Siirry suoraan sisältöön

InnoTech-liiketoiminta (YAMK): EJI23KY

Tunnus: EJI23KY

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (ylempi AMK)

Laajuus:
60 op

Kesto:
2 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Liiketalouden, tekniikan ja muotoilun yhteisessä InnoTech-liiketoiminta (YAMK) -tutkinto-ohjelmassa syvennytään konkreettisten liiketoimintamahdollisuuksien kehittämiseen innovaatioprosessiopintojen (20 op) avulla. Innovaatioprosessiopintojen taustalla on käytetty uutta ISO 56000- standardiperhettä. Keskeisinä teemoina ovat asiakastarpeen tunnistaminen ja asiakasymmärrys, tuotteen tai palvelun konseptointi ja suunnittelu sekä liiketoimintapotentiaalin arviointi ja myyntitaidot. Tavoitteena on oppia hallitsemaan innovaatioprosessin eri vaiheet ja luoda kaupallistettava tuote tai palvelu. Opiskelu tapahtuu monialaisissa tiimeissä, joissa verkostoituminen sekä asiantuntijuuden vaihto ovat tärkeitä.

Innovaatioprosessiopintojen lisäksi opiskelija sisällyttää tutkintoonsa myös muita henkilökohtaista osaamisprofiiliaan täydentäviä ja innovaatioprosessia tukevia opintoja sekä laajan opinnäytetyön.

Tutkinto-ohjelmassa kehitetään osaamista, jota tarvitaan liiketoiminnan kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä, innovaatioiden johtamisessa sekä yrittäjänä toimimisessa. Opiskelija saa valmiuksia oman alan tutkitun tiedon hankkimiseen, käsittelyyn ja soveltamiseen omassa työssään ja sen kehittämisessä. Opinnoissa vahvistetaan myös opiskelijoiden tiimityöskentelytaitoja ja kansainvälisiä valmiuksia.

Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) on laajuudeltaan 60 opintopistettä ja tutkintonimike on insinööri (ylempi AMK). Tutkinto tuottaa työelämän edellyttämää laajaa ja syvällistä tietoa ja osaamista tekniikan alalta ja antaa tarvittavat teoreettiset tiedot alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto (esim. diplomi-insinöörin tutkinto). Insinööri (ylempi AMK) on englanniksi Master of Engineering (Amk-asetus 1129/2014).

Asiantuntijuuden kehittyminen

Insinöörin (ylempi AMK) koulutus on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 7 (Kansallinen viitekehys).

Tutkinnon osaamisprofiili muodostuu yhteisistä ja ammatillisista kompetensseista.

Nykypäivän työntekijät siirtyvät tehtävästä toiseen organisaatioiden sisällä ja välillä. Työn sisältöjen muuttuessa korostuvat työntekijöiden monipuolinen osaaminen ja reagointikykyisyys. Monialaisuus ja monikansallisuus korostuvat yhä useammilla aloilla. Menestyäkseen uuden luomisessa tarvitaan palvelu-, liiketoiminta- ja teknologiaosaamista, yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointiosaamista sekä kansainvälistymistaitoja. Työelämän hyvinvoinnin kehittämisessä ja innovaatioiden luomisessa tarvitaan analyyttistä päättely- ja ongelmanratkaisukykyä, kriittisyyttä ja tiedon hallintaa.

Käyttäjälähtöisyyden ja käyttökokemuksen syventäminen on yhä tärkeämpää. Elinikäinen oppiminen nivoutuu oleellisesti työntekijän urakehitykseen.

InnoTech-liiketoiminta YAMK-koulutuksen opetussuunnitelma on laadittu niin, että alakohtaiset ammattiopinnot muodostavat toisiaan tukevan monialaisen ja tiimeissä toteutettavan opintokokonaisuuden. Myös muut opinnot tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan yhdistyminen.

InnoTech-liiketoiminta YAMK- koulutuksen opetussuunnitelma on laadittu niin, että
- tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
- koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.

Opiskelija
- laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS), jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan (sisältää vähintään 5 opintopistettä opiskelua vieraalla kielellä)
- vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Toteutus

Insinööri (ylempi AMK) -opinnot ovat 60 opintopistettä. Täyspäiväisesti opiskelevalla opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. YAMK-opintojen opiskeluaika vaihtelee erilaisten koulutus- ja työtaustojen sekä yksiköllisen opiskeluaikataulun vuoksi. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon 60 op:n laajuinen koulutus kestää 1,5 - 2 vuotta. Aikaisemmin hankittu osaaminen ja sen hyväksilukeminen voi vaikuttaa opiskeluaikaa lyhentävästi.

Tutkinto-ohjelman opinnot muodostuvat pakollisista opinnoista (syventävät alakohtaiset opinnot ja opinnäytetyö, yht. 50 op) ja monialaisista valinnaisista opinnoista (yht. 10 op). Opiskelija voi sisällyttää tutkintoonsa myös muita HOPS:in mukaan suunniteltuja saman tasoisia opintoja. Opiskelusuunnitelmaan voidaan hyväksyä tutkinnon laajuuden ylittäviä opintoja silloin, kun nämä eivät pidennä tutkinnon laajuutta vastaavaa opiskeluaikaa.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö on laaja, soveltava kehittämis- tai tutkimustehtävä, jossa opiskelija osoittaa kykynsä soveltaa tutkimustietoa sekä tuottaa uusia ratkaisuja ja uudistaa työelämän käytäntöjä. Opinnäytetyönsä suunnittelun opiskelijat aloittavat jo opintojensa alkuvaiheessa. Opinnäytetyö voi liittyä innovaatioprosessin tuloksena syntyneeseen ratkaisuun tai muuhun opiskelijan valitsemaan aiheeseen. Opinnäytetyöhön sisältyy 5 opintopisteen laajuinen pakollinen opintojakso Menetelmäopinnot ja tutkimusviestintä.

InnoTech-liiketoiminta YAMK -koulutuksen suunnittelu ja lähtökohdat pohjautuvat työelämän osaamis- ja kehittämisvaatimuksiin. Tutkinto-ohjelman opinnoissa hyödynnetään opiskelijoiden omia kokemuksia ja osaamista työelämästä. Tämä osaaminen jaetaan tiimissä samalla tunnistaen tiimin kehittämistarpeet.

Kokemuksia syvennetään osaamistavoitteiden mukaisella asiantuntijatiedolla ja käytäntölähtöisillä opetusmenetelmillä. Menetelmissä korostuvat reflektiivisyys ja tiedon ja osaamisen jakamisen periaatteet. Opiskelijan rooli osana tiimiä on aktiivinen, vastuullinen ja kriittinen. Lisäksi hän kykenee tekemään omaan oppimiseensa liittyviä valintoja henkilökohtaisten kehittämishaasteidensa mukaisesti.

Opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna, jossa verkkoympäristössä opiskelu, itsenäinen opiskelu, käytännön työ, lähiopetus ja oppimistehtävät muodostavat kokonaisuuden. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa opintoja työn ohessa ja kytkeä oppimistehtäviä ja opinnäytetyönsä myös oman työpaikkansa kehittämiseen.

Ryhmään valitaan 20 insinööri YAMK, 20 tradenomi YAMK ja 10 muotoilija YAMK opiskelijaa. Opiskelijoista muodostetaan monialaisia noin viiden henkilön tiimejä, jotka työskentelevät yhdessä ensimmäisen vuoden innovaatioprosessiopintojen (20 op) ajan. Opiskelu alkaa tammikuussa 2023 myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana orientaatiolähijaksolla.

Innovaatioprosessiopinnoissa lähitapaamisia on neljä, kaksi kertaa lukukaudessa. Lähiopetusjaksot järjestetään pääsääntöisesti perjantaisin ja lauantaisin. Opetuspaikkakunta on Kuopio. Muuten näiden opintojen opiskelu tapahtuu verkossa osana tiimiä.

Valinnaiset opinnot suoritetaan pääasiassa yksilötöinä ja niiden toteutustavat vaihtelevat kontaktiopetuksen osalta. Opinnoista merkittävä osa on mahdollista suorittaa myös verkossa omaan tahtiin opiskellen, mikä tuo joustavuutta opintojen aikataulutukseen.

Kansainvälistymisosaamista vahvistetaan opinnoissa monin tavoin. Suuri osa yhteisistä opinnoista on mahdollista suorittaa englannin kielellä. Osa oppimistehtävistä raportoidaan englannin kielellä. Jokaisen opiskelijan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaan tulee sisältyä vähintään 5 opintopistettä vieraskielistä opetusta.

Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen osaamistavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kohteena on koko oppimistapahtuma eli opetuksen tavoitteiden mukaisten tietojen ja taitojen saavuttaminen sekä opiskelun että työelämän edellyttämä asennoituminen ja vastuunottokyky. Opintojaksojen arviointi perustuu opintojaksokohtaisesti laadittuihin arviointikriteereihin, jotka ovat osa opintojakson toteutussuunnitelmaa.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Kevät
2023
Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
2. / 2023 1. / 2023 2. / 2024 1. / 2024
EJI23KY-1008
Syventävät alakohtaiset opinnot

(Valitaan kaikki)

20
EJI23KY-1009
Syventävät alakohtaiset opinnot

(Valitaan kaikki)

20
4_INX9000 Innovaatioprosessi 20
YONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

30
YONT-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

30
5_SAVYONT50 Menetelmäopinnot ja tutkimusviestintä 5
YO00BA42 Opinnäytetyön toteutus 25
YXMON
Monialaiset valinnaiset opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 30)

10 - 30
YXMON-1001
Monialaiset valinnaiset opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 30)

10 - 30
4_X992006 Asiantuntijuus ja johtaminen 5
4_X992012 Digitalised Working Environment 5
4_X992058 Expertise and Leadership 5
4_X992010 Hyvinvointi työyhteisössä 5
4_X992056 Innovation Knowledge 5
4_X992014 Innovaatio-osaaminen 5
4_X992032 Kehittävä työote 5
4_X992034 Kohti hiilineutraalia Suomea 5
4_X992036 Laadulliset tutkimusmenetelmät 5
4_X992026 Lähijohtajan vuorovaikutteinen viestintä 5
4_X992038 Monikulttuuristuva työympäristö 5
4_X992040 Palvelumuotoiluajattelu 5
4_X992064 Service Design in Practice 5
4_X992060 Strategic Project Knowledge 5
4_X992062 Strategic Thinking and Future Orientation 5
4_X992000 Strateginen ajattelu ja toimialan tulevaisuus 5
4_X992030 Strateginen projektiosaaminen 5
4_X992042 Vastuullinen organisaatio 5
4_X992008 Working and Studying in International Environment 5
4_X992028 yPolku1 - Liiketoimintamahdollisuuden tunnistaminen 5
Yhteensä 60 23.3 26.7 0 23.3 18.3 8.3 0 23.3 18.3 8.3 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
EJI23KY-1008
Syventävät alakohtaiset opinnot

(Valitaan kaikki)

20
EJI23KY-1009
Syventävät alakohtaiset opinnot

(Valitaan kaikki)

20
4_INX9000 Innovaatioprosessi 20
YONT
Opinnäytetyö
30
YONT-1001
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

30
5_SAVYONT50 Menetelmäopinnot ja tutkimusviestintä 5
YO00BA42 Opinnäytetyön toteutus 25
YXMON
Monialaiset valinnaiset opinnot
10 - 30
YXMON-1001
Monialaiset valinnaiset opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 30)

10 - 30
4_X992006 Asiantuntijuus ja johtaminen 5
4_X992012 Digitalised Working Environment 5
4_X992058 Expertise and Leadership 5
4_X992010 Hyvinvointi työyhteisössä 5
4_X992056 Innovation Knowledge 5
4_X992014 Innovaatio-osaaminen 5
4_X992032 Kehittävä työote 5
4_X992034 Kohti hiilineutraalia Suomea 5
4_X992036 Laadulliset tutkimusmenetelmät 5
4_X992026 Lähijohtajan vuorovaikutteinen viestintä 5
4_X992038 Monikulttuuristuva työympäristö 5
4_X992040 Palvelumuotoiluajattelu 5
4_X992064 Service Design in Practice 5
4_X992060 Strategic Project Knowledge 5
4_X992062 Strategic Thinking and Future Orientation 5
4_X992000 Strateginen ajattelu ja toimialan tulevaisuus 5
4_X992030 Strateginen projektiosaaminen 5
4_X992042 Vastuullinen organisaatio 5
4_X992008 Working and Studying in International Environment 5
4_X992028 yPolku1 - Liiketoimintamahdollisuuden tunnistaminen 5