Sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtaminen TYK23KY (5 op)
Toteutuksen tunnus: 4_TYK50-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.08.2023 - 15.09.2023
Ajoitus
16.09.2023 - 09.12.2023
Laajuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveysala - YAMK
Toimipiste
Microkadun kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 70
Opettaja
- Päivi Tikkanen
- Kati Kantanen
Ajoitusryhmät
- Avoin_amk (Koko: 5. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
TYK23KYSosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (ylempi AMK)
Koulutusryhmat
- Avoin_amk
Toteutuksen kuvaus
Opintojakson toteutusmuoto on monimuoto-opetus, joka koostuu neljästä lähipäivästä ja oppimistehtävistä. Lähipäivinä käydään alustuksen ohella keskustelua sosiaali- ja terveyspalveluiden talouden tilasta, kehitystarpeista ja merkityksestä tuloksellisuuden kannalta sekä sosiaali- ja
terveyspalveluiden talouden johtamisen kulmakivistä. Oppimistehtävissä sovelletaan luentojen, keskustelujen ja oppimateriaalin antia hyödyntäen omaa työtehtävää tai mielenkiinnon kohdetta sosiaali- ja terveyspalveluiden talouden tarkastelussa.
Opintojakson keskeisenä sisältönä ovat sosiaali- ja terveyspalveluiden talouden ja toiminnan yhteys, talouden seuranta ja tunnusluvut sekä talousjohtamisen merkitys sosiaali- ja terveyspalveluissa. Opintojaksolla opiskelija tutustuu sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen peruskäsitteisiin ja sote-palveluiden markkinoiden ominaispiirteisiin sekä julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus- ja hankintapäätösten perusteisiin. Lisäksi opiskelija perehtyy sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten jakautumiseen valtion, hyvinvointialueen ja asiakkaan kesken. Opintojaksolla opetellaan hankkimaan tietoa näiden palvelujen kustannus-hyöty-vaikuttavuus -suhteesta ja käyttämään tätä tietoa päätöksenteon perusteena.
Opintojaksolla opiskelija laatii työyksikkökohtaisen tulo- ja menoarvion (talousarvion) sekä perehtyy arvion toteutumisen seurantaan ja tarvittavien muutosten kustannusten sopeuttamiseksi tuottoihin toimeenpanemiseen. Lisäksi opiskelija harjaantuu kilpailuttamaan palvelun- ja tavarantoimittajia EU:n ja kansallisten säädösten mukaisesti ja tekemään hankintapäätökset organisaation kokonaishyöty huomioiden.
Opintojakson tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen merkityksiä, laaja-alaisuutta ja monimuotoisuutta sekä syventää ymmärrystään talousjohtamisen yhteydestä toimintaympäristön ja kilpailuolosuhteiden muutoksiin. Lisäksi
opintojaksolla on tavoitteena vahvistaa opiskelijan ymmärrystä talouden merkityksestä johtamisessa ja luoda perusvalmiudet sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamiseen.
Opintojakso arvioidaan asteikolla H-5
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Voit hakea opintojakson hyväksilukua jos sinulla on sisältöä vastaavia 7-tason opintoja suoritettuna. Opintojakso voidaan myös AHOToida jos sinulla on pitkä kokemus esihenkilötyöstä ja lisäksi suoritettuna esim. sosiaali- tai terveystaloustieteen opintoja. Keskustele mahdollisuudesta tutor-
opettajasi kanssa ennen hakemuksen tekoa.
Opiskelijan ajankäyttö
Lähipäivät 32 h
Oppimistehtävät ja itsenäinen opiskelu noin 100 h
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Oppimistehtävä on mahdollista nivoa työelämään.
Esitietovaatimukset
Ei esitietovaatimuksia.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Opintojakson luentoaineisto ja muu opintojakson aikana ilmoitettu materiaali.
Lisäksi suositeltavaa
Järvenpää Marko, Länsiluoto Aapo, Partanen Vesa ja Pellinen Jukka. 2017. Talousohjaus ja kustannuslaskenta. Helsinki: Sanoma pro.
Leppiniemi Jarmo & Kykkänen Tapani. Kirjanpito, tilinpäätös ja tilinpäätöksen tulkinta Talentum 2015. 9. uudistettu painos.
Pellinen, Jukka. 2017. Talousjohtaminen. 2.uudistettu painos. Alma Talent.
Sintonen Harri ja Pekurinen Markku. 2009. Terveystaloustiede . Sanoma pro Oy.
Laki hyvinvointialueiden rahoituksesta 29.6.2021/61
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso painottuu julkisen toimijan sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamiseen.
Avoimen amk:n opiskelijoille opintomaksu on 75 euroa.