Siirry suoraan sisältöön

Tekniikan fysiikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: 4_EXX8040

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opintojakson ensisijaisena tavoitteena on kehittää fysikaalista ajattelutapaa. Suoritettuaan opintojakson opiskelija tuntee SI-järjestelmän sekä hallitsee suureiden ja yksikköjen käsittelyn. Opiskelija ymmärtää lämpötilan ja energian välisen yhteyden sekä hallitsee lämpölaajenemisen ensimmäisen kertaluvun kuvailun sekä osaa soveltaa ideaalikaasun tilanyhtälöä. Opiskelija hallitsee lämpöenergian varastointiin, olomuodon muutoksiin sekä lämmön siirtymiseen liittyvän fysiikan. Opiskelija osaa yksi- ja kaksiulotteisen liikkeen matemaattisen kuvailun. Opiskelija ymmärtää Newtonin lait ja osaa soveltaa niitä mekaniikan ongelmiin. Hän hallitsee kitkan kuvailun ja ymmärtää kitkan merkityksen tekniikassa. Opiskelija tuntee työn, tehon ja energian käsitteet ja niiden keskinäiset suhteet. Opiskelija osaa soveltaa liikemäärään ja energiaan liittyviä säilymislakeja ja hallitsee keskeiskiihtyvyyden ja -voiman käsitteet ympyräliikkeessä.

Sisältö

SI-järjestelmä
Lämpölaajeneminen
Lämpöenergia
Ideaalikaasun tilanyhtälö
Lämmönsiirtymistavat
Kinematiikka
Newtonin lait
Kitka
Työ, energia ja teho
Liikemäärä
Ympyräliike

Oppimateriaalit

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

20.01.2024 - 27.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Sähkötekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Huuskonen
Opiskelijaryhmät
  • ES24KM
    Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, monimuotototeutus

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista tai loppukokeesta sekä kurssin alussa ilmoitettava määrä pakollisia kotitehtäviä. Opintojaksoon kuuluu oppitunteja ja omalla ajalla ratkaistavia kotitehtäviä. Kotitehtävistä voi saada koepisteisiin lisättäviä lisäpisteitä. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan/oheismateriaalin lukemisesta, luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä harjoitus- ja kotitehtävien ratkaisemisesta. Kotitehtävät käydään pääosin läpi luennoilla, mutta harjoitustehtävät ovat itsenäistä harjoittelua varten, eikä niitä käsitellä luennoilla.

Opintojakson arvostelu perustuu kokeen/kokeiden ja laskuharjoitusten yhteispistemäärään. Opintojakson suoritus arvioidaan asteikolla 0-5. Hylätyn tai hyväksytyn arvosanan korotusta voi yrittää yleisten tenttisääntöjen mukaisesti.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 26.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Energiatekniikka - AMK

Toimipiste

Varkauden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Markku Huhtinen
Opiskelijaryhmät
  • WU23SP
    Energiatekniikka, päivä

Toteutuksen kuvaus

Opintojakso sisältää luentoja, joiden aikana käsitellään fysiikan ilmiöitä teorian ja esimerkkien avulla. Läsnäolo luennoilla on vapaaehtoista. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan lukemisesta, nauhoitettujen opetustuokioiden ja luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä verkkotehtävien laskemista ja fysikaalisten käsitteiden hallintaa edellyttävien harjoitustehtävien ratkaisemisesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi suorittaa myös pelkästään verkko-opintoina hyödyntämällä Moodlessa olevia nahoituksia ja tekemällä verkkharjoituksia ja verkkotentit.

Opiskelijan ajankäyttö

Opintojakson laajuus (5 op) vastaa noin 135 tunnin työmäärää. Tämä työmäärä voi muodostua esimerkiksi seuraavasti:
• luennot, harjoitukset 56 h
• luentomuistiinpanojen kertaaminen ja syventäminen oppikirjan avulla 24 h
• harjoitustehtävien tekeminen 48 h
• testiin ja kokeeseen kertaaminen 6 h

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 19.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Eero Holmlund
Opiskelijaryhmät
  • EKB23SP
    Konetekniikka, päivä

Toteutuksen kuvaus

Kesto ja laajuus

Tekniikan fysiikka -opintojakson laajuus on 5 opintopistettä. Opintojakson kesto on 14 viikkoa, joista 12 viikkoa on opetusta ja kaksi viikkoa käytetään kokeisiin ja niihin kertaamiseen.



Sisältö ja tavoitteet

Tekniikan fysiikka ei edellytä aiempia korkeakouluopintoja. Matematiikka 1:n sisältö on Tekniikan fysiikan suorittamisen kannalta tärkeää, mutta riittää, että opintojaksoa suorittaa rinnakkain Tekniikan fysiikan kanssa.

Kaikki tekniikan sovellukset mekaniikasta ja sähkötekniikasta puolijohteisiin ja kvanttitietokoneisiin noudattavat luonnonlakeja eli fysiikan lakeja. Tämän vuoksi Tekniikan fysiikka luo pohjan muille fysiikan opintojaksoille, mutta antaa myös edellytykset ymmärtää ammattiaineiden teoriaa.

Tavoitteena on oppia yleisesti käsittelemään luonnonilmiöitä matemaattisesti. Tähän kuuluu ilmiöitä kuvaavien yhtälöiden oikea soveltaminen sekä suurelaskenta. Erityisenä tavoitteena Tekniikan fysiikassa on oppia perusteet lämpöopista sekä mekaniikasta.



Suoritustapa

Välikokeet: Tekniikan fysiikka sisältää teorian opiskelua sekä teorian soveltamista harjoituksissa ja välikokeissa. Teoriaa käsitellään sähköisissä materiaaleissa, oppikirjassa sekä oppitunneilla. Harjoitukset ja kokeet tehdään sähköisessä Möbius-ympäristössä. Tekniikan fysiikan suorittaminen hyväksytysti edellyttää riittävää määrää pisteitä sekä harjoitustehtävien riittävän laajaa suorittamista.

Uusintakoe: Tekniikan fysiikan voi suorittaa myös osallistumalla uusintakokeeseen. Uusintakokeeseen osallistuminen ei edellytetä harjoitustehtävien tekemistä, mutta niistä mahdollisesti saadut pisteet huomioidaan koetuloksessa. Opintojakson päättymisen jälkeen järjestetään kaksi uusintakoetta.


Hyväksytyn suorituksen edellytykset

Tekniikan fysiikasta saa hyväksytyn arvosanan vain, jos
on saanut kokoon vähintään 20 pistettä ja
on ratkaissut määräaikaan mennessä vähintään puolet jokaisen aihekokonaisuuden harjoitustehtävistä.

Arvosanan määräytyminen

Tekniikan fysiikan arvosana määräytyy seuraavan pistetaulukon mukaisesti. Opintojakson suoritus on kuitenkin hylätty, ellei jokaisen aihekokonaisuuden harjoitustehtävistä ole ratkaistuna vähintään puolet.
Arvosana
pistemäärä arvosana
... < 20 0
20 ≤ ... < 26 1
26 ≤ ... < 32 2
32 ≤ ... < 38 3
38 ≤ ... < 44 4
44 ≤ ... 5

Välikokeet

Opintojaksolla on kaksi välikoetta. Kummankin välikokeen maksimipistemäärä on 24. Yhteensä välikokeista on siis mahdollista saada 48 pistettä. Kokeissa ei ole koekohtaista minimipistemäärää, joka olisi saavutettava. Yksittäistä välikoetta ei voi uusia.


Harjoitustehtävät

Tekniikan fysiikkaan kuuluu yhteensä 120 yksittäistä harjoitustehtävää, jotka on jaettu aihepiireittäin 12:een kokonaisuuteen. Tekniikan fysiikan hyväksytty suorittaminen edellyttää, että jokaisen aihekokonaisuuden tehtävistä on ratkaistu vähintään puolet. Mikäli tämä ehto täyttyy, saa harjoitustehtävistä lisäpisteitä sen perusteella, kuinka suuren osuuden niistä on ratkaissut. Pistemäärä määräytyy seuraavan taulukon mukaisesti.
Harjoitustehtävien pisteet
ratkaistujen tehtävien prosentuaalinen osuus pistemäärä
... < 55 0
55 ≤ ... < 60 1
60 ≤ ... < 65 2
65 ≤ ... < 70 3
70 ≤ ... < 75 4
75 ≤ ... < 80 5
80 ≤ ... < 85 6
85 ≤ ... < 90 7
90 ≤ ... < 95 8
95 ≤ ... ≤ 100 9

Opiskelijan ajankäyttö

Ennen teoriatuntia

Tutustu tarjolla olevaa materiaalia käyttäen tulevan viikon aihepiiriin. Vastaa lukukysymyksiin. Huomaa, että lukukysymysten vastausaika päättyy ennen teoriatuntia.


Teoriatunnilla

Osallistu teoriatunnille, seuraa opetusta ja osallistu Socrative-kysymyksiin. Yritä ymmärtää kaikki ja kysy, kun vastaan tulee jotakin, jota et ymmärrä.



Ennen laskutunteja

Ratko harjoitustehtäviä. Käytä apunasi oppimateriaalia sekä teoriatunnilla opittuja asioita. Mieti valmiiksi tehtäviin liittyviä kysymyksiä, joita voit esittää laskutunneilla.



Laskutunnilla

Jatka harjoitustehtävien ratkomista. Kysy apua niihin kohtiin, jotka ovat jääneet epäselviksi. Voit kysyä myös aiempiin harjoitustehtäviin tai lukukysymyksiin liittyviä asioita.



Kaiken aikaa

Keskity ymmärtämiseen. Unohda kaavojen ulkoa opettelu. Älä ole tyytyväinen, jos tehtävä ratkesi, mutta et tiedä, miksi niin tapahtui!



Arvio ajankäytöstä

Tekniikan fysiikan suorittamisen edellyttämä työmäärä vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, millainen on aiempi koulutausta. Lukiossa hyvin suoritetun fysiikan jälkeen Tekniikan fysiikka ei varsinaisesti sisällä juurikaan uutta opittavaa. Toisaalta työtä vaaditaan runsaasti, mikäli aiempi koulutus ei ole sisältänyt merkittävästi fysiikkaa, tai jos koulusta on ennättänyt kulua paljon aikaa.

Edellä mainituista syistä seuraavaan ajankäyttöarvioon on suhtauduttava varovaisesti ja omaa ajankäyttöään pitää arvioida omasta tilanteestaan käsin. Arvion perusteena on 5 opintopisteen laajuus, joka Suomessa käytetyn opintopisteen määritelmän perusteella vastaa noin 133 tunnin työmäärää.


Ohjeellinen arvio ajankäytöstä

ajankäyttö (h) kokonaisuudessaan [keskimäärin opetusviikolla (h)]
24 [2] - teoriatunnit
24 [2] - laskutunnit
4 - kertaustunnit
4 - kokeet
24 [2] - teorian opiskelu omalla ajalla ja lukukysymyksiin vastaaminen
48 [4] - harjoitustehtävien tekeminen
5 - kokeisiin valmistautuminen

yhteensä 133 [10]

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

04.01.2024 - 10.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Mikko Laasanen
Opiskelijaryhmät
  • ERA23SP
    Rakennustekniikka

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson järjestelyt perustuvat oppikirjaan "Tekniikan fysiikka 1.".

Keskeinen itsenäinen työskentely:
- Uuteen aihealueeseen tutustuminen oppikirjan (ja muun materiaalin) avulla jo ennen aihealueen esittelyä oppitunneilla. Jokaisen aihealueen käsitteistä ja teoriasta on Moodlessa ns. lukukysymyksiä (monivalinta), joista voi saada lisäpisteitä, jos yli puolet on tehty oikein.
- Jokaisesta läpikäytävästä aihealueesta tehdään pakollisia, sähköisessä muodossa olevia laskuharjoitustehtäviä, joista yli puolet on suoritettava oikein vastauksin. Jos yli puolet on tehty oikein, laskuista saa lisäpisteitä. Pakollisia tehtäviä tehdään omalla ajalla yksin tai pienryhmän kanssa.
- Pakollisten tehtävien onnistumiseksi tehdään myös vastaavanlaisia tehtäviä oppikirjasta. Opettaja käy kirjan tehtävien ratkaisumallit läpi oppitunneilla.

Oppitunnit:
- Joka viikko on uuden aihealueen esittelytunnit (2h) ja aiemmin esiteltyyn aihealueeseen liittyvien laskuharjoitustehtävien läpikäyntitunnit (2h). Läpikäytävät tehtävät ovat oppikirjasta.

Arvosanan muodostuminen:
- Arvosanaa varten kerätään pisteitä kahdesta välikokeesta + lukukysymyksistä + pakollisista laskuharjoitustehtävistä.

Opiskelijan ajankäyttö

Uuteen aihealueeseen tutustuminen itsenäisesti ja sen jälkeen tarkemmin oppitunneilla, tehtävät (teoriaa ja laskuharjoitukset). Kaksi välikoetta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

04.01.2024 - 10.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Mikko Laasanen
Opiskelijaryhmät
  • ERB23SP
    Rakennustekniikka

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson järjestelyt perustuvat oppikirjaan "Tekniikan fysiikka 1.".

Keskeinen itsenäinen työskentely:
- Uuteen aihealueeseen tutustuminen oppikirjan (ja muun materiaalin) avulla jo ennen aihealueen esittelyä oppitunneilla. Jokaisen aihealueen käsitteistä ja teoriasta on Moodlessa ns. lukukysymyksiä (monivalinta), joista voi saada lisäpisteitä, jos yli puolet on tehty oikein.
- Jokaisesta läpikäytävästä aihealueesta tehdään pakollisia, sähköisessä muodossa olevia laskuharjoitustehtäviä, joista yli puolet on suoritettava oikein vastauksin. Jos yli puolet on tehty oikein, laskuista saa lisäpisteitä. Pakollisia tehtäviä tehdään omalla ajalla yksin tai pienryhmän kanssa.
- Pakollisten tehtävien onnistumiseksi tehdään myös vastaavanlaisia tehtäviä oppikirjasta. Opettaja käy kirjan tehtävien ratkaisumallit läpi oppitunneilla.

Oppitunnit:
- Joka viikko on uuden aihealueen esittelytunnit (2h) ja aiemmin esiteltyyn aihealueeseen liittyvien laskuharjoitustehtävien läpikäyntitunnit (2h). Läpikäytävät tehtävät ovat oppikirjasta.

Arvosanan muodostuminen:
- Arvosanaa varten kerätään pisteitä kahdesta välikokeesta + lukukysymyksistä + pakollisista laskuharjoitustehtävistä.

Opiskelijan ajankäyttö

Uuteen aihealueeseen tutustuminen itsenäisesti ja sen jälkeen tarkemmin oppitunneilla, tehtävät (teoriaa ja laskuharjoitukset). Kaksi välikoetta.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Energiatekniikka - AMK

Toimipiste

Varkauden kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Markku Huhtinen
Opiskelijaryhmät
  • WU23SM
    Energiatekniikka, monimuoto

Toteutuksen kuvaus

Opintojakso sisältää luentoja, joiden aikana käsitellään fysiikan ilmiöitä teorian ja esimerkkien avulla. Läsnäolo luennoilla on vapaaehtoista. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan lukemisesta, nauhoitettujen opetustuokioiden ja luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä verkkotehtävien laskemista ja fysikaalisten käsitteiden hallintaa edellyttävien harjoitustehtävien ratkaisemisesta.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojakson voi suorittaa myös pelkästään verkko-opintoina hyödyntämällä Moodlessa olevia nahoituksia ja tekemällä verkkharjoituksia ja verkkotentit.

Opiskelijan ajankäyttö

Opintojakson laajuus (5 op) vastaa noin 135 tunnin työmäärää. Tämä työmäärä voi muodostua esimerkiksi seuraavasti:
• luennot, harjoitukset 20 h
• luentomuistiinpanojen kertaaminen ja syventäminen oppikirjan avulla 45 h
• harjoitustehtävien tekeminen 50 h
• testiin ja kokeeseen kertaaminen 20 h

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tietotekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Huuskonen
Opiskelijaryhmät
  • ETA23SP
    Tietotekniikka, päivä

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista tai loppukokeesta sekä kurssin alussa ilmoitettava määrä pakollisia kotitehtäviä. Opintojaksoon kuuluu oppitunteja ja omalla ajalla ratkaistavia kotitehtäviä. Kotitehtävistä voi saada koepisteisiin lisättäviä lisäpisteitä. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan/oheismateriaalin lukemisesta, luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä harjoitus- ja kotitehtävien ratkaisemisesta. Kotitehtävät käydään pääosin läpi luennoilla, mutta harjoitustehtävät ovat itsenäistä harjoittelua varten, eikä niitä käsitellä luennoilla.

Opintojakson arvostelu perustuu kokeen/kokeiden ja laskuharjoitusten yhteispistemäärään. Opintojakson suoritus arvioidaan asteikolla 0-5. Hylätyn tai hyväksytyn arvosanan korotusta voi yrittää yleisten tenttisääntöjen mukaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö

. Ohjattu työskentely: Luennot ja harjoitukset 56 h
· Itsenäinen työskentely 79 h
· Opiskelijan työ yhteensä 135 h

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tietotekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Huuskonen
Opiskelijaryhmät
  • ETB23SP
    Tietotekniikka, päivä

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista tai loppukokeesta sekä kurssin alussa ilmoitettava määrä pakollisia kotitehtäviä. Opintojaksoon kuuluu oppitunteja ja omalla ajalla ratkaistavia kotitehtäviä. Kotitehtävistä voi saada koepisteisiin lisättäviä lisäpisteitä. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan/oheismateriaalin lukemisesta, luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä harjoitus- ja kotitehtävien ratkaisemisesta. Kotitehtävät käydään pääosin läpi luennoilla, mutta harjoitustehtävät ovat itsenäistä harjoittelua varten, eikä niitä käsitellä luennoilla.

Opintojakson arvostelu perustuu kokeen/kokeiden ja laskuharjoitusten yhteispistemäärään. Opintojakson suoritus arvioidaan asteikolla 0-5. Hylätyn tai hyväksytyn arvosanan korotusta voi yrittää yleisten tenttisääntöjen mukaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö

. Ohjattu työskentely: Luennot ja harjoitukset 56 h
· Itsenäinen työskentely 79 h
· Opiskelijan työ yhteensä 135 h

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.04.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Konetekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Eero Holmlund
Opiskelijaryhmät
  • EKA23SP
    Konetekniikka

Toteutuksen kuvaus

Kesto ja laajuus

Tekniikan fysiikka -opintojakson laajuus on 5 opintopistettä. Opintojakson kesto on 14 viikkoa, joista 12 viikkoa on opetusta ja kaksi viikkoa käytetään kokeisiin ja niihin kertaamiseen.



Sisältö ja tavoitteet

Tekniikan fysiikka ei edellytä aiempia korkeakouluopintoja. Matematiikka 1:n sisältö on Tekniikan fysiikan suorittamisen kannalta tärkeää, mutta riittää, että opintojaksoa suorittaa rinnakkain Tekniikan fysiikan kanssa.

Kaikki tekniikan sovellukset mekaniikasta ja sähkötekniikasta puolijohteisiin ja kvanttitietokoneisiin noudattavat luonnonlakeja eli fysiikan lakeja. Tämän vuoksi Tekniikan fysiikka luo pohjan muille fysiikan opintojaksoille, mutta antaa myös edellytykset ymmärtää ammattiaineiden teoriaa.

Tavoitteena on oppia yleisesti käsittelemään luonnonilmiöitä matemaattisesti. Tähän kuuluu ilmiöitä kuvaavien yhtälöiden oikea soveltaminen sekä suurelaskenta. Erityisenä tavoitteena Tekniikan fysiikassa on oppia perusteet lämpöopista sekä mekaniikasta.



Suoritustapa

Välikokeet: Tekniikan fysiikka sisältää teorian opiskelua sekä teorian soveltamista harjoituksissa ja välikokeissa. Teoriaa käsitellään sähköisissä materiaaleissa, oppikirjassa sekä oppitunneilla. Harjoitukset ja kokeet tehdään sähköisessä Möbius-ympäristössä. Tekniikan fysiikan suorittaminen hyväksytysti edellyttää riittävää määrää pisteitä sekä harjoitustehtävien riittävän laajaa suorittamista.

Uusintakoe: Tekniikan fysiikan voi suorittaa myös osallistumalla uusintakokeeseen. Uusintakokeeseen osallistuminen ei edellytetä harjoitustehtävien tekemistä, mutta niistä mahdollisesti saadut pisteet huomioidaan koetuloksessa. Opintojakson päättymisen jälkeen järjestetään kaksi uusintakoetta.


Hyväksytyn suorituksen edellytykset

Tekniikan fysiikasta saa hyväksytyn arvosanan vain, jos
on saanut kokoon vähintään 20 pistettä ja
on ratkaissut määräaikaan mennessä vähintään puolet jokaisen aihekokonaisuuden harjoitustehtävistä.

Arvosanan määräytyminen

Tekniikan fysiikan arvosana määräytyy seuraavan pistetaulukon mukaisesti. Opintojakson suoritus on kuitenkin hylätty, ellei jokaisen aihekokonaisuuden harjoitustehtävistä ole ratkaistuna vähintään puolet.
Arvosana
pistemäärä arvosana
... < 20 0
20 ≤ ... < 26 1
26 ≤ ... < 32 2
32 ≤ ... < 38 3
38 ≤ ... < 44 4
44 ≤ ... 5

Välikokeet

Opintojaksolla on kaksi välikoetta. Kummankin välikokeen maksimipistemäärä on 24. Yhteensä välikokeista on siis mahdollista saada 48 pistettä. Kokeissa ei ole koekohtaista minimipistemäärää, joka olisi saavutettava. Yksittäistä välikoetta ei voi uusia.


Harjoitustehtävät

Tekniikan fysiikkaan kuuluu yhteensä 120 yksittäistä harjoitustehtävää, jotka on jaettu aihepiireittäin 12:een kokonaisuuteen. Tekniikan fysiikan hyväksytty suorittaminen edellyttää, että jokaisen aihekokonaisuuden tehtävistä on ratkaistu vähintään puolet. Mikäli tämä ehto täyttyy, saa harjoitustehtävistä lisäpisteitä sen perusteella, kuinka suuren osuuden niistä on ratkaissut. Pistemäärä määräytyy seuraavan taulukon mukaisesti.
Harjoitustehtävien pisteet
ratkaistujen tehtävien prosentuaalinen osuus pistemäärä
... < 55 0
55 ≤ ... < 60 1
60 ≤ ... < 65 2
65 ≤ ... < 70 3
70 ≤ ... < 75 4
75 ≤ ... < 80 5
80 ≤ ... < 85 6
85 ≤ ... < 90 7
90 ≤ ... < 95 8
95 ≤ ... ≤ 100 9

Opiskelijan ajankäyttö

Ennen teoriatuntia

Tutustu tarjolla olevaa materiaalia käyttäen tulevan viikon aihepiiriin. Vastaa lukukysymyksiin. Huomaa, että lukukysymysten vastausaika päättyy ennen teoriatuntia.


Teoriatunnilla

Osallistu teoriatunnille, seuraa opetusta ja osallistu Socrative-kysymyksiin. Yritä ymmärtää kaikki ja kysy, kun vastaan tulee jotakin, jota et ymmärrä.



Ennen laskutunteja

Ratko harjoitustehtäviä. Käytä apunasi oppimateriaalia sekä teoriatunnilla opittuja asioita. Mieti valmiiksi tehtäviin liittyviä kysymyksiä, joita voit esittää laskutunneilla.



Laskutunnilla

Jatka harjoitustehtävien ratkomista. Kysy apua niihin kohtiin, jotka ovat jääneet epäselviksi. Voit kysyä myös aiempiin harjoitustehtäviin tai lukukysymyksiin liittyviä asioita.



Kaiken aikaa

Keskity ymmärtämiseen. Unohda kaavojen ulkoa opettelu. Älä ole tyytyväinen, jos tehtävä ratkesi, mutta et tiedä, miksi niin tapahtui!



Arvio ajankäytöstä

Tekniikan fysiikan suorittamisen edellyttämä työmäärä vaihtelee voimakkaasti sen mukaan, millainen on aiempi koulutausta. Lukiossa hyvin suoritetun fysiikan jälkeen Tekniikan fysiikka ei varsinaisesti sisällä juurikaan uutta opittavaa. Toisaalta työtä vaaditaan runsaasti, mikäli aiempi koulutus ei ole sisältänyt merkittävästi fysiikkaa, tai jos koulusta on ennättänyt kulua paljon aikaa.

Edellä mainituista syistä seuraavaan ajankäyttöarvioon on suhtauduttava varovaisesti ja omaa ajankäyttöään pitää arvioida omasta tilanteestaan käsin. Arvion perusteena on 5 opintopisteen laajuus, joka Suomessa käytetyn opintopisteen määritelmän perusteella vastaa noin 133 tunnin työmäärää.


Ohjeellinen arvio ajankäytöstä

ajankäyttö (h) kokonaisuudessaan [keskimäärin opetusviikolla (h)]
24 [2] - teoriatunnit
24 [2] - laskutunnit
4 - kertaustunnit
4 - kokeet
24 [2] - teorian opiskelu omalla ajalla ja lukukysymyksiin vastaaminen
48 [4] - harjoitustehtävien tekeminen
5 - kokeisiin valmistautuminen

yhteensä 133 [10]

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 30.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Rakennustekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Paikat

0 - 40

Opettaja
  • Niina Hyvönen
Opiskelijaryhmät
  • EA23SP
    Rakennusarkkitehti

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista ja harjoitustehtävistä. Oppitunneilla käydään läpi teoriaa ja lasketaan harjoitustehtäviä. Opiskelija tekee harjoitustehtäviä myös omalla ajalla.

Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan/oheismateriaalin lukemisesta, luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä harjoitustehtävien ratkaisemisesta.

Opiskelijan ajankäyttö

Oppitunnit ja harjoitukset 56 h
Itsenäinen työ 77 h
Työmäärä yhteensä 135 h

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakson tietosisältöjä ja työrutiineja sovelletaan ja hyödynnetään tulevilla opintojaksoilla sekä työelämässä.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

01.12.2023 - 15.01.2024

Ajoitus

01.01.2024 - 31.05.2024

Laajuus

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Ympäristötekniikka - AMK

Toimipiste

Microkadun kampus

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Huuskonen
Opiskelijaryhmät
  • EY23SP
    Ympäristötekniikka

Toteutuksen kuvaus

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää hyväksyttyä pistemäärää välikokeista tai loppukokeesta sekä kurssin alussa ilmoitettava määrä pakollisia kotitehtäviä. Opintojaksoon kuuluu oppitunteja ja omalla ajalla ratkaistavia kotitehtäviä. Kotitehtävistä voi saada koepisteisiin lisättäviä lisäpisteitä. Opintojakson sisällön omaksumisen kannalta tärkeintä on itsenäinen työskentely. Itsenäinen työskentely koostuu oppikirjan/oheismateriaalin lukemisesta, luentomuistiinpanojen kertaamisesta sekä harjoitus- ja kotitehtävien ratkaisemisesta. Kotitehtävät käydään pääosin läpi luennoilla, mutta harjoitustehtävät ovat itsenäistä harjoittelua varten, eikä niitä käsitellä luennoilla.

Opintojakson arvostelu perustuu kokeen/kokeiden ja laskuharjoitusten yhteispistemäärään. Opintojakson suoritus arvioidaan asteikolla 0-5. Hylätyn tai hyväksytyn arvosanan korotusta voi yrittää yleisten tenttisääntöjen mukaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö

. Ohjattu työskentely: Luennot ja harjoitukset 56 h
· Itsenäinen työskentely 79 h
· Opiskelijan työ yhteensä 135 h

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Tekniikan fysiikka 1, Kari Suvanto (EDITA, kaikki painokset)
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)
muu opettajan jakama ja verkosta osoittama materiaali