Siirry suoraan sisältöön

Sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: YT00BP61

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Päivi Tikkanen

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen perusteet, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden talousjohtamisen peruskäsitteet, sote-palveluiden markkinoiden ominaispiirteet, julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus- ja hankintapäätösten perusteet. Opiskelija ymmärtää talouden ja toiminnan yhteyden sekä pystyy itsenäisesti hankkimaan tietoa näiden palvelujen kustannus-hyöty-vaikuttavuus -suhteesta ja käyttämään tätä tietoa päätöksenteon perusteena. Opiskelija tutustuu julkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden talouteen, sen rahoitukseen ja kustannusten jakaantumiseen valtion, hyvinvointialueen ja asiakkaan kesken sekä talousprosesseihin. Opiskelija pystyy itsenäisesti laatimaan sosiaali- ja terveyspalveluihin työyksikkökohtaisen tulo- ja menoarvion, seuramaan arvion toteutumista ja arvioimaan kriittisesti toimeenpantavia tarvittavia muutoksia talouden tasapainottamiseksi (kustannusten sopeuttamisesta tuottoihin). Opiskelija pystyy suunnittelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelun- ja tavarantoimittajien kilpailutuksen EU:n ja kansallisten säädösten mukaisesti ja tekemään hankintapäätökset huomioiden organisaation kokonaishyödyn. Opiskelija ymmärtää talousjohtamisen merkityksen sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä osaa soveltaa saamaansa tietoa erilaisiin talousprosesseihin, niiden johtamiseen ja kehittämiseen.

Sisältö

Tarvitsetko sote-palveluihin soveltuvaa talousjohtamisen osaamista? Talousjohtaminen on yksi tärkeimmistä johtajan osaamisalueista ja tällä opintojaksolla opit kuinka hyvällä talousjohtamisella pystytään taloudellisten hyötyjen saavuttamisen lisäksi lisäämään organisaatiossa myös aloitteellisuutta ja positiivisuutta.

Sote-palveluiden talousjohtamisen peruskäsitteet, rahoitus, budjetti ja budjetointi, tilinpäätös, tulosjohtaminen, kustannuslaskenta, operatiiviset ja strategiset päätökset sekä kustannusjohtaminen palveluorganisaatiossa. Hankintastrategiat, -menettelyt ja hankintojen kilpailuttaminen. Talouden keskeiset kysymykset, elämänlaatu ja sen mittaaminen.

Oppimateriaalit

Artikkelit, verkkomateriaalit ja muu Moodlen oppimateriaali.