Siirry suoraan sisältöön

Toiminnallinen muotiLaajuus (10 op)

Tunnus: 4_DAM701

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Laura Pakarinen

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää käytön, ympäristön ja ihmisen toiminnan vuorovaikutuksen kestävässä suunnittelussa. Opiskelija ymmärtää kohderyhmäajattelua ja osaa huomioida kohderyhmän ja käyttäjän erityistarpeita sosiokulttuurisessa ja fyysisessä ympäristössä. Opiskelija osaa funktionaalisen tuotesuunnittelun teorian ja soveltaa käyttäjälähtöisen muotoilun menetelmiä muotoiluprojektissa. Opiskelija syventää tietämystään funktionaalisesta materiaalista ja materiaaliteknologiasta. Opiskelija osaa soveltaa muodin ja puettavan muotoilun teorioita toiminnalliseen muotiin.

Sisältö

Käyttäjälähtöinen muoti ja muotoilu.
Vaatetusfysiologia ja ergonomia.
Toiminnalliset materiaalit ja kerrospukeutuminen.
Liikkuva ihminen ja vaatetusmuotoilu.

Lisätiedot

Opintojaksolla voi olla mukana vaihto-opiskelijoita.
Teaching language: Finnish and English

Esitietovaatimukset

Muotoilun perusopinnot, Tuote- ja palvelumuotoilun perusteet 10 op, Muotoilun menetelmät ja teknologiat 10 op

Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 15.09.2024

Ajoitus

24.09.2024 - 16.12.2024

Laajuus

10 op

Virtuaaliosuus (op)

1 op

Toteutustapa

90 % Lähiopetus, 10 % Etäopetus

Yksikkö

Muotoilu - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

6 - 14

Tutkinto-ohjelma
  • Muotoilun tutkinto-ohjelma
Opettaja
  • Laura Pakarinen
Opiskelijaryhmät
  • DAB21S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma
  • DAA21S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma
  • DAC21S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma
  • DAB22S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma
  • DAC22S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma
  • DAA22S
    Muotoilun tutkinto-ohjelma

Toteutuksen kuvaus

Toiminnallinen muoti -- Funtionaalisen vaatesuunnittelun osaaminen on tärkeää koska:
- Funtionaalisen vaatesuunnittelun tavoitteena on vastata käyttäjien erityistarpeisiin ja -toiveisiin. Tämä tarkoittaa mm. mukavuutta, kestävyyttä, kosteudenhallintaa tai erityisiä vaatteen palveluita, joita tarvitaan työ- tai urheilutilanteissa.
- Funtionaalisesti suunniteltu vaate mahdollistaa käyttäjän liikkumisen ja toiminnan ilman rajoituksia. Tämä voi olla erityisen tärkeää urheilijoille ja ammattilaisille, jotka toimivat vaativissa olosuhteissa.
- Funtionaalisen vaatesuunnittelun osaaminen edistää usein uusien materiaalien ja tekniikoiden käyttöä, mikä voi johtaa innovatiivisiin ratkaisuihin vaatetusalalla.

Toteutuksen osat:
1/ 4_DAM701-3001-1 Yhdessä oppiminen 1 op, 27h, yhteistyötaidot ja reflektio
2/ 4_DAM701-3001-2 Funktonaalisen vaatesuunnittelun tiedot ja taidot 4 op, 108h, Vaatetusfysiologia ja ergonomia
3/ 4_DAM701-3001-3 Työelämälähtöinen muotoiluprojekti 5 op, 135h, Functional Fashion Masterclass / tietoja ja taitoja soveltava produktio

Menetelmät:
- Lähiopetus ja ohjaus sekä kontaktina että etänä.
- Vertaiskeskustelut, -palautteet ja -arviointi lähiohjauksessa ja työpajoissa,
- Itsenäiset tehtävät sekä kentällä että Moodle-verkkoalustalla,
- Tiimityöskentely työelämälähtöisessä ryhmätyöprojektissa
- Intensiivinen viikko 45, suunnittelun ja prototypoinnin Functional Fashion Masterclass

Arviointiperusteet:
KIITETTÄVÄ 5
Kiitettävällä tasolla opiskelija on onnistunut ylittämään opintojakson osaamistavoitteet. Opiskelijan työskentely on ammattimaista, oivaltavaa, tavoitteellista ja kokeilevaa.
ERITTÄIN HYVÄ 4 / HYVÄ 3
Opintojakson hyvä suoritustaso vastaa opetussuunnitelmassa kuvattujen osaamistavoitteiden keskimääräistä saavuttamista. Opiskelijan työskentely on ammattimaista ja tavoitteellista.
TYYDYTTÄVÄ 2 / VÄLTTÄVÄ 1
Opintojakson tyydyttävä suoritustaso vastaa minimiosaamista, mikä jokaisen tulee saavuttaa. Opiskelijan osaaminen pinnallista ja ammatillisessa työskentelyssä on kehitettävää.Tämä teksti näkyy opiskelijalle ilmoittautuessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

AHOT, kysy ohjaavilta opettajilta opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö

Opintojakson laajuus on 10 opintopistettä, joka tarkoittaa 270 tuntia työtä opiskelijalle.

Varaudu runsaaseen itsenäiseen työskentelyyn ja ryhmätyöskentelyyn. Aikataulut ja toteutussuunnitelma voivat muuttua työelämälähtöisen projektin mukaan.

Keskimääräinen työmäärä on noin 15h viikossa (viikot 38-50) sisältäen kontaktiopetuksen, itsenäisen opiskelun ja ryhmätyöskentelyn (mukaan lukien itsenäisen työn viikon 42).

Läsnäolo lähiohjauksessa noin 64h.

Itsenäisen opiskelun osuus on noin 206h, joka sisältää aineistojen lukemista ja opiskelua, tehtävinen tekemistä, esitysten koostamista ja työelämälähtöisen projektin ryhmätyöskentelyä.
Huomaathan, että kaikki itsenäisen työskentelyn tunnit eivät näy sinulla lukujärjestyksessä.

Toteutuksen osat ja niiden suunnitellut aikaresurssit:

1/ 4_DAM701-3001-1 Yhdessä oppiminen 1 op, yht. 27h, josta lähiohjausta on noin 12h. Yhteisissä aloituksessa (4h) ja väli- ja loppukatselmuksissa (8h) on välttämätöntä olla läsnä suorittaaksesi opintojakson hyväksytysti. Itsenäisen työn osuus on 15h, joka sisältää oman oppimisen tavoitteiden asettamisen, väliarvioinnin, teoriatehtävien esittämisen ja oppimisen pohdinnan opintojakson lopuksi.

2/ 4_DAM701-3001-2 Funktonaalisen vaatesuunnittelun tiedot ja taidot 4 op, josta lähiohjausta on noin 20h, sisältäen luentoja, tuntitehtäviä ja työpajoja. Itsenäisen opiskelun osuus on 88h.

- 3/ 4_DAM701-3001-3 Työelämälähtöinen muotoiluprojekti 5 op, yht. noin 135h työtä jokaiselta opiskelijalta. Projektin lähiohjaus noin 36h, sisältäen erilaisia ohjaavia työpajoja ja luentoja. Toteutus intensiivinä viikolla 45, lähiohjaus 4 x 4h. Itsenäinen työskentely, ryhmätyöskentely ja vertaiskeskustelut projektityöskentelyssä, koosteet, portfolio ja soveltava muotoiluproduktio noin yht. 100h.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Functional Fashion Masterclass -- Opintojakson työelämäyhteistyö toteutetaan yhdessä kansainvälisen vierailevan funktionaalisen suunnittelun ammattilaisen kanssa.

Minna Piegay Rundgren on teknisen urheiluvaatteen suunnittelun asiantuntija (consumer Insights research, concept creation, R&D, collection realisation ja category leadership). Hänen työkokemus perustuu suuriin kansainvälisiin brändeihin: Nike ja Salomon. Hänellä on maisterin tutkinnot sekä vaatesuunnittelusta että muotoilun liikkeenjohdosta. Tutustu Minnaan täällä: www.minnarundgren.com.

Osa Minna ohjauksesta toteutetaan etänä ZOOMissa, koska hän asuu Ranskassa. Minna vierailee Savoniassa viikolla 45, jolloin työskentelemme intensiivisesti prototyppoinnin parissa.

Esitietovaatimukset

Muotoilun perusopinnot, Tuote- ja palvelumuotoilun perusteet 10 op, Muotoilun menetelmät ja teknologiat 10 op

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Ilmoitetaan opintojaksolla.

Lisätietoja opiskelijoille

Varaa kalenteristasi viikko 45 kokonaan intensiiviselle Minnan Masteclassille.

Läsnäolo lähi- ja etäohjaustunneilla on välttämätöntä.

Opintojakso soveltuu kaikille vaateusmuotoilun opiskelijoille, joilla on suoritettuna ensimmäisen vuoden opinnot (60 op) ja vähintään puolet (30 op) toisen vuoden ammattiopinnoista.

Optio:
Selvitetään mahdollisuutta opintomatkaan Saksassa järjestettäville ISPO Münich -- New Perspectives on Sports -messuille / DECEMBER 03-05 2024 (viikko 49) / Trade Fair Center Messe München.
Tämä katsotaan omaksi lisätoteuksen osaksi, joka on 3 op, sisältäen matkavalmistelut, matkan tehtävineen ja matkaraportin. Matka on omakustanteinen ja siihen voi hakea kansainvälisyystukea Savonialta.