Tuotannon kehittäminenLaajuus (5 op)
Tunnus: 4_EKS2100
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa nykyaikaisen tuotantoympäristön vaatimukset sekä tuotantovälineiden ja apujärjestelmien hyödyntämisen tehokkaan tuotannon järjestämiseksi. Opiskelija osaa valita oikeat tuotantovälineet tuotannon kehittämisen kannalta.
Opiskelija tutustuu keskeisiin tuotannon laadunvalvonnan työkaluihin ja ymmärtää mittausprosessin merkityksen laadun tuottamisessa ja dokumentoinnissa. Opiskelija perehtyy geometriseen tolerointiin ja malliperusteiseen tuotemäärittelyyn, sekä osaa soveltaa osaamistaan harjoitustyössä. Opiskelija tutustuu menetelmäkehitykseen, sekä toteuttaa harjoitustyön, johon sovelletaan käytännössä opintojakson keskeisiä sisältöjä.
Opiskelija osaa opintojakson jälkeen perusteet hitsaavan tuotannon kehittämisestä ja hitsauskoordinaattorin tehtävistä. Opiskelija tietää hitsattavat materiaalit ja hitsauksen aiheuttamat metallurgiset haasteet.
Sisältö
Tuottava koneistus ja koneistuksen tehokkaat tukitoiminnot
Mittausmenetelmät ja mittausepävarmuus sekä laadunvarmistus tuotannossa
GPS-järjestelmän hyödyntäminen CAD/CAM valmistuksessa
Malliperusteinen tuotemäärittely
Menetelmäkehitys
Hitsiluokat ja laatuvaatimukset
Hitsausohjeiden laatiminen
Hitsaavan tuotannon kehittäminen ja koordinointi
Hitsausjännitykset ja hitsisulan käyttäytyminen
Hitsin rakenteelliset vauriot
Hitsauslisäaineet ja vaikutukset liitoksissa
Hitsauksessa huomioitavat korroosiotyypit
Esitietovaatimukset
Tuotantotekniikan opintojakso
Oppimateriaalit
Opintojakson aikana jaettava materiaali
Esitietovaatimukset
Tuotantotekniikan opintojakso
Ilmoittautumisaika
01.12.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
01.01.2025 - 30.05.2025
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Konetekniikka - AMK
Toimipiste
Microkadun kampus
Opetuskielet
- Suomi
Opettaja
- Jussi Asikainen
- Sami Ipatti
Ajoitusryhmät
- Laboratoriotyöt 1 (Koko: 7. Avoin AMK: 0.)
- Laboratoriotyöt 2 (Koko: 7. Avoin AMK: 0.)
- Laboratoriotyöt 3 (Koko: 7. Avoin AMK: 0.)
- Laboratoriotyöt 4 (Koko: 7. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
EK22STTuotantotekniikka
Koulutusryhmat
- Laboratoriotyöt 1
- Laboratoriotyöt 2
- Laboratoriotyöt 3
- Laboratoriotyöt 4
Toteutuksen kuvaus
Tuotannon kehitys/Konepajatekniikka 2,5 OP:
Teoriaopinnot ovat Zoom-luentoja. Luentoihin ja aineistoihin pohjautuvat harjoitustehtävät ja/tai tentit
Käytännön harjoitukset tehdään ohjelmistoilla/lähiopintoina luokassa.
Tuottava koneistus ja koneistuksen tehokkaat tukitoiminnot
-Tutustutaan tehokkaisiin koneistusprosesseihin esimerkkien kautta
-Konepajan kiinnitysratkaisut
Mittausmenetelmät ja mittausepävarmuus sekä laadunvarmistus tuotannossa
-Mitä mittausepävarmuus on, ja kuinka se tulisi ottaa huomioon tuotannossa
-Teoria ja harjoitukset
GPS-järjestelmän hyödyntäminen CAD/CAM valmistuksessa
-Teoria ja harjoitukset
Malliperusteinen tuotemäärittely
-Teoria ja harjoitukset
Menetelmäkehitys
-Yhteinen harjoitustyö hitsauksen laadunvarmistuksen kanssa, jossa sovelletaan opintojakson teemoja
Hitsauksen laadunvarmistus 2,5 OP:
Hitsiluokat ja laatuvaatimukset
Hitsausohjeiden laatiminen
Hitsaavan tuotannon kehittäminen ja koordinointi
Hitsausjännitykset ja hitsisulan käyttäytyminen
Hitsin rakenteelliset vauriot
Hitsauslisäaineet ja vaikutukset liitoksissa
Hitsauksessa huomioitavat korroosiotyypit
Opiskelijan ajankäyttö
Tuotannon kehittäminen 5 OP.
Tuotannon kehittäminen / Konepajatekniiikat 2,5 OP:
ZOOM-luennot: 4 x 3 h = 12 h
Tuotannonkehitys lähiopetus: 4 x 3 h = 12 h
Koneistustekniikan harjoitustehtävät 40 h
yhteensä. 64 h.
Tuotannon kehittäminen / Hitsauksen laadunvarmistus 2,5op
- Lähiluennot 7 x 3h = 21h
- Laboratorioharjoitus 1 x 4 h = 4h
- Harjoitustyö ja itseopiskelu ~39h
yhteensä. 64 h
Koko opintojakson työkuorma yht. 128 h.
Esitietovaatimukset
Tuotantotekniikan opintojakso
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opintojakson aikana jaettava materiaali
Lisätietoja opiskelijoille
Esitietovaatimukset:
Opiskelijan olisi hyvä olla suorittanut hyväksytysti alla olevat opintojaksot, jotta hänellä on opintojaksolla vaadittavat pohjatiedot:
Tuotantotekniikka, Valmistustekniikka 1, Valmistustekniikka 2, 3D-mallinnus, Tekninen Piirtäminen