Siirry suoraan sisältöön

DT23SP Tanssinopettajan tutkinto-ohjelma: DT23SP

Tunnus: DT23SP

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tanssinopettaja (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Tanssinopettajan koulutus johtaa tanssialan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on tanssinopettaja (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Tutkinto antaa opiskelijalle vahvat pedagogiset valmiudet, tekniset ja ilmaisulliset taidot ja hyvän yleissivistyksen sekä laajan pohjan työelämän tarpeisiin. Opiskelijoita kannustetaan luovuuden kehittämiseen sekä oman opettaja- ja taiteilijaidentiteetin vahvistamiseen. Koulutuksessa perehdytään monipuolisesti tanssipedagogiikkaan ja tanssin kentän eri työtehtäviin. Koulutus antaa valmiudet elinikäiseen oppimiseen ja ammattitaidon sekä henkilökohtaisen työ- ja toimintakyvyn ylläpitoon, kansainvälisyyteen ja dynaamiseen työelämän kehittämiseen. Koulutuksessa annetaan perustiedot yrittäjyydestä ja yrittäjämäisestä asenteesta.

Tanssinopettajakoulutuksessa opiskelija saa vahvat perustiedot ja taidot klassisesta baletista sekä jazz- ja nykytanssista. Tämän jälkeen opiskelija voi syventää osaamistaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) mukaisesti. Tanssitekniikan syventävät opinnot voivat koostua klassisesta baletista, nyky- ja jazztanssista opiskelijan osaamisesta ja tavoitteista riippuen. Opiskelija voi sisällyttää syventäviin opintoihin myös muita tekniikoita oman HOPSin mukaisesti mm. kansainvälisen opiskelijavaihdon kautta. Koulutuksessa perehdytään myös improvisaatioon, koreografian tekemiseen sekä valmistetaan tanssiesityksiä ja osallistutaan eri produktioihin.

Tanssinopettajan tutkintoon sisältyvät ammatillisen opettajakorkeakoulun kanssa yhdessä järjestettävät monipuoliset kasvatustieteelliset ja ainepedagogiset opinnot (60 op) opetusharjoitteluineen, joten tutkinto antaa yleisen opettajan pätevyyden. Tutkinnon suorittaneet toimivat pääasiassa taiteen perusopetusta ja tanssin ammatillista koulutusta antavissa kunnallisissa ja yksityisissä oppilaitoksissa ja sijoittuvat laajasti tanssin kentän eri tehtäviin. Tutkinto antaa valmiuksia myös tanssijan ja koreografin työtehtäviin sekä tanssinalan jatko-opintoihin ja yritystoimintaan. Opinnäytetyö on joko taiteellinen produktio, projekti, kirjallinen tai koostettu työ. Taiteelliseen opinnäytetyöhön liittyy aina kirjallinen raportti.

Opinnot mahdollistavat luovaksi ammattilaiseksi, monipuoliseksi taiteilijaksi, tiedostavaksi pedagogiksi sekä innovatiiviseksi työelämän taitajaksi kehittymisen. Opetusta järjestetään pääasiassa ryhmäopetuksena. Osa opinnoista on mahdollista suorittaa kansainvälisessä opiskelijavaihdossa, jossa opiskelija voi syventää alansa tuntemusta ja saada arvokasta kokemusta eri kulttuureista. Opiskelija tekee opintojensa alussa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS), jonka hän päivittää vuosittain. Oppimisyhteisö kannustaa avoimeen vuorovaikutukseen ja ihmisen kokonaisvaltaiseen kasvuun.

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Tanssinopettajan opetussuunnitelma on laadittu niin, että
- tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
- koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen
- koulutus antaa valmiudet kehittää tanssialan työtä.

Opiskelija
- laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan AHOT-menettelyn avulla.
- vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa. Opinto-ohjaajat, opettajat, opettajatuutorit ja vertaisryhmät ovat opiskelijan oppimisprosessin, ammatillisen kasvun sekä urakehityksen tukena koko koulutuksen ajan. Opiskelija laatii henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) ja seuraa sen toteutumista itsenäisesti ja opinto-ohjaajan kanssa.

Opiskelijan ammatillisen kasvun sisällöllistä etenemistä kuvataan opintovuosien tavoitteilla ja lukukausien teemoilla. Opintovuosien tavoitteet auttavat opiskelijoita, opettajia ja työelämän edustajia hahmottamaan, millaisten vaiheitten kautta ammatillisen osaamisen ajatellaan rakentuvan.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Opiskelijaa kannustetaan aktiiviseen verkostoitumiseen ja työelämäyhteyksien luomiseen. Opiskelijalla on mahdollisuus opinnollistaa työskentelyään taiteen ja kulttuurin kentällä silloin, kun se tukee opiskelijan ammatillista kasvua ja kehitystä. Tästä sovitaan opinto-ohjaajan sekä opintojen vastuuopettajien kanssa ja laaditaan HOPS. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo monipuolisia oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opiskelijapalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.

Opetus nähdään oppimisprosessiperustaisena ohjauksena, jossa opiskelijan oppimisprosessi etenee ajallisesti asteittain sekä ennalta suunniteltuna että tavoitteellisena. Opettajat tukevat oppimisprosessia soveltaen erilaisia pedagogisia malleja ja käytänteitä, kuten tutkivaa oppimista, dialogista oppimista, verkko-oppimista, projektioppimista ja yhteistoiminnallista oppimista. Opiskelijan lähtötaso huomioidaan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa (HOPS) tarjoamalla vaihtoehtoisia tapoja suorittaa opintojaksoja sekä eriyttämällä tehtäviä. Ammatillista kasvua tuetaan systemaattisella, opiskelijalähtöisellä ohjauksella koko koulutuksen ajan. Ammatillisen kasvun ohjaus on mallinnettu osaksi opetussuunnitelman toteuttamista.

Opetuksessa korostetaan tanssinopettajan (AMK) ammatin edellyttämää yhteistoiminnallisuutta ja itseohjautuvuutta. Opiskelu edellyttää aktiivista läsnäoloa. Osa opinnoista suoritetaan yhteistoiminnallisesti monialaisissa projekteissa muiden Savonian opiskelijoiden kanssa. Opiskeluryhmässä harjoitellaan yhteistyötaitoja sekä työyhteisössä tarvittavia ammatillisia valmiuksia. Henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa tehtäessä otetaan huomioon tanssialan työssä tarvittavan kansainvälisyysosaamisen kehittyminen. Tätä voi syventää kansainvälisessä vaihdossa.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
1. / 2023 2. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026 2. / 2027
DT23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
DT23SP-1026
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
DT00BF96 Taidepedagogin työn perusteet 5
4_DXR1000 Svenska för musik och dans 5
4_DXE1000 English for Music and Dance Teachers 5
DT00BF97 Taiteen tutkimuksen perusteet 5
DT23SP-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
DT23SP-1005
Tanssin perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
DT00BF98 Tanssin perusopinnot 1A 10
DT00BF99 Tanssin perusopinnot 1B 10
DT00BG00 Tanssin perusopinnot 2A 10
DT00BG01 Tanssin perusopinnot 2B 10
DT23SP-1006
Tanssi ja keho

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG02 Tanssi ja keho 1 5
DT00BG03 Tanssi ja keho 2 5
DT00BG04 Tanssi ja keho 3 5
DT23SP-1007
Tanssitieto

(Valitaan kaikki)

10
DT00BG05 Länsimaisen tanssin historia ja musiikin tuntemus 1 5
DT00BG06 Länsimaisen tanssin historia ja musiikin tuntemus 2 5
DT23SP-1008
Monialaiset projektit ja produktiot

(Valitaan kaikki)

20
DT00BG07 Produktio 1 5
DT00BG08 Produktio 2 5
DT00BG09 Produktio 3 5
DT00BG10 Produktioiden tuottaminen ja työelämätieto 5
DT23SP-1009
Koreografiaopinnot

(Valitaan kaikki)

10
DT00BG11 Koreografia 1 5
DT00BG12 Koreografia 2 5
DT23SP-1010
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 35)

20 - 35
DT23SP-1023
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 35)

20 - 35
DT00BG13 Tanssin syventävät opinnot 1 baletti 5
DT00BG14 Tanssin syventävät opinnot 1 jazztanssi 5
DT00BG15 Tanssin syventävät opinnot 1 nykytanssi 5
DT00BG16 Advanced Studies of Dance 2 Ballet 5
DT00BG17 Advanced Studies of Dance 2 Jazz Dance 5
DT00BG18 Advanced Studies of Dance 2 Contemporary Dance 5
DT00BG19 Tanssin syventävät opinnot 3 Baletti 5
DT00BG20 Tanssin syventävät opinnot 3 Jazztanssi 5
DT00BG21 Tanssin syventävät opinnot 3 Nykytanssi 5
4_KMTS0041 Vaihtoehtoiset tanssitekniset opinnot 5
DT23SP-1011
Pedagoginen osaaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 60)

60
DT23SP-1012
Kasvatustieteelliset perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
4_KMPY201 Opettaminen ammattina 5
4_KMPY202 Oppiminen ja opetussuunnitelmat 5
4_KMPY203 Ohjaus ja arviointi 5
4_KMPY204 Tutkiva opettajuus 5
DT23SP-1013
Taidepedagogiikan kontekstit

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG28 Tanssi elinikäisenä oppimisena 5
DT00BG29 Taide eri yhteisöissä 5
DT00BG30 Taide ja yrittäjyys 5
DT23SP-1014
Opetusharjoittelu

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 33)

25 - 33
DT00BG22 Tanssipedagogiikka 1 5
DT00BG23 Tanssipedagogiikka 2 10
DT00BG24 Tanssipedagogiikka 3, baletti 10
DT00BG25 Tanssipedagogiikka 3, jazztanssi 10
DT00BG26 Tanssipedagogiikka 3, nykytanssi 10
DT23SP-1017
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
DT23SP-1024
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG27 Päättöharjoittelu 10
4_KTHA016 Muu työharjoittelu 5
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
DT23SP-1015
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
DT23SP-1025
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
Yhteensä 240 60 60 95 60 40 20 40 20 75 20 50 10 40 20 40 20 75 20 50 10

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
DT23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
DT23SP-1026
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
DT00BF96 Taidepedagogin työn perusteet 5
4_DXR1000 Svenska för musik och dans 5
4_DXE1000 English for Music and Dance Teachers 5
DT00BF97 Taiteen tutkimuksen perusteet 5
DT23SP-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
DT23SP-1005
Tanssin perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
DT00BF98 Tanssin perusopinnot 1A 10
DT00BF99 Tanssin perusopinnot 1B 10
DT00BG00 Tanssin perusopinnot 2A 10
DT00BG01 Tanssin perusopinnot 2B 10
DT23SP-1006
Tanssi ja keho

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG02 Tanssi ja keho 1 5
DT00BG03 Tanssi ja keho 2 5
DT00BG04 Tanssi ja keho 3 5
DT23SP-1007
Tanssitieto

(Valitaan kaikki)

10
DT00BG05 Länsimaisen tanssin historia ja musiikin tuntemus 1 5
DT00BG06 Länsimaisen tanssin historia ja musiikin tuntemus 2 5
DT23SP-1008
Monialaiset projektit ja produktiot

(Valitaan kaikki)

20
DT00BG07 Produktio 1 5
DT00BG08 Produktio 2 5
DT00BG09 Produktio 3 5
DT00BG10 Produktioiden tuottaminen ja työelämätieto 5
DT23SP-1009
Koreografiaopinnot

(Valitaan kaikki)

10
DT00BG11 Koreografia 1 5
DT00BG12 Koreografia 2 5
DT23SP-1010
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 35)

20 - 35
DT23SP-1023
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 35)

20 - 35
DT00BG13 Tanssin syventävät opinnot 1 baletti 5
DT00BG14 Tanssin syventävät opinnot 1 jazztanssi 5
DT00BG15 Tanssin syventävät opinnot 1 nykytanssi 5
DT00BG16 Advanced Studies of Dance 2 Ballet 5
DT00BG17 Advanced Studies of Dance 2 Jazz Dance 5
DT00BG18 Advanced Studies of Dance 2 Contemporary Dance 5
DT00BG19 Tanssin syventävät opinnot 3 Baletti 5
DT00BG20 Tanssin syventävät opinnot 3 Jazztanssi 5
DT00BG21 Tanssin syventävät opinnot 3 Nykytanssi 5
4_KMTS0041 Vaihtoehtoiset tanssitekniset opinnot 5
DT23SP-1011
Pedagoginen osaaminen

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 60)

60
DT23SP-1012
Kasvatustieteelliset perusopinnot

(Valitaan kaikki)

20
4_KMPY201 Opettaminen ammattina 5
4_KMPY202 Oppiminen ja opetussuunnitelmat 5
4_KMPY203 Ohjaus ja arviointi 5
4_KMPY204 Tutkiva opettajuus 5
DT23SP-1013
Taidepedagogiikan kontekstit

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG28 Tanssi elinikäisenä oppimisena 5
DT00BG29 Taide eri yhteisöissä 5
DT00BG30 Taide ja yrittäjyys 5
DT23SP-1014
Opetusharjoittelu

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 33)

25 - 33
DT00BG22 Tanssipedagogiikka 1 5
DT00BG23 Tanssipedagogiikka 2 10
DT00BG24 Tanssipedagogiikka 3, baletti 10
DT00BG25 Tanssipedagogiikka 3, jazztanssi 10
DT00BG26 Tanssipedagogiikka 3, nykytanssi 10
DT23SP-1017
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
DT23SP-1024
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

15
DT00BG27 Päättöharjoittelu 10
4_KTHA016 Muu työharjoittelu 5
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
DT23SP-1015
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
DT23SP-1025
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15