Hyvinvointikoordinaattori (YAMK): TYKO24SY
Tunnus: TYKO24SY
Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
Fysioterapeutti (ylempi AMK)
Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
Kätilö (ylempi AMK)
Suuhygienisti (ylempi AMK)
Bioanalyytikko (ylempi AMK)
Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
Ensihoitaja (ylempi AMK)
Koulutuksen kuvaus
Tutkinto tuottaa työelämän edellyttämää laajaa ja syvällistä tietoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alalta ja antaa tarvittavat teoreettiset tiedot alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten. Hyvinvointikoordinaattorin (ylempi amk) koulutuksen suorittanut on taustatutkinnon mukaan englanniksi joko Master of Social Services tai Master of Health Care (Amk-asetus 1129/2014).
Hyvinvointikoordinaattorin työssä painottuu eri väestöryhmien hyvinvointityö, johon kuuluu mm. osallisuuden vahvistaminen, hyvinvointitiedon analysointi, strategiatyö ja kehittäminen. Työ tapahtuu tiiviissä yhteistyössä kuntien, kaupunkien, hyvinvointialueiden, kolmannen sektorin toimijoiden ja yritysten kanssa. Lisäksi hyvinvointikoordinaattori voi olla mukana lakisääteisten vaikuttamistoimielinten, vanhus- ja veteraanineuvoston, vammaisneuvoston ja nuorisovaltuuston toiminnassa. Tutkinto antaa valmiuksia ja työelämäläheistä osaamista hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
Tutkinto antaa valmiuksia
• työskennellä vaativissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija- ja johtamistehtävissä
• kehittää ja koordinoida kunnan/alueen asukkaiden tai erilaisten organisaation asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä osana suunnitelmallista/strategista työtä
• toimia moniammatillisesti eri verkostoissa hanke- ja kehittämistehtävissä
• hankkia, analysoida ja soveltaa tutkittua tietoa omassa työssä ja sen kehittämisessä
YAMK-tutkinto on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 7 ja se antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Ammatilliset ja yamk-tutkintojen yhteiset osaamistavoitteet on kuvattu opetussuunnitelman liitteissä. Ammatilliset osaamistavoitteet ovat
• Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaaminen
• Kehittämisosaaminen
• Johtamisosaaminen.
Opinnot muodostuvat koulutusalan ammattiopinnoista (30 op) ja monialaisista valinnaisista opinnoista (30 op) sekä opinnäytetyöstä (30 op). Opinnäytetyöhön sisältyy 5 opintopisteen laajuinen pakollinen opintojakso Menetelmäopinnot ja tutkimusviestintä.
Tutkinto sisältää paljon mahdollisuuksia opiskelupolun personointiin. Tutkintoon voidaan sisällyttää Savoniassa tai muissa korkeakouluissa suoritettuja saman tasoisia opintoja edellyttäen, että ne ovat tutkinnon osaamistavoitteiden mukaisia. Opiskelija laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS), jossa myös aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan. HOPSiin voidaan hyväksyä tutkinnon laajuuden ylittäviä opintoja edellyttäen, että opiskeluoikeusaika riittää tutkinnon suorittamiseen. Savonian henkilöstö ohjaa henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Toteutus
Opiskeluoikeusaika on kolme (3) vuotta. Opiskeluaika vaihtelee erilaisten koulutus- ja työtaustojen sekä yksilöllisen opiskeluaikataulun vuoksi ja on tyypillisesti työn ohessa opiskelevilla 1–3 vuotta. Päätoimisesti opiskelevalla opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä.
Opinnoissa hyödynnetään opiskelijoiden työelämäkokemusta, jota syvennetään asiantuntijatiedolla ja käytäntölähtöisellä opetuksella. Reflektiivisyys, tutkimuksellisuus sekä tiedon ja osaamisen jakamisen periaate korostuvat. Opiskelijan rooli on aktiivinen, vastuullinen ja kriittinen.
Opinnot ovat monimuoto-opiskelua, jossa itsenäinen ja verkkoympäristössä opiskelu, käytännön työ ja oppimistehtävät sekä mahdollisuus myös lähiopiskeluun muodostavat kokonaisuuden. Opinnot on suunniteltu suoritettavaksi työn ohessa, ja oppimistehtävät ja opinnäytetyö kytkeytyvät yleensä joko oman työpaikan tai muun työelämäyhteisön kehittämiseen.
Kunkin opintojakson arviointi perustuu arviointikriteereihin, jotka ovat osa opintojakson toteutussuunnitelmaa. Opinnäytetyön ja monialaisten valinnaisten opintojen arviointikriteerit ovat opetussuunnitelman liitteenä.
Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.