MA25SP Hyvinvointimatkailun kehittämisen tutkinto-ohjelma: MA25SP
Tunnus: MA25SP
Koulutuksen kuvaus
Restonomin tutkinto-ohjelma johtaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on restonomi (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Savoniasta valmistuva restonomi on hyvinvointimatkailun kehittämisen osaaja. Hänellä on myös esihenkilö- sekä liiketoimintaosaamista. Restonomiopiskelijalla on lisäksi mahdollisuus opintovalinnoilla, harjoitteluilla ja opinnäytetyöllä suunnata osaamisensa kehittymistä omien kiinnostuksen kohteiden ja urasuunnitelman mukaan.
Matkailu- ja ravitsemisalan lisäksi hyvinvointimatkailun restonomi voi työskennellä laaja-alaisesti muissakin palvelualojen asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Restonomiopinnot antavat hyvän pohjan myös yrittäjänä toimimiseen.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.
Restonomin opetussuunnitelma on laadittu niin, että
• tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
• koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.
Opiskelija
• laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu
osaaminen tunnistetaan
• vastaa opintojensa etenemisestä.
Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrit-telemisessä ja saavuttamisessa.
Asiantuntijuus ja osaaminen kehittyvät restonomiopintojen aikana perusosaamisesta syvempään ammatilliseen osaamiseen. Ammattiopinnoissa korostuvat elämyksellisten ja vastuullisten hyvinvointimatkailupalveluiden suunnittelu, toteutus ja kehittäminen sekä liiketoiminta- ja esihenkilöosaaminen. Matkailuosaaminen kehittyy koulutuksen aikana laaja-alaisesti myös ruoka- ja ravitsemusnäkökulmista.
Opintovalinnoilla on mahdollista syventää sekä laajentaa osaamista. Kielitaitoa voi kehittää Savonian monipuolisen ja työelämälähtöisen kielitarjonnan kautta. Tärkeä osa opintoja ovat alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot. Kansainvälistymistä tukee mahdollisuus suorittaa harjoittelu tai osa opintoja ulkomailla.
Toteutus
Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.
Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.
Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.
Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.
Savonian restonomikoulutus on käytännönläheistä ja joustavaa. Päiväopinnot toteutetaan lähiopetuksena pääsääntöisesti kampuksella. Yritysprojektit ja -vierailut sekä opintomatkat tarjoavat verkostoitumismahdollisuuksia ja kehittävät osaamista. Käytännönläheisyyttä tukevat myös monipuoliset harjoittelumahdollisuudet.
Mikäli restonomiopiskelija työskentelee opintojen aikana alan työtehtävissä, hänellä on mahdollisuus hyödyntää työpaikkaa oppimisympäristönä. Osa opinnoista järjestetään verkko-opintoina ajasta ja paikasta riippumattomasti.
Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | 2026-2027 | 2027-2028 | 2028-2029 |
Syksy
2025 |
Kevät
2026 |
Syksy
2026 |
Kevät
2027 |
Syksy
2027 |
Kevät
2028 |
Syksy
2028 |
1. / 2025 | 2. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2027 | 1. / 2027 | 2. / 2028 | 1. / 2028 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
MA25SP-1001 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki) |
40 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1002 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki) |
40 | ||||||||||||||||||
MA00BE75 | Matkaeväät opintoihin | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE76 | Taitava viestijä | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE77 | English for Tourism and Hospitality Business | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE78 | Lähtölaskenta kannattavaan yritystoimintaan | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE79 | Vastuullisuus ja turvallisuus toimialalla | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE80 | Myynnin ja markkinoinnin perusteet | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE81 | Svenska för restonomer | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE82 | Monipuolinen projektiosaaminen | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1003 |
Ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
110 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1004 |
Yhteiset ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
95 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1005 |
Asiakaslähtöinen matkailuosaaminen
(Valitaan kaikki) |
25 | ||||||||||||||||||
MA00BE97 | Matkailu- ja majoituspalvelut tutuksi | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE98 | Elämyksellinen hyvinvointimatkailutuote | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE99 | Tapahtuman tuottaminen | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF00 | Digiliiketoiminta tutuksi | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF01 | English 2 - Destination Finland | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1006 |
Hyvinvointimatkailun kehittämisosaaminen
(Valitaan kaikki) |
30 | ||||||||||||||||||
MA00BF02 | Yrittäjyys hyvinvointimatkailualalla | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF03 | Tutkimus- ja kehittämismenetelmät | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF04 | Vaikuttava markkinointi | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF05 | Liiketoimintaa ja hyvinvointia luonnosta | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF06 | Verkostot ja alueyhteistyö | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF07 | Toimintaympäristöt muutoksessa | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1007 |
Ruoka- ja juomaosaaminen hyvinvointimatkailussa
(Valitaan kaikki) |
15 | ||||||||||||||||||
MA00BF08 | Ravitsemispalvelut ja asiakaskokemus | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF09 | Kestävä ruokamatkailu | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF10 | Makuelämyksiä eri ympäristöissä | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1008 |
Esihenkilö- ja liiketoimintaosaaminen
(Valitaan kaikki) |
25 | ||||||||||||||||||
MA00BF11 | Toimialan lainsäädäntö | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF12 | Kannattavan liiketoiminnan kehittäminen | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF13 | Hyvinvointia esihenkilötyöllä | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF14 | Talouden ohjaus | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BF15 | Valmiina asiantuntijatehtäviin | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1009 |
Valinnaiset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||
MA00BE83 | Ravintolat työ- ja palveluympäristönä | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE84 | International Tourism | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE85 | Hyvinvointia ravitsemuksella | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE86 | Hyvinvointia ruokainnovaatioilla | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE87 | Luovuus voimavarana liiketoiminnassa | 5 | ||||||||||||||||||
4_LLX8020 | Työhyvinvoinnin kehittäminen | 5 | ||||||||||||||||||
4_LWA1000 | Hyvinvointiteknologia | 5 | ||||||||||||||||||
4_LLAV2600 | Myynnin osaajaksi | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE89 | Kohdennettu harjoittelu 1 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BE90 | Kohdennettu harjoittelu 2 | 5 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1010 |
Valinnaiset opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1011 |
Valinnaiset opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1012 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki) |
30 | ||||||||||||||||||
MA25SP-1013 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki) |
30 | ||||||||||||||||||
MA00BG83 | Perusharjoittelu 1 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BG84 | Perusharjoittelu 2 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BG85 | Ammatillinen harjoittelu 3 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BG86 | Ammatillinen harjoittelu 4 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BG87 | Ammatillinen harjoittelu 5 | 5 | ||||||||||||||||||
MA00BG88 | Ammatillinen harjoittelu 6 | 5 | ||||||||||||||||||
AMKONT |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki) |
15 | ||||||||||||||||||
AMKONT-1003 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki) |
15 | ||||||||||||||||||
XT00BA37 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 | ||||||||||||||||||
XT00BA38 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | ||||||||||||||||||
XT00BA39 | Opinnäytetyön viimeistely | 5 | ||||||||||||||||||
XT00BA40 | Kypsyysnäyte | 0 | ||||||||||||||||||
Yhteensä | 210 | 75 | 67.5 | 87.5 | 0 | 30 | 45 | 38.9 | 28.9 | 36.4 | 51.4 | 0 | 30 | 45 | 38.9 | 28.9 | 36.4 | 51.4 | 0 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
MA25SP-1001 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki) |
40 |
MA25SP-1002 |
Perusopinnot
(Valitaan kaikki) |
40 |
MA00BE75 | Matkaeväät opintoihin | 5 |
MA00BE76 | Taitava viestijä | 5 |
MA00BE77 | English for Tourism and Hospitality Business | 5 |
MA00BE78 | Lähtölaskenta kannattavaan yritystoimintaan | 5 |
MA00BE79 | Vastuullisuus ja turvallisuus toimialalla | 5 |
MA00BE80 | Myynnin ja markkinoinnin perusteet | 5 |
MA00BE81 | Svenska för restonomer | 5 |
MA00BE82 | Monipuolinen projektiosaaminen | 5 |
MA25SP-1003 |
Ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
110 |
MA25SP-1004 |
Yhteiset ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
95 |
MA25SP-1005 |
Asiakaslähtöinen matkailuosaaminen
(Valitaan kaikki) |
25 |
MA00BE97 | Matkailu- ja majoituspalvelut tutuksi | 5 |
MA00BE98 | Elämyksellinen hyvinvointimatkailutuote | 5 |
MA00BE99 | Tapahtuman tuottaminen | 5 |
MA00BF00 | Digiliiketoiminta tutuksi | 5 |
MA00BF01 | English 2 - Destination Finland | 5 |
MA25SP-1006 |
Hyvinvointimatkailun kehittämisosaaminen
(Valitaan kaikki) |
30 |
MA00BF02 | Yrittäjyys hyvinvointimatkailualalla | 5 |
MA00BF03 | Tutkimus- ja kehittämismenetelmät | 5 |
MA00BF04 | Vaikuttava markkinointi | 5 |
MA00BF05 | Liiketoimintaa ja hyvinvointia luonnosta | 5 |
MA00BF06 | Verkostot ja alueyhteistyö | 5 |
MA00BF07 | Toimintaympäristöt muutoksessa | 5 |
MA25SP-1007 |
Ruoka- ja juomaosaaminen hyvinvointimatkailussa
(Valitaan kaikki) |
15 |
MA00BF08 | Ravitsemispalvelut ja asiakaskokemus | 5 |
MA00BF09 | Kestävä ruokamatkailu | 5 |
MA00BF10 | Makuelämyksiä eri ympäristöissä | 5 |
MA25SP-1008 |
Esihenkilö- ja liiketoimintaosaaminen
(Valitaan kaikki) |
25 |
MA00BF11 | Toimialan lainsäädäntö | 5 |
MA00BF12 | Kannattavan liiketoiminnan kehittäminen | 5 |
MA00BF13 | Hyvinvointia esihenkilötyöllä | 5 |
MA00BF14 | Talouden ohjaus | 5 |
MA00BF15 | Valmiina asiantuntijatehtäviin | 5 |
MA25SP-1009 |
Valinnaiset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
MA00BE83 | Ravintolat työ- ja palveluympäristönä | 5 |
MA00BE84 | International Tourism | 5 |
MA00BE85 | Hyvinvointia ravitsemuksella | 5 |
MA00BE86 | Hyvinvointia ruokainnovaatioilla | 5 |
MA00BE87 | Luovuus voimavarana liiketoiminnassa | 5 |
4_LLX8020 | Työhyvinvoinnin kehittäminen | 5 |
4_LWA1000 | Hyvinvointiteknologia | 5 |
4_LLAV2600 | Myynnin osaajaksi | 5 |
MA00BE89 | Kohdennettu harjoittelu 1 | 5 |
MA00BE90 | Kohdennettu harjoittelu 2 | 5 |
MA25SP-1010 |
Valinnaiset opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
MA25SP-1011 |
Valinnaiset opinnot
(Valitaan opintopisteitä: 15) |
15 |
MA25SP-1012 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki) |
30 |
MA25SP-1013 |
Harjoittelu
(Valitaan kaikki) |
30 |
MA00BG83 | Perusharjoittelu 1 | 5 |
MA00BG84 | Perusharjoittelu 2 | 5 |
MA00BG85 | Ammatillinen harjoittelu 3 | 5 |
MA00BG86 | Ammatillinen harjoittelu 4 | 5 |
MA00BG87 | Ammatillinen harjoittelu 5 | 5 |
MA00BG88 | Ammatillinen harjoittelu 6 | 5 |
AMKONT |
Opinnäytetyö
|
15 |
AMKONT-1003 |
Opinnäytetyö
(Valitaan kaikki) |
15 |
XT00BA37 | Opinnäytetyön suunnittelu | 5 |
XT00BA38 | Opinnäytetyön toteutus | 5 |
XT00BA39 | Opinnäytetyön viimeistely | 5 |
XT00BA40 | Kypsyysnäyte | 0 |