaan kesken sekä talousprosesseihin. Pystyt itsenäisesti laatimaan sosiaali- ja terveyspalveluihin työyksikkökohtaisen tulo- ja menoarvion, seuramaan arvion toteutumista ja arvioimaan kriittisesti toimeenpantavia tarvittavia muutoksia talouden tasapainottamiseksi (kustannusten sopeuttamisesta tuottoihin). Pystyt suunnittelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelun- ja tavarantoimittajien kilpailutuksen EU:n ja kansallisten säädösten mukaisesti ja tekemään hankintapäätökset huomioiden organisaation kokonaishyödyn. Ymmärrät myös talousjohtamisen merkityksen sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä osaat soveltaa saamaasi tietoa erilaisiin talousprosesseihin, niiden johtamiseen ja kehittämiseen.

Opintojakso sisältää sote-palveluiden talousjohtamisen peruskäsitteet, rahoitus, budjetti ja budjetointi, tilinpäätös, tulosjohtaminen, kustannuslaskenta, operatiiviset ja strategiset päätökset sekä kustannusjohtaminen palveluorganisaatiossa. Hankintastrategiat, -menettelyt ja hankintojen kilpailuttaminen. Talouden keskeiset kysymykset, elämänlaatu ja sen mittaaminen.

Opintojakson toteutusmuoto on monimuoto-opetus, joka koostuu neljästä lähipäivästä ja oppimistehtävistä. Lähipäivinä käydään alustuksen ohella keskustelua sosiaali- ja terveyspalveluiden talouden tilasta, kehitystarpeista ja merkityksestä tuloksellisuuden kannalta sekä sosiaali- ja
terveyspalveluiden talouden johtamisen kulmakivistä. Oppimistehtävissä sovelletaan luentojen, keskustelujen ja oppimateriaalin antia hyödyntäen omaa työtehtävää tai mielenkiinnon kohdetta sosiaali- ja terveyspalveluiden talouden tarkastelussa.

Opintojaksolla laadit työyksikkökohtaisen tulo- ja menoarvion (talousarvion) sekä perehdyt arvion toteutumisen seurantaan ja tarvittavien muutosten kustannusten sopeuttamiseksi tuottoihin toimeenpanemiseen. Lisäksi opiskelija harjaannut kilpailuttamaan palvelun- ja tavarantoimittajia EU:n ja kansallisten säädösten mukaisesti ja tekemään hankintapäätökset organisaation kokonaishyöty huomioiden.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea opintojakson hyväksilukua jos sinulla on sisältöä vastaavia 7-tason opintoja suoritettuna. Opintojakso voidaan myös AHOToida jos sinulla on pitkä työkokemus sisältöä vastaavasta esihenkilötyöstä. Keskustele mahdollisuudesta tuutoropettajasi kanssa ennen hakemuksen tekoa.

Opiskelijan ajankäyttö

Lähipäivät 32 h
Oppimistehtävät ja itsenäinen opiskelu noin 100 h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Oppimistehtävä on mahdollista nivoa työelämään.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Artikkelit, verkkomateriaalit ja muu Moodlen oppimateriaali.

Lisäksi suositeltavaa
Järvenpää Marko, Länsiluoto Aapo, Partanen Vesa ja Pellinen Jukka. 2017. Talousohjaus ja kustannuslaskenta. Helsinki: Sanoma pro.
Leppiniemi Jarmo & Kykkänen Tapani. Kirjanpito, tilinpäätös ja tilinpäätöksen tulkinta Talentum 2015. 9. uudistettu painos.
Pellinen, Jukka. 2017. Talousjohtaminen. 2.uudistettu painos. Alma Talent.
Sintonen Harri ja Pekurinen Markku. 2009. Terveystaloustiede . Sanoma pro Oy.
Laki hyvinvointialueiden rahoituksesta 29.6.2021/61

Lisätietoja opiskelijoille

Opintojakso painottuu julkisen toimijan sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamiseen.

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

09.01.2025 - 07.05.2025

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

15 - 30

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Minna Hoffrén
Opiskelijaryhmät
  • JOA24KPEST
    Pätevöidy esihenkilöksi sosiaali- ja terveysalalle (YAMK-taso)

Toteutuksen kuvaus

Opintojaksolla on kaksi pääteemaa:
1) Suunnittelun lähtökohdat
2) Arviointi ja arviointiprosessi.

Lisäksi jaksolla tutustutaan arviointijärjestelmiin ja strategiatyökaluihin opiskelijoiden ryhmätöiden kautta.

Opetuspäivät:
9.1.2025 klo 9-16, lähiopetus Microkadun kampuksella
28.2.2025 klo 9-16, virtuaaliopetus
10.4.2025 klo 9-16, virtuaaliopetus (ryhmätyöseminaari)

Tehtävät ja palaute:
Opintojaksolla on kolme hyväksytysti suoritettavaa oppimistehtävää. Tämän lisäksi tunneilla tehdään lyhyitä tuntitehtäviä, jotka käydään läpi kunkin tapaamisen yhteydessä. Nämä tehtävät tukevat oppimisprosessia.

Opintojakson 1. ja 2. oppimistehtävästä annetaan koko ryhmää koskeva suullinen palaute.
3. oppimistehtävästä opiskelija saa henkilökohtaisen palautteen.
Lisäksi luento-opetuksessa suullinen vertaispalaute ja -arviointi.

Opintojakson arviointi:
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja oppimistehtävien suorittaminen annetun aikataulun mukaisesti hyväksytysti.
Oppimistehtävät 1 ja 2: hyväksytty/hylätty
Oppimistehtävä 3: arvosana 0-5
Koko opintojakson arvosana määräytyy 3. tehtävästä tulevan arvosanan (0-5) mukaan.

Oppimistehtävät arvioidaan arviointikriteerien mukaisesti, jotka esitellään opintojakson alussa. Arvioinnissa painotetaan asioiden monipuolista käsittelyä, teoreettisen tiedon soveltamista tehtävänantoon, lähteiden käyttöä sekä analyyttista ja jäsentynyttä esittämistapaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea opintojakson hyväksilukua, jos sinulla on opintojakson sisältöä vastaavia maisteritason (taso 7) opintoja suoritettuna.

Opiskelijan ajankäyttö

Luennot ja tuntitehtävät 16 h
Oppimistehtävien tekeminen 80 h
Ryhmätyöseminaari 8 h
Itsenäinen opiskelu 31h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla teet työelämälähtöisen kehittämistehtävän.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Artikkelit, verkkomateriaalit ja muu Moodlen oppimateriaali. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja muita julkaisuja tarkennetaan ja esitellään opintojakson alussa. Lisäksi etsit tehtäviin sopivia tutkimusartikkeleita ja muuta ajankohtaista tietoa.

Lisätietoja opiskelijoille

Lähi- ja virtuaaliopetus

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

24.01.2025 - 02.05.2025

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Liiketalous - YAMK

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Minna Hoffrén
Opiskelijaryhmät
  • TYK24KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)

Toteutuksen kuvaus

Opintojaksolla on kaksi pääteemaa:
1) Suunnittelun lähtökohdat
2) Arviointi ja arviointiprosessi.

Lisäksi jaksolla tutustutaan arviointijärjestelmiin ja strategiatyökaluihin opiskelijoiden ryhmätöiden kautta.

Opetuspäivät:
24.1.2025 klo 8.15-16, lähiopetus Microkadun kampuksella
14.2.2025 klo 8.15-16,virtuaaliopetus
28.3.2025 klo 8.15-16, virtuaaliopetus (ryhmätyöseminaari)

Tehtävät ja palaute:
Opintojaksolla on kolme hyväksytysti suoritettavaa oppimistehtävää. Tämän lisäksi tunneilla tehdään lyhyitä tuntitehtäviä, jotka käydään läpi kunkin tapaamisen yhteydessä. Nämä tehtävät tukevat oppimisprosessia.

Opintojakson 1. ja 2. oppimistehtävästä annetaan koko ryhmää koskeva suullinen palaute.
3. oppimistehtävästä opiskelija saa henkilökohtaisen palautteen.
Lisäksi luento-opetuksessa suullinen vertaispalaute ja -arviointi.

Opintojakson arviointi:
Aktiivinen osallistuminen opetukseen ja oppimistehtävien suorittaminen annetun aikataulun mukaisesti hyväksytysti.
Oppimistehtävät 1 ja 2: hyväksytty/hylätty
Oppimistehtävä 3: arvosana 0-5
Koko opintojakson arvosana määräytyy 3. tehtävästä tulevan arvosanan (0-5) mukaan.

Oppimistehtävät arvioidaan arviointikriteerien mukaisesti, jotka esitellään opintojakson alussa. Arvioinnissa painotetaan asioiden monipuolista käsittelyä, teoreettisen tiedon soveltamista tehtävänantoon, lähteiden käyttöä sekä analyyttista ja jäsentynyttä esittämistapaa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Voit hakea opintojakson hyväksilukua, jos sinulla on opintojakson sisältöä vastaavia maisteritason (taso 7) opintoja suoritettuna.

Opiskelijan ajankäyttö

Luennot ja tuntitehtävät 16 h
Oppimistehtävien tekeminen 80 h
Ryhmätyöseminaari 8 h
Itsenäinen opiskelu 31h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla teet työelämälähtöisen kehittämistehtävän.

Esitietovaatimukset

Ei esitietovaatimuksia.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Artikkelit, verkkomateriaalit ja muu Moodlen oppimateriaali. Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja muita julkaisuja tarkennetaan ja esitellään opintojakson alussa. Lisäksi etsit tehtäviin sopivia tutkimusartikkeleita ja muuta ajankohtaista tietoa.

Lisätietoja opiskelijoille

Lähi- ja virtuaaliopetus

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.05.2025

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Opetuskielet
  • Suomi
  • Englanti
Paikat

15 - 25

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tikkanen
Opiskelijaryhmät
  • TYK24KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)

Toteutuksen kuvaus

Tämä opintojakso on tarkoitettu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinto-opiskelijoille.

Opiskelija vahvistaa kommunikaatiotaitojaan ja ammatillista osaamistaan kansainvälisessä oppimisympäristössä. Opiskelija saa kokemusta työskennellä ja oppia tehokkaasti työryhmän jäsenenä toisessa kulttuuriympäristössä. Kurssin toteutus voi vaihdella kohteen ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden roolin mukaan.

Sisältö vaihtelee kurssin aiheen mukaan. Kansainvälistyminen tapahtuu toisessa maassa tai Suomessa vierailevan kansainvälisen ryhmän kanssa. Keskeiset käsitteet ja määritelmät kansainvälisessä työelämässä toimimiseen ja kommunikointiin. Valitun maan työelämään perehtyminen (johtaminen, projektit, ammattietiikka).

Opintojaksolla opiskelijaryhmä toteuttaa intensiiviviikon Brysselissä 4.5.-10.5.2025.

Opintojakson suorittaminen edellyttää osallistumista intensiiviviikolle Brysselissä ja siihen liittyvien tehtävien tekemistä.

Opintojakso arvioidaan asteikolla Hyväksytty / Hylätty

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksolla ei ole vaihtoehtoisia suoritustapoja.

Opiskelijan ajankäyttö

Ennakkovalmistautuminen 20 h
Matkat 20 h
Työelämäyhteistyö 40 h
Kansainvälinen kontaktoituminen 16 h
Itsenäinen ja työryhmäopiskelu 39 h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojaksolla perehdytään paikalliseen yliopistoon, EU:n organisaatioihin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon johtamiseen eurooppalaisessa kontekstissa.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ei erillistä materiaalia.

Lisätietoja opiskelijoille

Opiskelija saa Erasmustukea matkalle, mutta osin tarvitaan omarahoitusta matka- ja majoituskuluihin.
Yhteistyökorkeakoulu ja vastuuopettaja vastaavat opintojakson arvioinnista.