Siirry suoraan sisältöön

Hajautetut ja samanaikaiset järjestelmätLaajuus (5 op)

Tunnus: 4_ETX7300

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää paikallisen ja hajautetun järjestelmän erot toiminnassa, suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija ymmärtää palvelukeskeisen arkkitehtuurin / mikropalveluarkkitehtuurin periaatteet. Opiskelija tuntee tärkeimmät hajautetun järjestelmän pohjana olevat mallit (rakenne-, vuorovaikutus-, vika- ja turvallisuusmallit). Opiskelija ymmärtää hajautetun järjestelmän kommunikaation kerrostetun mallin ja eri kerrosten roolit. Opiskelija tuntee yleisimmät hajautetun järjestelmän avoimet kommunikaatiotekniikat ja osaa käyttää niistä tärkeimpiä. Opiskelija osaa soveltaa REST-arkkitehtuuria API-suunnittelussa ja –toteutuksessa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisen hajautetun järjestelmän protokollineen ja tietoturvakäytänteineen. Opiskelija ymmärtää järjestelmän samanaikaisuuden aiheuttamat haasteet järjestelmän suunnittelussa ja toteutuksessa. Opiskelija osaa koordinoida samanaikaisten suoritussäikeiden keskinäisen kommunikaation ja pääsyn yhteisiin resursseihin jollakin yleisesti käytetyllä ohjelmointialustalla. Tapahtumanhallinta (“transaktiot”).

Sisältö

Hajautetun järjestelmän peruskäsitteet ja haasteet. Hajautetun järjestelmän mallit (rakenne-, vuorovaikutus-, vika- ja turvallisuusmallit). Kommunikaatio ja kommunikaatioprotokollat hajautetuissa järjestelmissä. Hajautetun järjestelmän tietoturva. Samanaikaisuuden peruskäsitteet ja haasteet. Säikeiden koordinointi ja säikeidenvälinen kommunikaatio.

Esitietovaatimukset

Web-ohjelmointi- ja ohjelmointikurssi

Oppimateriaalit

Coulouris, Dollimore, Kindberg: Distributed Systems, Concepts and Design.

Lisätiedot

Opintojakso voidaan järjestää yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja Karelian kanssa. Tällöin suoritus- ja toteutustapa voivat vaihdella.

Esitietovaatimukset

Web-ohjelmointi- ja ohjelmointikurssi

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.07.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tietotekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Tietotekniikka Virtuaalinen
  • Sami Lahti
Opiskelijaryhmät
  • ETM21SP
    Maisteripolku Itä-Suomen yliopistoon

Esitietovaatimukset

Web-ohjelmointi- ja ohjelmointikurssi

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Coulouris, Dollimore, Kindberg: Distributed Systems, Concepts and Design.