Hyvinvointia ravitsemuksellaLaajuus (5 op)
Tunnus: MA00BE85
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Anne-Mari Heikkinen
- Mari Vartiainen
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- kertoa suomalaisten ravitsemussuositusten keskeisen sisällön ja soveltaa tietoa käytäntöön
- kuvata miten suomalaiset syövät ja nimetä ruokavalion keskeiset haasteet
- määritellä ravitsemispalveluiden merkityksen hyvinvoinnin edistämisessä
- nimetä keskeisimmät erityisruokavaliot ja hyödyntää tietoa ruokapalveluissa
- tunnistaa laadukkaan ravitsemusviestinnän ja hakea tietoa luotettavista lähteistä
- mitata ruokavalion toteutumista ja analysoida sen laatua suhteessa ravitsemissuosituksiin
Sisältö
- suomalaisten ravitsemus
- erityisruokavaliot
- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja hyvinvointiin vaikuttavana tekijänä
- laadukas ravitsemusviestintä ja tutkimus
- terveellinen ruoka markkinavalttina ravitsemispalveluissa
- ruokavalion laadun mittaaminen ja analysointi
Oppimateriaalit
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja FinRavinto tutkimukset 2017.
Muu materiaali ilmoitetaan opintojakon aikana
Ilmoittautumisaika
01.08.2024 - 15.05.2025
Ajoitus
01.09.2024 - 31.07.2025
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
5 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
Matkailu- ja ravitsemisala - AMK
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 1500
Tutkinto-ohjelma
- Hyvinvointimatkailun kehittämisen tutkinto-ohjelma
Opettaja
- Anne-Mari Heikkinen
- Mari Vartiainen
Ajoitusryhmät
- Avoin_amk_CO (Koko: 1000. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MAB23SPMatkailu- ja ravitsemisala, Päivä
-
MAA23SPMatkailu- ja ravitsemisala, Päivä
Koulutusryhmat
- Avoin_amk_CO
Toteutuksen kuvaus
Tällä opintojaksolla perehdytään hyvinvointia edistävään ravitsemukseen yleisesti ravitsemussuositusten sisällön sekä omien ruokavalintojen tarkastelun kautta. Lisäksi tutustutaan suomalaisten ruuankäyttöön ja ravitsemukseen sekä ravitsemispalveluiden rooliin terveellisten ruokavalintojen mahdollistajana. Myös keskeisimmät erityisruokavaliot ja niiden soveltaminen ravitsemisalalla tulevat tutuksi opintojakson aikana.
Opintojakso toteutetaan verkkototeutuksena, mikä mahdollistaa joustavan opiskelun ajasta ja paikasta riippumatta.
Opiskelija suorittaa non-stop verkko-opintojakson itsenäisesti omien aikataulujensa puitteissa. Opiskelija perehtyy tarjottuihin oppimateriaaleihin sekä suorittaa hyväksytysti kurssin tentin, ravitsemuspassin sekä ruokapäiväkirja-reflektiotehtävän ja keskustelutehtävän. Opintojakso ei sisällä lähiopetusta.
Opintojakson hyväksytty suoritus muodostuu tenttien sekä oppimistehtävien hyväksytyistä suorituksista.
Opettajat tarkastavat opiskelijoiden suoritteet kolmesti lukuvuoden sisällä (1.9.2024 - 31.5.2025 välillä). Opintosuorituksien arviointiajankohdat ovat kahden viikon sisään seuraavista ajankohdista: 30.11, 28.2 ja 15.5. Mikäli opiskelija haluaa arvioinnin syyslukukaudella (ennen joulua), kaikki opintosuoritukset tulee olla palautettuna 30.11. mennessä ja vastaavasti, mikäli suorituksen haluaa kevätlukukaudella (ennen kesää), kaikki opintosuoritukset tulee olla palautettuna 15.5. mennessä. Kesäopintosuorituksia (1.6.25-31.7.25 tehtyjä) arvoidaan elokuussa 2025. Opiskelija saa kurssista opintopisteet suoritettuaan tentit ja oppimistehtävät hyväksytysti.
Opiskelijan ajankäyttö
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan työtä, eli työmäärä tällä opintojaksolla on 135 h. Oppimistehtävien ja verkkotenttien aikataulut ovat joustavia ja opiskelijan oman aikataulun mukaan suoritettavia.
Ajankäyttöön sisältyy annettujen materiaalien opiskelua, oppimistehtävien ja tenttien suorittaminen sekä lisäksi opiskelijan itsenäinen perehtyminen aihealueen kirjallisuuteen ja muuhun lähdeaineistoon.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Suomalaiset ravitsemussuositukset ja FinRavinto tutkimukset 2017.
Muu materiaali ilmoitetaan opintojakon aikana
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakso on osa restonomi amk tutkinto-ohjelmaa.
Avoimen amk:n opiskelijoille opintomaksu on 75 euroa. Vaihtoehtona on myös vuosimaksu 350 €, joka kattaa 12 kuukauden opintomaksut.
Lukion tai ammattiopiston opiskelijat voivat opiskella maksutta Savonian avoimessa ammattikorkeakoulussa.
Pohjois-Savon alueen ammatillisista oppilaitoksista tai lukioista valmistuneet (1.1.2023 alkaen) voivat opiskella maksutta yhden vuoden Savonian avoimen ammattikorkeakoulun opintoja, kun opinnot aloitetaan vuoden sisällä valmistumisesta.