Siirry suoraan sisältöön

Prosessitekniikka ja automaatioLaajuus (5 op)

Tunnus: 4_EYA8050

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson aikana opiskelija tutustuu prosessiteollisuuden eri aloihin ja opintojakson suoritettuaan hän ymmärtää prosessitekniikan sekä automaation perusteet. Opintojaksolla opiskelija tutustuu erilaisiin prosessityyppeihin, yksikköprosesseihin ja niiden käytännön sovelluksiin. Hän tuntee menetelmien toimintaperiaatteet yleisellä tasolla ja osaa valita käsiteltävälle materiaalille tarkoituksen mukaisen laitteen. Opiskelija hallitsee automaation perusasiat ja tuntee automaattisen säädön toimintaperiaatteen sekä siihen liittyvät mitta- ja toimilaitteet. Lisäksi hän osaa tulkita ja piirtää prosessin toimintaa kuvaavia lohkokaavioita, virtauskaavioita sekä prosessi- ja instrumentointikaavioita (PI-kaaviot). Hän hallitsee yleisimpien prosessisuureiden mittausmenetelmät, niihin liittyvät anturit ja yleisimmät prosessinohjauksessa käytettävät toimilaitteet.

Sisältö

Prosessitekniikka:
- prosessiteollisuuden alat ja niiden erityispiirteet
- panosprosessit, jatkuvat prosessit, kappaletavaraprosessit
- yksikköprosessit
- prosessikaaviot (lohkokaavio, virtauskaavio)

Automaatio:
- säätötekniikan perusteet
- yleisimmät piirrosmerkit (laitteet, instrumentointi)
- prosessikaaviot (PI-kaavio)
- prosessisuureiden mittausmenetelmät: Lämpötila, paine, virtaus, pinnankorkeus
- toimilaitteet: venttiilit, pneumatiikka- ja moottoritoimilaitteet

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 26.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ympäristötekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 36

Opettaja
  • Juha-Matti Aalto
  • Teemu Räsänen
Opiskelijaryhmät
  • EY23SP
    Ympäristötekniikka

Toteutuksen kuvaus

Opintojaksolla tutustutaan prosessitekniikan ja automaation perusteisiin. Keskeisiä sisältöjä ovat mm. erilaiset mekaaniset ja termiset yksikköprosessit, yksikköprosessien yhdistäminen prosessiksi, prosessien kuvaaminen (sanallinen kuvaus, lohkokaaviot, virtauskaaviot ja PI-kaaviot), säätöpiiriajattelu ja erityyppisten säätimien toiminta.

Opintojakso sisältää teorian opetusta, ohjattua työskentelyä, kaksi tenttiä sekä opiskelijan itsenäistä työskentelyä. Oppitunneilla opettaja käsittelee sisältöön liittyvää teoriaa ja ohjaa harjoituksia sekä ryhmätöitä. Ryhmätyöt esitetään koko kurssille luokassa. Opintojakson suorittaminen edellyttää sekä prosessitekniikan että automaation osuuksien hyväksyttyä suorittamista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opinnollistaminen - ota yhteyttä opettajaan.

Opiskelijan ajankäyttö

Luennot, harjoitukset ja tentit 52 h. Ryhmätyöt 4 h. Itsenäistä opiskelua koko kurssin ajan yhteensä n. 79 h.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

- Opetuksen yhteydessä jaettava materiaali ja harjoitustöissä itsenäisesti työstetty materiaali, jonka lähteinä mm. Elinkeinoelämän keskusliiton sähköinen palvelu, SFS- ja PSK-standardit.- Juhani Pihkala: Prosessitekniikan yksikköprosessit, tai alkuosa teoksesta Juhani Pihkala: Prosessitekniikka. Prosessiteollisuuden yksikkö- ja tuotantoprosessit, Opetushallitus, viimeisin painos.- Juhani Pihkala, Prosessisuureiden mittaustekniikka, Opetushallitus.- Kippo A ja Tikka A. Automaatiotekniikan perusteet. Edita Publishing. 2008.