Siirry suoraan sisältöön

Vähähiilinen teknologiateollisuusLaajuus (5 op)

Tunnus: JD00BA25

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Merja Tolvanen
  • Anssi Suhonen

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelijoilla on yleiskäsitys teknologiateollisuuden toimialojen organisaation mahdollisuuksista kohti vähähiilisyyttä. Opiskelija oppii tunnistamaan ja tarkastelemaan oman toimialansa kriittisiä kehityskohteita. Opiskelija saa valmiudet ennakoida ja varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin. Hän ymmärtää hiilijalanjäljen ja -käden laskentaperiaatteet ja osaa tulkita tuloksia ja hyödyntää niitä valitulla toimialalla tai omassa organisaatiossaan.

Hän tuntee teknologiateollisuuden merkityksen kansallisen tason hiilineutraaliustarkastelussa. Hän ymmärtää hiilijalan ja -kädenjäljen laskentaan liittyvät kansainväliset standardit ja osaa hyödyntää aiemmin tehtyjen hiilijalanjälkianalyysien tietoja. Hän perehtyy teknologiateollisuuden vähähiilisyyden tiekarttoihin ja osaa asemoida oman toimialansa vaikutusmahdollisuudet. Taustalla on YK:n, EU:n ja kansalliset ilmastopoliittiset tavoitteet, sopimukset ja velvoitteet.

Opintojakson aikana opiskelija laatii omaa organisaatiota koskevan tiekartan kohti vähähiilisyyttä. Hän oppii arvioimaan organisaation vaikutusmahdollisuudet ja arvottamaan eri osaprosessien ja toimintatapojen vaikutukset vähähiilisyyteen.

Hän perehtyy oman alan hiilijalanlaskennan periaatteisiin. Hän oppii tarkastelemaan ja analysoimaan kriittisesti laskentatuloksia ja oppii tuottamaan hiilijalanjäljen laskentaan tarvittavia parametreja varsinaisen tiekartan tueksi.

Vertaisryhmässä tehtävän harjoitustyön aikana opiskelijat oppivat tiimityötaitoja, tiedonhakua ja analyyttistä tutkimuksen arviointia.

Sisältö

- Ilmastopoliittiset tavoitteet
- Green House Gas –protocol, hiilijalanjälki ja –käden jälki
- laskentamenetelmät
- hiilineutraalisuus tiekartta

Oppimateriaalit

Opiskelumateriaali jaetaan opintojakson aikana Moodlen kautta. Materiaali perustuu kansainvälisiin standardeihin, sitoumuksiin ja sopimuksiin.