Siirry suoraan sisältöön

TE23SP Ensihoitajan tutkinto-ohjelma: TE23SP

Tunnus: TE23SP

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Ensihoitaja (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Ensihoitajan tutkinto-ohjelma johtaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimikkeet ovat sairaanhoitaja (AMK) ja ensihoitaja (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Ensihoitaja on sairaalan ulkopuolisen ensihoitotyön asiantuntija, jonka tehtävä on arvioida itsenäisesti äkillisesti sairastuneen tai vammautuneen henkilön tila, käynnistää ja ylläpitää potilaan peruselintoimintoja, parantaa potilaan ennustetta ja kohentaa tai lievittää hänen tilaansa. Ensihoitajan tehtävä on myös tukea ja ohjata yksilöitä ja yhteisöjä erilaisissa akuuteissa tilanteissa elämän eri vaiheissa. Ensihoitajan erityisvastuualueena on hoitotasoinen ensihoito eli valmius antaa tehostetun hoidon tasoista hoitoa sairaalan ulkopuolella. Ensihoidossa korostuu viranomaisyhteistyö hätäkeskuksen, ensivastetoiminnan, poliisin, pelastuspalvelun ja sosiaalitoimen kanssa. Ensihoitopalvelu on osa maamme terveydenhuoltojärjestelmää. Ensihoitopalvelu mahdollistaa terveydenhuollon toimenpiteiden kohdentamisen ja tarpeellisen hoidon aloittamisen potilaalle jo kohtaamistilanteessa ennen kuljetusta. Suomalaisessa ensihoidossa korostuu pitkien välimatkojen vuoksi myös kuljetuksen aikainen potilaan tarkkailu ja hoito. Ensihoitaja voi työskennellä mm. ambulansseissa, sairaaloiden päivystysyksiköissä, teho-osastoilla tai muissa ensihoidon ja akuuttihoitotyön suunnittelu-, koulutus-, hallinto- ja kehittämistehtävissä tai yrittäjänä.

Sairaanhoitaja toimii hoitotyön asiantuntijana moniammatillisissa työryhmissä ja verkostoissa sekä kehittää ja edistää tutkimus- ja muuhun näyttöön perustuvaa hoitotyötä. Sairaanhoitaja toimii terveyttä edistävästi sekä kansallisessa että kansainvälisessä työelämässä. Hän voi työskennellä julkisissa ja yksityisissä sekä kolmannen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa. Sairaanhoitaja osallistuu terveys- ja hyvinvointipalvelujen kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kestävän kehityksen mukaisesti. Sairaanhoitaja toteuttaa ja kehittää yksilön, perheen ja yhteisön hoitotyötä, joka on terveyttä edistävää ja ylläpitävää, sairauksia ehkäisevää, parantavaa ja kuntoutumista edistävää. Sairaanhoitajan ammatilliseen osaamiseen kuuluu mm. yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen terveyteen, hyvinvointiin ja voimavaroihin vaikuttavien tekijöiden ennakointi ja voimavaroja tukeva ohjaus. Ohjauksella sairaanhoitaja edistää yksilöiden omaan elämään vaikuttavien tekijöiden hallitsemista sekä voimavarojen käyttöönottoa silloin, kun ihminen sairastuu.

Ensihoitajan ja sairaanhoitajan toimintaa ohjaavat hoitotyön arvot ja eettiset periaatteet. Hänen ammatillisen toimintansa lähtökohtana ovat kulloinkin voimassa oleva lainsäädäntö ja Suomen terveyspoliittiset linjaukset. Hoitotyön toimintaympäristöä ja henkilöstön osaamista säännellään kansallisella ja eurooppalaisella lainsäädännöllä, jonka tavoitteena on turvata kaikille yhtäläiset mahdollisuudet terveyteen ja hyvinvointiin.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa ensihoitajan (AMK) hakemuksesta ja tutkinnon antaneen ammattikorkeakoulun ilmoituksesta terveydenhuollon laillistetuksi ammattihenkilöksi, sairaanhoitajaksi. Laillistamisen edellytyksenä on, että ensihoitajakoulutuksessa on suoritettu 240 op sekä opetussuunnitelman mukaiset sisällöt ja koulutus täyttää sairaanhoitajakoulutuksen vähimmäisvaatimukset. Sairaanhoitajan ammattipätevyyttä ja yleissairaanhoidosta vastaavan sairaanhoitajan koulutusta säätelevät Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2013/55/EY ja eurooppalainen tutkintojen viitekehys (European Qualifications Framework, 2006). Ammattikorkeakoulun tehtävänä on todentaa, että valmistuvalla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitaitovaatimusten edellyttämä osaaminen.

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Ensihoitajan opetussuunnitelma on laadittu niin, että
-tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
-koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.

Opiskelija
- laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan.
- vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Ensihoitajaopiskelijan asiantuntijuuden kehittyminen lähtee hoito- ja ensihoitotyöhön perehtymisestä ja etenee kehittämisen ja syventämisen kautta ensi- ja hoitotyön soveltajaksi. Sairaalan ulkopuolisen ensihoitotyön opinnoissa edetään perustasoisen ensihoitotyön opintojen kautta hoitotasoisen ensihoitotyön osaamiseen. Vuositeemat ja niiden osaamistason kuvaukset sekä lukukausiteemat ja teemojen osaamistavoitteet auttavat oppijaa suunnittelemaan ja arvioimaan ammatillista kasvuaan ja keskittymään ydintietojen ja -taitojen sekä eettisten periaatteiden oppimiseen. Oppiminen on tavoitteellista, tilannesidonnaista ja vuorovaikutuksellista toimintaa. Tämä edellyttää oppijan omien tavoitteiden ja päämäärien tunnistamista. Tutkinnon suorittamisen ja riittävän työkokemuksen jälkeen on mahdollista hakeutua suorittamaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Opiskelija pitää yllä koko koulutuksen ajan henkilökohtaista oppimisympäristöä (PLE= personal learning environment), jossa reflektoi omaa kehittymistään opintojen puolivuotisteemojen mukaisesti.

Ensihoitajan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmassa määritellään kunkin opintojakson tavoitteet ja keskeinen asiasisältö, laajuus opintopisteinä, opintojen ja opetuksen järjestämisen periaatteet sekä vaadittavat suoritukset. Koulutuksen toteutussuunnittelu toteutetaan lukukausittain. Saman lukukauden aikana toteutettavat opintojaksot suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena. Opintojen joustavuuden takaavat virtuaaliopinnot, sosiaalisen median käyttö oppimisen välineenä ja vaihtoehtoisten osaamisen osoittamistapojen käyttäminen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja näyttö (AHOT) sekä työn opinnollistaminen ovat osa tätä prosessia. Opiskelun henkilökohtaistamisen (HOPS) ja osaamisen kehittymisen tukena toimii opettajatuutori.

Ensihoitajan tutkinto-ohjelman toteutuksen periaatteita ovat käytännön ja teoriaopetuksen vuoropuhelu, oppiminen erilaisissa asiantuntijakulttuureissa ja opiskelijan yksilöllisten etenemispolkujen turvaaminen. Opiskelussa vuorottelevat ja lomittuvat lähiopetus sekä yksin ja ryhmässä tapahtuva itsenäinen opiskelu. Osa opiskelua ja oppimista tapahtuu koululla taitopajoissa ja simulaatiotilanteissa. Harjoittelu aidoissa työelämän ympäristöissä sekä muut työelämässä käytettävät opiskelumuodot, kuten erilaiset työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavat projektit, ovat osa opiskelua ja osaamisen kehittymistä. Opintojen alusta lähtien opiskelijoita tuetaan yhteisölliseen oppimiseen ja itsenäiseen tiedon hankintaan. Ensihoitajakoulutuksen aikana opiskelija antaa näytön sairaanhoitajan, perustason ja hoitotason ensihoitotyön osaamisesta.

Kansainvälistyminen on osa opiskelua. Ruotsin kielen ja viestinnän opinnoissa opiskelija saavuttaa vähintään ammattikorkeakouluasetuksen 7§:n mukaisen kielitaidon, joka arvioidaan kielitaidosta annetun lain (424/2003) mukaisesti. Englannin kielen ja viestinnän opinnoissa opiskelija saavuttaa vähintään opiskelun, ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehittymisen kannalta tarpeellisen kielitaidon (taso B2). Suomen kielen ja viestinnän opinnoissa opiskelija saavuttaa vähintään opiskelun, ammatin harjoittamisen ja ammatillisen kehittymisen sekä jatko-opintojen kannalta tarpeelliset viestintä- ja vuorovaikutustaidot. Kielen ja viestinnän opinnoissa opiskelijalle annetaan opintojen edetessä palautetta kieli-ja viestintävalmiuksien kehittymisestä. Kieli- ja viestintäopintoja voidaan integroida tarkoituksenmukaisesti ammattiaineiden opintoihin.

Opiskelijalla on mahdollisuus opiskella opintojen eri vaiheessa kansainvälisyyttä ja kulttuurista osaamista 60 op verran joko ulkomailla erilaisissa vaihto-ohjelmissa tai Savoniassa valitsemalla opintoja Bachelor' Degree of Nursing tutkinnosta. Opintojen tai harjoittelujen suorittaminen ulkomailla ei jatka opiskeluaikaa. Kulttuurisia taitoja opiskelija voi harjoitella myös tuutoroidessaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita ja toimimalla esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöissä. Opiskelija voi halutessaan suorittaa valinnaisia kieliopintoja, jotka sisällytetään osaksi henkilökohtaista opiskelu- ja urasuunnitelmaa.

Arvioinnissa noudatetaan Savonia-ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä. Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen tavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kriteerit perustuvat opintojakson tavoitteisiin ja opiskelijan saa opintojakson alkaessa tiedot arviointiperusteista. Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa.

Ensihoitajan tutkinto-ohjelmassa lukukauden opinnoista kerätään palautetta kyselytunneilla. Tämän lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus antaa palautetta Repun yleisen Kaiku-palautejärjestelmän kautta. Palaute on mahdollista antaa omalla nimellä tai anonyymisti. Opiskelija voi antaa palautetta opintojaksoista Tuudo-opintojaksopalautteella. Opettaja voi tämän lisäksi kerätä opintojaksoa koskevaa palautetta soveltuvalla menetelmällä.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
1. / 2023 2. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026 2. / 2027
TE23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TE23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TE23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

185
TE23SP-1013
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

185
TE00BB29 Hoitotaidon ja ensihoidon perusteet 5
TE00BB30 Hoitotaidon ja ensihoidon kliininen osaaminen 5
SA00BA67 Lääkehoidon perusteet 5
SA00BA65 Anatomia, fysiologia ja diagnostiset tutkimukset 1 5
SA00BA68 Anatomia, fysiologia ja diagnostiset tutkimukset 2 5
TE00BB31 Sisätautia sairastavan ensihoito ja hoitotyö 10
TE00BB32 Harjoittelu: Hoitotaito, ensihoito, kotihoito 10
TE00BB33 Gerontologisen ja kotihoitopotilaan ensihoito ja hoitotyö 5
SA00BA87 Keskeisten sairauksien lääkehoito 5
TE00BB34 Lasten, nuorten ja perheiden ensihoito ja hoitotyö 5
TE00BB35 Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 5
TE00BB36 Harjoittelu: Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 5
TE00BB37 Perioperatiivinen hoitotyö 5
TE00BB38 Harjoittelu: Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö 5
TE00BB39 Perustason ensihoito 1 10
TE00BB40 Harjoittelu: Perioperatiivinen hoitotyö 10
TE00BB41 Akuutti- ja tehohoitotyö 5
TE00BB42 Perustason ensihoito 2 10
TE00BB43 Harjoittelu: Perustason ensihoito 10
TE00BB44 Hoitotason ensihoito 1 5
TE00BB45 Harjoittelu: Akuutti- ja tehohoitotyö 15
TE00BB46 Hoitotason ensihoito 2 10
TE00BB47 Harjoittelu: Hoitotason ensihoito 1 10
TE00BB48 Ensihoidon erityistilanteet ja osaamisen arviointi 10
TE00BB49 Harjoittelu: Hoitotason ensihoito 2 10
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TE23SP-1010
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TE23SP-1012
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
Yhteensä 240 60 60 65 45 30 30 30 30 35 30 25 20 30 30 30 30 35 30 25 20

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
TE23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TE23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TE23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

185
TE23SP-1013
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

185
TE00BB29 Hoitotaidon ja ensihoidon perusteet 5
TE00BB30 Hoitotaidon ja ensihoidon kliininen osaaminen 5
SA00BA67 Lääkehoidon perusteet 5
SA00BA65 Anatomia, fysiologia ja diagnostiset tutkimukset 1 5
SA00BA68 Anatomia, fysiologia ja diagnostiset tutkimukset 2 5
TE00BB31 Sisätautia sairastavan ensihoito ja hoitotyö 10
TE00BB32 Harjoittelu: Hoitotaito, ensihoito, kotihoito 10
TE00BB33 Gerontologisen ja kotihoitopotilaan ensihoito ja hoitotyö 5
SA00BA87 Keskeisten sairauksien lääkehoito 5
TE00BB34 Lasten, nuorten ja perheiden ensihoito ja hoitotyö 5
TE00BB35 Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 5
TE00BB36 Harjoittelu: Mielenterveys- ja päihdehoitotyö 5
TE00BB37 Perioperatiivinen hoitotyö 5
TE00BB38 Harjoittelu: Lasten, nuorten ja perheiden hoitotyö 5
TE00BB39 Perustason ensihoito 1 10
TE00BB40 Harjoittelu: Perioperatiivinen hoitotyö 10
TE00BB41 Akuutti- ja tehohoitotyö 5
TE00BB42 Perustason ensihoito 2 10
TE00BB43 Harjoittelu: Perustason ensihoito 10
TE00BB44 Hoitotason ensihoito 1 5
TE00BB45 Harjoittelu: Akuutti- ja tehohoitotyö 15
TE00BB46 Hoitotason ensihoito 2 10
TE00BB47 Harjoittelu: Hoitotason ensihoito 1 10
TE00BB48 Ensihoidon erityistilanteet ja osaamisen arviointi 10
TE00BB49 Harjoittelu: Hoitotason ensihoito 2 10
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TE23SP-1010
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
TE23SP-1012
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10