Siirry suoraan sisältöön

TR23SP Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma: TR23SP

Tunnus: TR23SP

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Röntgenhoitaja (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelma johtaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on röntgenhoitaja (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Röntgenhoitaja toimii näyttöön perustuvan kliinisen radiografian asiantuntijana terveydenhuollon monialaisissa työryhmissä. Röntgenhoitajan työssä korostuu potilaan/asiakkaan hoitaminen, teknologian hyödyntäminen ja lääketieteellisen säteilyn käyttö. Röntgenhoitajan ammatin ydinosaamisalueita ovat erilaiset kuvantamistutkimukset (röntgen-, ultraääni-, tietokonetomografia-, läpivalaisu- ja magneettitutkimukset) ja niihin liittyvät toimenpiteet, isotooppitutkimukset sekä sädehoito. Lisäksi potilaan/asiakkaan hoito ja ohjaus sekä lääketieteellisen säteilyn turvallinen käyttö ovat röntgenhoitajan ammatin ydinosaamisalueita. Röntgenhoitajan työtä ohjaavat kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön ohella röntgenhoitajan ammatin eettiset periaatteet. Röntgenhoitajat työskentelevät terveyskeskusten ja sairaaloiden röntgen-, isotooppi- ja sädehoito-osastoilla sekä yksityisillä lääkäriasemilla ja sairaaloissa. Röntgenhoitaja voi toimia myös säteilyturvallisuusvastaavana (STV) terveyskeskusten natiiviröntgen- ja hammasröntgentoiminnassa sekä eläinröntgentoiminnassa. Terveydenhuollon organisaatioiden lisäksi pieni osa röntgenhoitajista työskentelee terveydenhuoltoa palvelevissa yrityksissä (tuotekehittely, markkinointi, koulutus), teollisuuden ja ympäristöterveydenhuollon palveluksessa, ydinvoimaloissa, tutkimus- ja opetustehtävissä sekä eläinlääkintähuollossa.

Laillistaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa röntgenhoitajan hakemuksesta terveydenhuollon laillistetuksi ammattihenkilöksi, röntgenhoitajaksi. Laillistamisen edellytyksenä on, että röntgenhoitajakoulutuksessa on suoritettu 210 op sekä opetussuunnitelman mukaiset sisällöt. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on todentaa, että valmistuvalla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitaitovaatimusten edellyttämä osaaminen.

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Röntgenhoitajan opetussuunnitelma on laadittu niin, että
• tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
• koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.

Opiskelija
• laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan
• vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Savonian koulutusten työelämäläheisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opiskelijapalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.

Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman rakenne on suunniteltu joustaviksi kokonaisuuksiksi. Opintojen joustavuuden takaavat virtuaaliopinnot, sosiaalisen median käyttö oppimisen välineenä ja vaihtoehtoisten osaamisen osoittamistapojen käyttäminen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on osa tätä prosessia (AHOT). Aikaisemmin hankitun osaamisen osoittamisessa opiskelijan on näytettävä, että hänellä on opintojakson osaamistavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelun henkilökohtaistamisen (HOPS) ja osaamisen kehittymisen tukena toimii opettajatuutori. Opiskelija antaa palautetta opintojen toteutumisesta sekä kuvaa opintojensa edistymistä blogissa.

Tutkinto-ohjelman opintojen joustavia toimintatapoja ovat esimerkiksi seuraavat:
- opiskelijat tekevät opintoihin liittyviä oppimistehtäviä työelämäyhteyksissä
- opiskelussa käytetään verkko-oppimisen ja sosiaalisen median välineitä
- opiskelijoiden aiemmin hankkimaa osaamista tunnistetaan osaamiskartoituksen avulla (AHOT)
- opiskelijan työelämässä hankkimaa osaamista voidaan opinnollistaa
- opiskelija voi osoittaa aikaisemmin hankittua osaamista esimerkiksi työelämässä tai oppilaitoksessa tapahtuvin näyttökokein
- opiskelija voi suorittaa osan opinnoistaan hankkeissa ja kansainvälisessä vaihdossa.

Röntgenhoitajan tutkinto-ohjelmassa oppiminen perustuu Savonia-ammattikorkeakoulun opetuksen ja opiskelun strategiaan. Strategian mukainen oppimisnäkemys painottaa opiskelijan ammatillisen asiantuntemuksen kehittymistä ja sen tukemista opetuksella ja ohjauksella. Opiskelija on itseohjautuva ja omasta ammatillisesta kasvustaan ja kehittymisestään vastuun ottava yksilö. Opiskelijan ottaessa vastuun omasta opiskelustaan opettajan toiminta on oppijan oppimisen, osaamisen kehittymisen ja oppimisprosessin tukemista ja seurantaa ohjauksen avulla. Oppiminen on prosessi, jossa oppija muuttaa aikaisempia ajattelu- ja käsitejärjestelmiään vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Koulutuksessa korostuu opiskelijan itsenäinen opiskelu, jota lähiopetus ja -opiskelu tukevat.

Kansainvälistyminen on osa opiskelua. Alamme kirjallisuus on pääosin englanniksi, lisäksi potilaat ja työyhteisöt ovat yhä monikulttuurisempia. Opiskelijat voivat opiskella kansainvälisyyttä ja kulttuurista osaamista ulkomailla erilaisissa vaihto-ohjelmissa ja omassa oppilaitoksessa yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Opiskelija voi halutessaan suorittaa valinnaisia kieliopintoja jotka sisällytetään osaksi henkilökohtaista opiskelu- ja urasuunnitelmaa. Kulttuurisia taitoja opiskelija voi harjoitella tuutoroidessaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita ja toimimalla esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöissä.

Ammattikorkeakoulussa opetuksen lähtökohtana ovat tämän päivän ja tulevaisuuden työelämävalmiudet. Opetussuunnitelmatyöhön ja sen kehittämiseen osallistuvat opettajien lisäksi opiskelijat ja työelämän asiantuntijat. Työelämävalmiuksien saavuttamisessa keskeistä on työelämässä tapahtuva ammattitaitoa edistävä harjoittelu, työelämässä eri menetelmiin liittyvät taitopajat autenttisissa ympäristöissä, asiantuntijaluennoitsijat, työelämän toimeksiannosta toteutettavat opinnäytetyöt ja erilaiset kehittämistehtävät sekä tutkinto-ohjelmassa käytössä olevat tietojärjestelmät ja sädehoidon annossuunnitteluun tarkoitettu ohjelma.

Arvioinnissa noudatetaan Savonia-ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä. Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen tavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kriteerit perustuvat opintojakson tavoitteisiin ja opiskelija saa opintojakson alkaessa tiedot arviointiperusteista. Opiskelijalla on myös oikeus saada tieto arviointiperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
1. / 2023 2. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026
TR23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TR23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TR23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

155
TR23SP-1005
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

140
TR00BD66 Röntgenhoitajan ammatin matemaattis-luonnontieteellinen perusta 5
TR00BD67 Röntgenhoitajan ammatin perusteet 5
4_TRAFY02 Anatomia ja fysiologia 5
TR00BC90 Hoitotaidon ja lääkehoidon perusteet röntgenhoitajan työssä 5
TR00BC89 Sisätauti- ja perioperatiivinen potilas röntgenhoitajan työssä 5
TR00BD68 Kliininen hoito ja diagnostiset tutkimukset 5
TR00BD69 Harjoittelu hoitotaidossa 5
TR00BD70 Röntgentutkimukset 5
TR00BD71 Harjoittelu röntgentutkimuksissa 1 5
TR00BD72 Tietokonetomografiatutkimukset ja -toimenpiteet 5
TR00BD73 Isotooppitutkimukset 5
TR00BD74 Ultraäänitutkimukset ja -toimenpiteet 5
TR00BD75 Harjoittelu ultraäänitutkimuksissa ja -toimenpiteissä 5
TR00BD76 Magneettitutkimukset 5
TR00BD77 Angiografiatutkimukset ja kuvantaohjatut toimenpiteet 5
TR00BD78 Sädehoidon perusteet 5
TR00BD79 Sädehoidon suunnittelu ja sädehoito 5
TR00BD80 Harjoittelu sädehoidossa 10
TR00BD82 Mammografiatutkimukset ja lasten kuvantaminen 5
TR00BD83 Harjoittelu tietokonetomografiatutkimuksissa ja -toimenpiteissä 5
TR00BD84 Harjoittelu isotooppitutkimuksissa 5
TR00BD85 Harjoittelu magneettitutkimuksissa 5
TR00BD86 Harjoittelu angiografiatutkimuksissa ja kuvantaohjatuissa toimenpiteissä 5
TR00BE54 Harjoittelu mammografiatutkimuksissa ja lasten kuvantamisessa 5
TR00BE55 Harjoittelu röntgentutkimuksissa 2 5
TR00BE56 Laatu kliinisessä radiografiassa 5
TR00BE57 Säteilyturvallisuusvastaava 5
TR23SP-1006
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
TR00BE58 Harjoittelu: Röntgentutkimusten syventäminen 5
TR00BE59 Harjoittelu: Röntgentutkimusten kehittäminen 5
TR00BE64 Harjoittelu: Ultraäänitutkimusten ja -toimenpiteiden syventäminen 5
TR00BE63 Harjoittelu: Tietokonetomografiatutkimusten syventäminen 5
TR00BE62 Harjoittelu: Magneettitutkimusten syventäminen 5
TR00BE65 Harjoittelu: Angiografiatutkimusten ja kuvantaohjattujen toimenpiteiden syventäminen 5
TR00BE60 Harjoittelu: Mammografiatutkimusten syventäminen 5
TR00BE61 Harjoittelu: Lasten kuvantamistutkimusten syventäminen 5
TR00BE66 Harjoittelu: Sädehoidon annossuunnittelu 5
TR00BE67 Harjoittelu: Sädehoidon syventäminen 5
TR00BE68 Harjoittelu: Sädehoidon kehittäminen 5
TR00BE69 Harjoittelu: Monipuoliset isotooppitutkimukset 5
TR00BE70 Harjoittelu: Isotooppitutkimusten syventäminen 5
TR00BE71 Harjoittelu: Isotooppitutkimusten kehittäminen 5
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TR23SP-1014
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TR23SP-1016
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TR00BE72 Moniammatillinen hanketyö 5
Yhteensä 210 60 60 60 80 30 30 30 30 30 30 80 30 30 30 30 30 30 80

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
TR23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TR23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TR23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

155
TR23SP-1005
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

140
TR00BD66 Röntgenhoitajan ammatin matemaattis-luonnontieteellinen perusta 5
TR00BD67 Röntgenhoitajan ammatin perusteet 5
4_TRAFY02 Anatomia ja fysiologia 5
TR00BC90 Hoitotaidon ja lääkehoidon perusteet röntgenhoitajan työssä 5
TR00BC89 Sisätauti- ja perioperatiivinen potilas röntgenhoitajan työssä 5
TR00BD68 Kliininen hoito ja diagnostiset tutkimukset 5
TR00BD69 Harjoittelu hoitotaidossa 5
TR00BD70 Röntgentutkimukset 5
TR00BD71 Harjoittelu röntgentutkimuksissa 1 5
TR00BD72 Tietokonetomografiatutkimukset ja -toimenpiteet 5
TR00BD73 Isotooppitutkimukset 5
TR00BD74 Ultraäänitutkimukset ja -toimenpiteet 5
TR00BD75 Harjoittelu ultraäänitutkimuksissa ja -toimenpiteissä 5
TR00BD76 Magneettitutkimukset 5
TR00BD77 Angiografiatutkimukset ja kuvantaohjatut toimenpiteet 5
TR00BD78 Sädehoidon perusteet 5
TR00BD79 Sädehoidon suunnittelu ja sädehoito 5
TR00BD80 Harjoittelu sädehoidossa 10
TR00BD82 Mammografiatutkimukset ja lasten kuvantaminen 5
TR00BD83 Harjoittelu tietokonetomografiatutkimuksissa ja -toimenpiteissä 5
TR00BD84 Harjoittelu isotooppitutkimuksissa 5
TR00BD85 Harjoittelu magneettitutkimuksissa 5
TR00BD86 Harjoittelu angiografiatutkimuksissa ja kuvantaohjatuissa toimenpiteissä 5
TR00BE54 Harjoittelu mammografiatutkimuksissa ja lasten kuvantamisessa 5
TR00BE55 Harjoittelu röntgentutkimuksissa 2 5
TR00BE56 Laatu kliinisessä radiografiassa 5
TR00BE57 Säteilyturvallisuusvastaava 5
TR23SP-1006
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
TR00BE58 Harjoittelu: Röntgentutkimusten syventäminen 5
TR00BE59 Harjoittelu: Röntgentutkimusten kehittäminen 5
TR00BE64 Harjoittelu: Ultraäänitutkimusten ja -toimenpiteiden syventäminen 5
TR00BE63 Harjoittelu: Tietokonetomografiatutkimusten syventäminen 5
TR00BE62 Harjoittelu: Magneettitutkimusten syventäminen 5
TR00BE65 Harjoittelu: Angiografiatutkimusten ja kuvantaohjattujen toimenpiteiden syventäminen 5
TR00BE60 Harjoittelu: Mammografiatutkimusten syventäminen 5
TR00BE61 Harjoittelu: Lasten kuvantamistutkimusten syventäminen 5
TR00BE66 Harjoittelu: Sädehoidon annossuunnittelu 5
TR00BE67 Harjoittelu: Sädehoidon syventäminen 5
TR00BE68 Harjoittelu: Sädehoidon kehittäminen 5
TR00BE69 Harjoittelu: Monipuoliset isotooppitutkimukset 5
TR00BE70 Harjoittelu: Isotooppitutkimusten syventäminen 5
TR00BE71 Harjoittelu: Isotooppitutkimusten kehittäminen 5
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TR23SP-1014
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TR23SP-1016
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TR00BE72 Moniammatillinen hanketyö 5