Kliininen asiantuntija, palliatiivinen hoito (YAMK): TYPA23SY
Tunnus: TYPA23SY
Kätilö (ylempi AMK)
Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
Ensihoitaja (ylempi AMK)
Koulutuksen kuvaus
Tutkinto tuottaa työelämän edellyttämää laajaa ja syvällistä tietoa palliatiivisesta hoidosta ja antaa tarvittavat teoreettiset tiedot alan vaativissa ja johtamistehtävissä toimimista varten.Tutkinto on englanniksi Master of Health care (Amk-asetus 1129/2014).
Palliatiivinen hoito on parantumatonta tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan ihmisen ja hänen läheistensä aktiivista, kokonaisvaltaista ja moniammatillista hoitoa. Väestön ikääntymisen ja pitkäaikaissairauksien lisääntyessä myös palliatiivisen hoidon tarve kasvaa. Kliinisen asiantuntijan (palliatiivinen hoito) työtä ja toimenkuvaa luonnehtivat syvällinen oman alan kliininen erikoisosaaminen, toiminnan autonomisuus ja tehtävien laaja-alaisuus. Asiantuntijasairaanhoitajan työ toteutuu potilaan luona, hoitoyhteisön kehittämisen tasolla sekä organisaation ja hallinnollisen järjestelmän parissa.
Kliininen asiantuntija Palliatiivinen hoito (YAMK)-tutkinnossa saavutettava osaaminen vastaa tasoltaan kansainvälistä laajavastuisen asiantuntijan (Nurse practitioner, Advanced Practice Nurse, Advanced Clinical Practitioner) osaamistavoitteita. Tutkinto-ohjelman kautta vahvistetaan vaativan tason palliatiivisen hoidon osaamista, edistetään hoidon ja hoitotyön kehittämistä sekä lisätään välillisesti koko henkilöstön asiantuntemusta kliinisessä toimintaympäristössä.
Tutkinto antaa valmiudet:
- toimia itsenäisesti laajennetuissa, erityisosaamista vaativissa asiantuntijatehtävissä palliatiivisen hoidon eri toimintaympäristöissä ja tasoilla
- toimia palliatiivisen hoidon erityistasolle B/C
YAMK-tutkinto on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 7 ja se antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Ammatilliset ja yamk-tutkintojen yhteiset osaamistavoitteet on kuvattu opetussuunnitelman liitteissä. Ammatilliset osaamistavoitteet ovat
- Palliatiivisen hoidon kliinisenä asiantuntijana kehittyminen
- Potilaslähtöisen, laajavastuisen palliatiivisen hoitotyön osaaminen
- Ihmislähtöisen palliatiivisen hoidon osaaminen
- Eettinen ja moniammatillinen yhteistyö osaaminen
- Vuorovaikutusosaaminen
- Kehittämis-tutkimus- ja johtamisosaaminen
Opinnot muodostuvat koulutusalan ammattiopinnoista (35 op) ja monialaisista valinnaisista opinnoista (25 op) sekä opinnäytetyöstä (30 op). Opinnäytetyöhön sisältyy 5 opintopisteen laajuinen pakollinen opintojakso Menetelmäopinnot ja tutkimusviestintä.
Tutkinto sisältää paljon mahdollisuuksia opiskelupolun personointiin. Opiskelija laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS), jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan. Tutkinto sisältää vähintään 5 opintopistettä opiskelua vieraalla kielellä. Savonian henkilöstö ohjaa henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Tutkintoon voidaan sisällyttää Savoniassa tai muissa korkeakouluissa suoritettuja saman tasoisia opintoja. HOPSiin voidaan hyväksyä tutkinnon laajuuden ylittäviä opintoja edellyttäen, että opiskeluoikeusaika riittää tutkinnon suorittamiseen.
Toteutus
Opiskeluoikeusaika on 3 vuotta. Opiskeluaika vaihtelee erilaisten koulutus- ja työtaustojen sekä yksilöllisen opiskeluaikataulun vuoksi ja on tyypillisesti työn ohessa opiskelevilla 1,5–3 vuotta. Päätoimisesti opiskelevalla opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä.
Opinnoissa hyödynnetään opiskelijoiden työelämäkokemusta, jota syvennetään asiantuntijatiedolla ja käytäntölähtöisellä opetuksella. Reflektiivisyys, tutkimuksellisuus sekä tiedon ja osaamisen jakamisen periaate korostuvat. Opiskelijan rooli on aktiivinen, vastuullinen ja kriittinen.
Opinnot ovat monimuoto-opiskelua, jossa itsenäinen ja verkkoympäristössä opiskelu, käytännön työ ja oppimistehtävät sekä mahdollisuus myös lähiopiskeluun muodostavat kokonaisuuden. Palliatiivisen hoitotyön ammattiopinnot toteutuvat kansallisessa yhteistyössä verkostossa mukana olevien ammattikorkeakoulujen kanssa. Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa, ja oppimistehtävät ja opinnäytetyö kytkeytyvät yleensä oman työpaikan kehittämiseen.
Kunkin opintojakson arviointi perustuu arviointikriteereihin, jotka ovat osa opintojakson toteutussuunnitelmaa. Opinnäytetyön ja monialaisten valinnaisten opintojen arviointikriteerit ovat opetussuunnitelman liitteenä.
Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.