Siirry suoraan sisältöön

MA25SP Hyvinvointimatkailun kehittämisen tutkinto-ohjelma: MA25SP

Tunnus: MA25SP

Tutkinto:
Matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Restonomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2025

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Restonomin tutkinto-ohjelma johtaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on restonomi (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Savoniasta valmistuva restonomi on hyvinvointimatkailun kehittämisen osaaja. Hänellä on myös esihenkilö- sekä liiketoimintaosaamista. Restonomiopiskelijalla on lisäksi mahdollisuus opintovalinnoilla, harjoitteluilla ja opinnäytetyöllä suunnata osaamisensa kehittymistä omien kiinnostuksen kohteiden ja urasuunnitelman mukaan.

Matkailu- ja ravitsemisalan lisäksi hyvinvointimatkailun restonomi voi työskennellä laaja-alaisesti muissakin palvelualojen asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Restonomiopinnot antavat hyvän pohjan myös yrittäjänä toimimiseen.

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Restonomin opetussuunnitelma on laadittu niin, että
• tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
• koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.

Opiskelija
• laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu
osaaminen tunnistetaan
• vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrit-telemisessä ja saavuttamisessa.

Asiantuntijuus ja osaaminen kehittyvät restonomiopintojen aikana perusosaamisesta syvempään ammatilliseen osaamiseen. Ammattiopinnoissa korostuvat elämyksellisten ja vastuullisten hyvinvointimatkailupalveluiden suunnittelu, toteutus ja kehittäminen sekä liiketoiminta- ja esihenkilöosaaminen. Matkailuosaaminen kehittyy koulutuksen aikana laaja-alaisesti myös ruoka- ja ravitsemusnäkökulmista.

Opintovalinnoilla on mahdollista syventää sekä laajentaa osaamista. Kielitaitoa voi kehittää Savonian monipuolisen ja työelämälähtöisen kielitarjonnan kautta. Tärkeä osa opintoja ovat alan yrityksissä tehtävät harjoittelujaksot. Kansainvälistymistä tukee mahdollisuus suorittaa harjoittelu tai osa opintoja ulkomailla.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Savonian restonomikoulutus on käytännönläheistä ja joustavaa. Päiväopinnot toteutetaan lähiopetuksena pääsääntöisesti kampuksella. Yritysprojektit ja -vierailut sekä opintomatkat tarjoavat verkostoitumismahdollisuuksia ja kehittävät osaamista. Käytännönläheisyyttä tukevat myös monipuoliset harjoittelumahdollisuudet.

Mikäli restonomiopiskelija työskentelee opintojen aikana alan työtehtävissä, hänellä on mahdollisuus hyödyntää työpaikkaa oppimisympäristönä. Osa opinnoista järjestetään verkko-opintoina ajasta ja paikasta riippumattomasti.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2025-2026 2026-2027 2027-2028 2028-2029 Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
Syksy
2027
Kevät
2028
Syksy
2028
1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026 2. / 2027 1. / 2027 2. / 2028 1. / 2028
MA25SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
MA25SP-1002
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
MA00BE75 Matkaeväät opintoihin 5
MA00BE76 Taitava viestijä 5
MA00BE77 English for Tourism and Hospitality Business 5
MA00BE78 Lähtölaskenta kannattavaan yritystoimintaan 5
MA00BE79 Vastuullisuus ja turvallisuus toimialalla 5
MA00BE80 Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5
MA00BE81 Svenska för restonomer 5
MA00BE82 Monipuolinen projektiosaaminen 5
MA25SP-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

110
MA25SP-1004
Yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
MA25SP-1005
Asiakaslähtöinen matkailuosaaminen

(Valitaan kaikki)

25
MA00BE97 Matkailu- ja majoituspalvelut tutuksi 5
MA00BE98 Elämyksellinen hyvinvointimatkailutuote 5
MA00BE99 Tapahtuman tuottaminen 5
MA00BF00 Digiliiketoiminta tutuksi 5
MA00BF01 English 2 - Destination Finland 5
MA25SP-1006
Hyvinvointimatkailun kehittämisosaaminen

(Valitaan kaikki)

30
MA00BF02 Yrittäjyys hyvinvointimatkailualalla 5
MA00BF03 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
MA00BF04 Vaikuttava markkinointi 5
MA00BF05 Liiketoimintaa ja hyvinvointia luonnosta 5
MA00BF06 Verkostot ja alueyhteistyö 5
MA00BF07 Toimintaympäristöt muutoksessa 5
MA25SP-1007
Ruoka- ja juomaosaaminen hyvinvointimatkailussa

(Valitaan kaikki)

15
MA00BF08 Ravitsemispalvelut ja asiakaskokemus 5
MA00BF09 Kestävä ruokamatkailu 5
MA00BF10 Makuelämyksiä eri ympäristöissä 5
MA25SP-1008
Esihenkilö- ja liiketoimintaosaaminen

(Valitaan kaikki)

25
MA00BF11 Toimialan lainsäädäntö 5
MA00BF12 Kannattavan liiketoiminnan kehittäminen 5
MA00BF13 Hyvinvointia esihenkilötyöllä 5
MA00BF14 Talouden ohjaus 5
MA00BF15 Valmiina asiantuntijatehtäviin 5
MA25SP-1009
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA00BE83 Ravintolat työ- ja palveluympäristönä 5
MA00BE84 International Tourism 5
MA00BE85 Hyvinvointia ravitsemuksella 5
MA00BE86 Hyvinvointia ruokainnovaatioilla 5
MA00BE87 Luovuus voimavarana liiketoiminnassa 5
4_LLX8020 Työhyvinvoinnin kehittäminen 5
4_LWA1000 Hyvinvointiteknologia 5
4_LLAV2600 Myynnin osaajaksi 5
MA00BE89 Kohdennettu harjoittelu 1 5
MA00BE90 Kohdennettu harjoittelu 2 5
MA25SP-1010
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA25SP-1011
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA25SP-1012
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
MA25SP-1013
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
MA00BG83 Perusharjoittelu 1 5
MA00BG84 Perusharjoittelu 2 5
MA00BG85 Ammatillinen harjoittelu 3 5
MA00BG86 Ammatillinen harjoittelu 4 5
MA00BG87 Ammatillinen harjoittelu 5 5
MA00BG88 Ammatillinen harjoittelu 6 5
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
Yhteensä 210 75 67.5 87.5 0 30 45 38.9 28.9 36.4 51.4 0 30 45 38.9 28.9 36.4 51.4 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
MA25SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
MA25SP-1002
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

40
MA00BE75 Matkaeväät opintoihin 5
MA00BE76 Taitava viestijä 5
MA00BE77 English for Tourism and Hospitality Business 5
MA00BE78 Lähtölaskenta kannattavaan yritystoimintaan 5
MA00BE79 Vastuullisuus ja turvallisuus toimialalla 5
MA00BE80 Myynnin ja markkinoinnin perusteet 5
MA00BE81 Svenska för restonomer 5
MA00BE82 Monipuolinen projektiosaaminen 5
MA25SP-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

110
MA25SP-1004
Yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

95
MA25SP-1005
Asiakaslähtöinen matkailuosaaminen

(Valitaan kaikki)

25
MA00BE97 Matkailu- ja majoituspalvelut tutuksi 5
MA00BE98 Elämyksellinen hyvinvointimatkailutuote 5
MA00BE99 Tapahtuman tuottaminen 5
MA00BF00 Digiliiketoiminta tutuksi 5
MA00BF01 English 2 - Destination Finland 5
MA25SP-1006
Hyvinvointimatkailun kehittämisosaaminen

(Valitaan kaikki)

30
MA00BF02 Yrittäjyys hyvinvointimatkailualalla 5
MA00BF03 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
MA00BF04 Vaikuttava markkinointi 5
MA00BF05 Liiketoimintaa ja hyvinvointia luonnosta 5
MA00BF06 Verkostot ja alueyhteistyö 5
MA00BF07 Toimintaympäristöt muutoksessa 5
MA25SP-1007
Ruoka- ja juomaosaaminen hyvinvointimatkailussa

(Valitaan kaikki)

15
MA00BF08 Ravitsemispalvelut ja asiakaskokemus 5
MA00BF09 Kestävä ruokamatkailu 5
MA00BF10 Makuelämyksiä eri ympäristöissä 5
MA25SP-1008
Esihenkilö- ja liiketoimintaosaaminen

(Valitaan kaikki)

25
MA00BF11 Toimialan lainsäädäntö 5
MA00BF12 Kannattavan liiketoiminnan kehittäminen 5
MA00BF13 Hyvinvointia esihenkilötyöllä 5
MA00BF14 Talouden ohjaus 5
MA00BF15 Valmiina asiantuntijatehtäviin 5
MA25SP-1009
Valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA00BE83 Ravintolat työ- ja palveluympäristönä 5
MA00BE84 International Tourism 5
MA00BE85 Hyvinvointia ravitsemuksella 5
MA00BE86 Hyvinvointia ruokainnovaatioilla 5
MA00BE87 Luovuus voimavarana liiketoiminnassa 5
4_LLX8020 Työhyvinvoinnin kehittäminen 5
4_LWA1000 Hyvinvointiteknologia 5
4_LLAV2600 Myynnin osaajaksi 5
MA00BE89 Kohdennettu harjoittelu 1 5
MA00BE90 Kohdennettu harjoittelu 2 5
MA25SP-1010
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA25SP-1011
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
MA25SP-1012
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
MA25SP-1013
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
MA00BG83 Perusharjoittelu 1 5
MA00BG84 Perusharjoittelu 2 5
MA00BG85 Ammatillinen harjoittelu 3 5
MA00BG86 Ammatillinen harjoittelu 4 5
MA00BG87 Ammatillinen harjoittelu 5 5
MA00BG88 Ammatillinen harjoittelu 6 5
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0