Siirry suoraan sisältöön

Itsensä johtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: 4_TYK20

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tulee tietoiseksi johtajuudessa tarvittavien mentalisaatiotaitojen ja henkisen kehittymisen elementeistä omassa toiminnassaan. Opiskelija ymmärtää arvojen, uskomusten/asenteiden vaikutukset ajatuksiin, tunteisiin ja toimintaan. Opiskelija oppii tuntemaan vahvuutensa ja kehittymisen kohteensa. Opiskelija tuntee työelämätaitojen, psykologisen ja sosiaalisen pääoman merkityksen työyhteisön toiminnassa ja osaa vahvistaa niitä.

Sisältö

Itsensä johtaminen käsitteenä, tietoisuus omasta kasvusta asiantuntijaksi ja johtajaksi, co-creative process (yhdessä luomisen työtapa), psykologinen pääoma, sosiaalinen pääoma, itsemyötätunto ja oma hyvinvointi.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit ilmoitetaan opintojakson alussa.

Ilmoittautumisaika

01.12.2022 - 16.01.2023

Ajoitus

12.05.2023 - 14.04.2024

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveysala - YAMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

20 - 40

Tutkinto-ohjelma
  • Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Päivi Tikkanen
Opiskelijaryhmät
  • TYK23KY
    Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)

Toteutuksen kuvaus

Itsensä johtamisen opintojakso jakautuu kolmelle lukukaudelle. Lähipäivät toteutetaan kaksi kertaa Microkadun kampuksella (ei etäyhteyttä) ja kolmesti zoomilla: Keväällä 2023 1. (12.5) lähipäivä zoomilla; Syksyllä 2023 2. (14.9) lähipäivä kampuksella ja 3. (8.12) lähipäivä zoomilla; Keväällä 2024 4. (25.1) lähipäivä kampuksella ja 5. (11.4) lähipäivä zoomilla.

Opintojakso suoritetaan (hyväksytty-hylätty) osallistumalla lähipäiviin ja kirjoittamalla ohjeiden mukaan kaksi päiväkirjaa (palautukset kevään 2023 ja syksyn 2023 lopussa) sekä tekemällä seminaarityön 5. lähipäivään. Jos et pysty osallistumaan johonkin lähipäivään (poissa voi olla enintään kaksi kertaa), voit korvata sen tekemällä muiden tehtävien lisäksi kirjareferaatin päiväkirjan yhteyteen. Poissaolo ei ole mahdollinen 5. lähipäivässä.

Lähipäivien sisällöt muodostuvat alustuksista ja työpajoista. Alustusten teemoja ovat: Itsensä johtaminen ja vertikaalinen kehittyminen, psykologinen pääoma ja tunteiden johtaminen, sosiaalinen pääoma, palautumistaidot ja hyvinvointi ja johtajana kehittyminen. Työpajat, joita on yhteensä 4, rakentuvat johtajuudessa tarvittavien sisäisyyden taitojen ja henkisen kehittymisen ympärille. Työpajojen rakenteen muodostaa mm. Co-creative process (yhdessäluomisen prosessi), jolloin saadaan myös kokemus tästä kehittämisen työotteesta. Seminaaripäivä syventää ja kiteyttää itsensä johtamisen teemoja viimeisessä lähipäivässä.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakso tukee kehittymistäsi itsensä johtamisessa eikä sitä voi hyväksilukea aiemmilla suorituksilla.

Opiskelijan ajankäyttö

Lähipäiviin ja työpajoihin osallistuminen yhteensä 19 tuntia ja itsenäinen opiskelu 116 tuntia, sisältäen päiväkirjan kirjoittamisen tehtävineen ja seminaarityön tekemisen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Tällä opintojaksolla pohdit mahdollisuuksia lisätä mm. psykologista pääomaa omalla työpaikallasi tai aikaisemmassa työpaikassasi, mutta varsinaista kehittämistehtävää työpaikalle ei tehdä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Opintojaksoon liittyvää kirjallisuutta, jota voit halutessasi lukea ja syventää lähipäivien teemoja (lisää opintojakson Moodlessa). Lisäksi etsit tehtäviin sopivia tutkimusartikkeleita.
Yhteisöllisyydellä menestykseen – opas työpaikan sosiaalisen pääoman kehittämiseen 2013. Tampereen yliopisto
Salmimies ja Ruutu 2014. Itsensä johtaminen
Rauhala, Leppänen ja Heikkilä 2013. Pääasia – Organisaation psykologinen pääoma
Pessi ym. 2017. Myötätunnon mullistava voima
Sydänmaalakka 2019. Globaali johtaminen