YmpäristömonitorointijärjestelmätLaajuus (5 op)
Tunnus: 4_EYS8050
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee ympäristömonitoroinnin ja jatkuvatoimisten mittalaitteiden käytön perusteet ja ymmärtää mihin järjestelmiä käytetään. Opiskelija ymmärtää ympäristöstä mitatun tiedon käsittelyyn ja hyödyntämiseen liittyvät perusasiat, osaa tehdä yksinkertaisia analyysejä ja johtopäätöksiä useasta erilaisesta mittalaitteesta kerätyn mittaustiedon perusteella. Opiskelija osaa suunnitella valittuun kohteeseen soveltuvan jatkuvatoimisen mittausjärjestelmän ja tuntee mittausjärjestelmän suunnitteluun vaikuttavat reunaehdot. Opiskelijalla on valmiudet tehdä järjestelmään soveltuvat laitevalinnat ja tehdä kustannusarvion järjestelmän kokonaiskustannuksista (investointi- ja käyttökulut). Opiskelija osaa ottaa käyttöön erilaisia jatkuvatoimiseen mittaamiseen soveltuvia mittausjärjestelmiä.
Sisältö
Ympäristömonitorointijärjestelmiä käytetään yleisesti ympäristön tilaa kuvaavan tiedon tuottamiseen sekä teollisten prosessien valvontaan. Järjestelmiä hyödynnetään esimerkiksi ympäristön tilan muutosten arviointiin ja raportointiin, ympäristölupaehtojen noudattamisen valvotaan, ympäristötiedon välittämiseen tiedotusvälineille ja kansalaisille sekä prosessien käytön ja toiminnan tehostamiseen. Monitoroinnin kohteena voi olla esimerkiksi luonnonvarojen käytön seuranta (esim. mineraalit maaperässä, puhdas vesi, tms.), ympäristön tilan seuranta (esim. ilman-, veden- ja maaperän laatu tai päästöjen määrä) tai erilaisten toimenpiteiden (esim. rakentaminen, teollisen toiminnan aloittaminen, jne.) vaikutusten seuranta. Tyypillisesti ympäristömonitorointijärjestelmät ovat kokonaisjärjestelmiä jotka sisältävät ympäristö- tai prosessimittaukset, mittaustiedon keruun, hallinnan ja analysoinnin sekä oleellisen tiedon esittämiseen ja jakamiseen tarvittavat työkalut.
- ympäristömonitorointijärjestelmät, järjestelmien rakenne ja niiden käyttö
- jatkuvatoiminen ympäristön ja prosessien mittaaminen sekä mittausjärjestelmien käyttäminen
- mittausjärjestelmän suunnittelu
- mittalaitteiden valinta
- mittaustiedon käsittelyn perusteet (yhdistäminen, käsittely ja visualisointi)
- mittaustiedon analysointi ja johtopäätösten tekeminen
- mittaustiedon tallennus ja välittäminen loppukäyttäjille
- monitorointijärjestelmän kustannusten arviointi
Ilmoittautumisaika
01.08.2024 - 15.09.2024
Ajoitus
02.09.2024 - 31.12.2024
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Ympäristötekniikka - AMK
Toimipiste
Microkadun kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 500
Opettaja
- Teemu Räsänen
Vastuuhenkilö
Teemu Räsänen
Opiskelijaryhmät
-
EY21SPYmpäristötekniikka
Ilmoittautumisaika
01.08.2023 - 15.09.2023
Ajoitus
04.09.2023 - 20.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Ympäristötekniikka - AMK
Toimipiste
Microkadun kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
12 - 35
Opettaja
- Teemu Räsänen
Vastuuhenkilö
Teemu Räsänen
Opiskelijaryhmät
-
EY20SPYmpäristötekniikka
Toteutuksen kuvaus
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee ympäristömonitoroinnin ja jatkuvatoimisten mittalaitteiden käytön perusteet ja ymmärtää mihin järjestelmiä käytetään. Tyypillisesti ympäristömonitorointijärjestelmät ovat kokonaisjärjestelmiä, jotka sisältävät ympäristö- tai prosessimittaukset, mittaustiedon keruun, hallinnan ja analysoinnin sekä oleellisen tiedon esittämiseen ja jakamiseen tarvittavat työkalut. Opiskelija ymmärtää ympäristöstä mitatun tiedon käsittelyyn ja hyödyntämiseen liittyvät perusasiat, osaa tehdä yksinkertaisia analyysejä ja johtopäätöksiä useasta erilaisesta mittalaitteesta kerätyn mittaustiedon perusteella. Opiskelija osaa suunnitella valittuun kohteeseen soveltuvan jatkuvatoimisen mittausjärjestelmän ja tuntee mittausjärjestelmän suunnitteluun vaikuttavat reunaehdot. Tällä opintojaksolla tutustutaan myös droonien hyödyntämiseen ympäristön seurannassa ja tehdään tähän liittyviä käytännön harjoituksia.
Opintojakson toteutustapana ovat luennot, harjoitukset ja jatkuvatoimisen monitorointijärjestelmän käyttöönotto valitussa kohteessa. Opintojakson arviointi perustuu harjoitustöiden arviointiin ja kokeen arvosanaan.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö
Luennot ja harjoitukset 56 h ja itsenäinen opiskelu 76 h.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojakson käytännön harjoitukset voivat toteutua yritysten kanssa yhteistyössä.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Oppimateriaalina on pääosin tunneilla jaettava materiaali.
Aiheeseen liittyvää suositeltavaa kirjallisuutta:
Wiersma B.G. Environmental monitoring. Taylor & Francis - CRC Press. 2008. (löytyy kirjana kirjastosta)
Young K.J. Advanced environmental monitoring. Springer, Dordrecht. 2007. (löytyy e-kirjana kirjaston kokoelmista)
Artiola J.F., Pepper I.L., Brusseau M.L. Environmental monitoring and characterization. Academic press, London. 2004. (löytyy e-kirjana kirjaston kokoelmista)
Toro F.G, Tsourdos A. UAV Sensors for Environmental Monitoring. Sensors. MDBI. 2018. (löytyy open access julkaisuna internetistä)