Siirry suoraan sisältöön

Kuvallisen ilmaisun ja taiteen inspiraationa taidehistorian ismit 2Laajuus (5 op)

Tunnus: CO00BO17

Laajuus

5 op

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- tutustuu nykytaiteen ilmiöihin
- osaa hyödyntää taiteen menetelmiä ja kuvataiteen tekniikoita
- laajentaa taidehistorian ymmärtämystä sekä syventää henkilökohtaista ilmaisuaan
- osaa analysoida kuvallista ilmaisua.

Sisältö

Opintojakson sisältö keskittyy nykytaiteen ilmiöihin, ilmaisullisiin asioihin sekä omaan tulkintaan nykytaiteen ilmiöistä ja niiden yhteydestä erilaisiin kuvataiteen tyylisuuntiin ja ismeihin. Opintojaksolla opit kuvalliseen ilmaisuun, taidehistoriaan, sommitteluun, ja värien käyttöön liittyviä sisältöjä. Tehtävien kautta opitaan itsenäisesti kuvallista ilmaisua sekä nykytaidetta että taidehistorian -ismejä visualisointi harjoitusten avulla. Opit myös analysoimaan itsenäisesti kuvaan liittyviä sisältöjä sekä laajempia konteksteja, antamaan vertaispalautetta ja saamaan sitä.

Keskeiset sisällöt:
- Nykytaide
- Ympäristötaide
- Yhteisötaide
- Katutaide
- Visualisointi
- Maalaus
- Piirustus
- Ilmaisu
- Sommittelu
- Tyylisuunnat
- Ismit
- Kuvalliset tekniikat ja välineet
- Taidehistoria
- Tulkinta

Ilmoittautumisaika

01.12.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

01.01.2025 - 31.07.2025

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Toimipiste

Verkkokampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Sirpa Miettinen

Toteutuksen kuvaus

Kurssi alkaa 15.1 2025 ja päättyy 30.5 2025. Verkkotehtävien kautta opitaan itsenäisesti kuvallista ilmaisua. Tutkitaan nykytaiteen ilmiöitä sekä taidehistorian "ismien" yhteyttä harjoitustehtävien avulla. Nykytaiteeksi määritellään taide, joka on syntynyt 1960-luvun jälkeen. Osassa harjoituksia on mahdollista käyttää omavalintaisia erilaisia digitaalisia välineitä, jotka ovat jo teknisesti hallussa. Kurssin sisältö keskittyy nykytaiteen sisällöllisiin ja ilmaisullisiin asioihin, sekä omaan tulkintaan nykytaiteesta, erilaisista kuvataiteen tyylisuunnista ja "ismeistä". Ismeissä ja kuvataiteen sisällöissä keskitytään 1900-luvun alun ismeistä nykypäivän taiteen sisältöihin ja tuotetaan kuvallista materiaalia aihealueiden teemoista. Kurssin palaute nojaa vertaisarviointiin ja -palautteeseen.Tehtäviä on viisi. Tehtäville sekä vertaispalautteelle on annettu palautuspäivät Moodlessa. Kurssin opettaja ei annan palautetta tehtävistä, ainoastaan arvioi kurssin arvosanalla. Arvosana muodostuu tehtävien toteutuksista (jokaisessa tehtävänannossa on mainittu arviointiperusteet) sekä annetusta vertaispalautteesta.

Opintojaksolla jokainen tutustuu itsenäisesti lähteiden avulla tehtävänannoissa määriteltyihin nykytaiteen ilmiöihin ja taidehistorian ismeihin, joita tutkitaan ja tulkitaan harjoitustehtävissä erilaisista näkökulmista.

Tehtävänantoihin sisältyvät pienet kirjalliset analyysit ja selvitykset omista tulkinnoista.
Harjoitustehtävät palautetaan Moodleen pdf-tiedostoina. Jokaisen tehtävänannon yhteydessä on keskustelualue, jolle palautus tehdään.

Moodleen muodostetaan vertaisarviointiryhmät (4 - 5 opiskelijaa/ryhmä), jossa jokaisella on velvollisuus antaa yhdelle ryhmän jäsenelle vertaispalautetta. Vertaispalaute annetaan vastaus-toiminnolla, sen tehtävän yhteyteen, josta annat palautetta. Katso, mihin vertaisarviointiryhmään kuulut ja kenelle sinut on merkitty antamaan palautetta. Vertaispalautteet ovat osa kurssisuoritusta, ja ne arvioidaan osana kurssisuoritusta.

Vertaispalautetta varten osallistujat on jaettu 4 - 5 opiskelijan ryhmiin. Palaute annetaan ryhmittäin niin, että 1. nimilistaan merkitty opiskelija antaa palautetta 2. merkitylle, 2. antaa palautteen 3:nnelle jne. Nimilistassa viimeisenä oleva antaa nimilistan 1:lle palautteen. Jos joku ryhmästä jää esim. kesken kurssin pois, anna palautetta seuraavana olevalle.

Opiskelijan ajankäyttö

Opintojakson työmäärä on noin 135 tuntia itsenäistä opiskelua.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Oppimateriaalina käytetään kurssilla annettuja lähteitä sekä jokainen voi käyttää aihealueeseen omia löytämiään lähteitä.

Lisätietoja opiskelijoille

Avoimen amk:n opiskelijoille opintomaksu on 75 euroa. Vaihtoehtona on myös vuosimaksu 350 €, joka kattaa 12 kuukauden opintomaksut.

Lukion tai ammattiopiston opiskelijat voivat opiskella maksutta Savonian avoimessa ammattikorkeakoulussa.
Pohjois-Savon alueen ammatillisista oppilaitoksista tai lukioista valmistuneet (1.1.2023 alkaen) voivat opiskella maksutta yhden vuoden Savonian avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, kun opinnot aloitetaan vuoden sisällä valmistumisesta.