Siirry suoraan sisältöön

Akuutti- ja tehohoitotyöLaajuus (10 op)

Tunnus: SA00BA94

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Arja Kemiläinen

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa
- selittää peruselintoimintojen häiriöiden syntymekanismit ja osaa tehdä johtopäätöksiä peruselintoimintojen häiriöiden aiheuttamista muutoksista elimistössä
- analysoida ja tulkitsee eri tietolähteiden avulla saamiaan tietoja potilaan tilasta
- suunnitella ja toteuttaa ja arvioida eri ikäisten akuutisti sairastuneiden potilaiden hoitoa eri hoitoympäristöissä
- selittää akuutissa ja tehohoidossa hoidossa käytettyjen lääkkeiden ja nesteiden vaikutusmekanismit ja turvallisen käytön
- arvioida omaisten tuen tarvetta ja kykenee ohjaamaan omaisia
- soveltaa tutkittua tietoa potilaan hoidossa ja kuntoutumisessa ja kehittää akuutti ja tehopotilaan hoitotyötä tutkitun tiedon ja suositusten avulla
- toimia moniammatillisessa yhteistyössä akuutisti sairastunen potilaan hoitoketjussa

Sisältö

Päivystyshoitotyö: Kiireellisen hoidon tarpeen arviointi, päivystyspotilaan hoitoprosessi, triagen perusteet, keskeiset eri-ikäisten akuuttihoitotilanteet ja keskeiset lääkkeet. Ekg:n perustulkinta. Eri-ikäisten akuutisti sairastuneiden potilaiden ja omaisten ohjaus. Moniammatillinen yhteistyö sairaalan ulkopuolisen ensihoidon välillä. Päivystyshoitotyön kehittäminen.

Tehohoito ja lasten akuuttihoitotyö: Tehohoidon tarpeen arvioiminen ja eettiset periaatteet tehohoidossa.

Keskeiset tehohoitoa vaativat potilasryhmät: hengitysvajaus, verenkiertovajaus, neurotehohoito, tehopotilaan kuntoutuminen, neste- ja lääkehoito, tehopotilaan ja omaisten ohjaus, potilasturvallisuus tehohoidossa. Akuutisti ja vakavasti sairastuneen lapsen voinnin arviointi. Keskeiset lasten akuutit ongelmat ja hoitoperiaatteet. Vastasyntyneen tehohoidon perusteita. Perhehoitotyö.

Oppimateriaalit

ALAHUHTA, Seppo , ALA-KOKKO, Tero, HYPPÖLÄ, Harri, KAARTINEN, Juha, SAVOLAINEN Tuuli (toim.) 2020. Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito. Duodecim. (soveltuvin osin) saatavilla: http://www.oppiportti.fi/op/opk04609

CASTRÉN, Maaret, HELVERANTA, Kai, KINNUNEN, Ari, KORTE, Henna, LAURILA, Kimmo, PAAKKONEN, Heikki, POUSI, Jouni ja VÄISÄNEN, Olli. (toim.) 2012 tai uusin painos. Ensihoidon perusteet. Kuopio: SPR, s. 184–201.

Ensihoito-Opas: Duodecim. Terveysportti: Aiheen rintakipu alla olevat väliotsikot.

Akuuttihoito-opas. Duodecim. (soveltuvin osin).

ALANEN, Pasi, HAKIO Nora, KOSKELA Tiina. 2022 (1. painos). Tehohoitotyö. Sanoma Pro.

Tehohoito-opas. Duodecim (uusin painos) soveltuvin osin.

Oppaat ovat saatavilla http://www.terveysportti.fi.ezproxy.savonia.fi/dtk/aho/koti

KYÖSTI E, LIISANANTTI J & PELTONIEMI O. 2016. Miten lapsen käy teholla - ennuste ja elämänlaatu hoitojakson jälkeen. Finnanest 49 (4), 271- 274.

PUHAKKA K. 2013. Sedaatio lasten tehohoidossa. Tehohoito 31 (1), 24-28

ROSENBERG P, ALAHUHTA S, LINDGREN L, OLKKOLA K & RUOKONEN E. (toim.) 2020 Anestesiologia ja tehohoito. Kustannus Oy Duodecim ( soveltuvin osin ;Lasten anestesia ja tehohoito)

STOLT S, YLIHERVA A, PARIKKA V, HAATAJA L & LEHTONEN L. (toim.) 2017. Keskosen hoito ja kehitys. Kustannus Oy Duodecim .* osa II: Varhaisvaiheen hoito sairaalassa s. 33-142.

Lisätiedot

Opetus toteutetaan vain suomen kielellä (Implementation only in Finnish).
Simulaatiot ja taitopajat toteutuvat Kuopiossa.

Esitietovaatimukset

Edeltävät opinnot: Perusopinnot ja pakolliset ammattiopinnot.