Siirry suoraan sisältöön

WU24SM Energiatekniikan tutkinto-ohjelma: WU24SM

Tunnus: WU24SM

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Ilmastonmuutos, ympäristöongelmat ja lisääntyvä energiantarve ovat aikamme suurimpia haasteita. Kansainvälisten ja kansallisten päätösten ja säädösten ajamana energiajärjestelmät ovat voimakkaan kehityksen alla niin teollisessa kuin pienessä kokoluokassa. Näihin haasteisiin ja kehitystarpeisiin energiatekniikan tutkinto-ohjelma pyrkii vastaamaan tuottamalla energiateollisuuteen osaavia insinöörejä.

Energiatekniikan tutkinto-ohjelmassa perehdytään energiantuotantoon liittyvien laitteiden ja laitosten toimintaan sekä suunnitteluun ottaen huomioon puhtaan energian tuotannon ja kiertotalouden periaatteet. Opinnoissa tutustutaan eri energiantuotannon muotoihin ja niiden ympäristövaikutuksiin, energiatalouteen ja -tekniikkaan. Tutkinto-ohjelman aikana opitaan suunnittelemaan, valmistamaan ja hyödyntämään energiatekniikan järjestelmiä. Opinnoissa kehitetään monipuolisesti osaamista, luovuutta ja työelämätaitoja. Tätä tukevat yritysten kanssa yhteistyössä toteutetut käytännönläheiset opinnot sekä energiatutkimuskeskuksen ajanmukaiset laitteet.

Energiatekniikan tutkinto-ohjelma johtaa tekniikan alan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on insinööri (AMK). Opintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kesto 4 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Energiatekniikan insinöörin ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi voimalaitossuunnittelija, tuotantoinsinööri, tuotekehitysinsinööri, energiainsinööri tai projekti-insinööri. Valmistuttuasi työskentelet energia-alan yrityksissä, suunnittelutoimistoissa tai asiantuntijana energia-alalla.

Tutkinto-ohjelma jakaantuu kolmeen pääsuuntautumiseen:
• Puhtaan energian teknologiat ja sovellukset
• Energiantuotantotekniikka
• Energia-automaatio

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Energiainsinöörin opetussuunnitelma on laadittu niin, että
• tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
• koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.

Opiskelija
• laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan
• vastaa opintojensa etenemisestä.

Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Opintojen vuositeemojen mukainen eteneminen kuvataan opetussuunnitelman liitteessä.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninaiset virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Oppimisympäristö

Fyysinen oppimisympäristö kattaa sekä perinteiset tilat kuten luokkahuoneet, luentosalit, CAD- ja tietokoneluokat sekä ryhmätyötilat, mutta myös energiatutkimuskeskuksen laboratorioita käytetään tukemassa mm. tuote- ja järjestelmäsuunnittelun taitojen oppimista integroidusti yhtä aikaa oppisisältöjen kanssa erilaisissa projektissa. Ympäristöt ovat tarkoituksenmukaisia, vuorovaikutteisia ja oppijakeskeisiä.

Pedagogiset ratkaisut

Edellä kuvatut käytännöllistä oppimista tukevat oppimisympäristöt ovat perusta projektitöille ja pedagogiikalle. Energiatekniikan tutkinto-ohjelmassa käytetään integroitua oppimista ja aktiivisia opetus- ja oppimismenetelmiä. Yrityselämän kumppanit ja muut sidosryhmät ovat keskeisessä osassa projektitöiden kehittelyssä. Integroidun opetuksen avulla opettajat voivat tehokkaammin auttaa opiskelijoita soveltamaan oppiainesisältöjä käytännön tehtäviin. Aktiiviset opetusmenetelmät innostavat ajatteluun ja ongelmanratkaisuun pikemmin kuin passiiviseen tiedonjakamiseen. Luento-opetuksessa käytetään: pari- ja ryhmäkeskusteluja, esityksiä ja demoja, väittelyitä ja opiskelijoiden omaa palautetta oppimisestaan. Aktiivinen oppiminen on kokemuksellista, kun toimitaan esimerkiksi insinööritoimiston rooleissa, jotka simuloivat ammattimaista insinöörin työtä case-harjoituksissa.

Työelämäyhteistyö

Valittuun pedagogiikkaan kuuluu läheinen yhteistyö yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa, mistä ammennetaan projektitöitä ja projektityöaihioita, joita voidaan kehittää ja määritellä tutkinto-ohjelmassa projektien toteutussuunnitelmaksi. Projektityöt voidaan tehdä ryhmissä tai yksilötöinä riippuen aiheen laajuudesta.

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys näkyy energiatekniikan tutkinto-ohjelman rakenteessa ja sisällöissä. Energiatekniikan tutkinto-ohjelma on suomenkielinen, mutta osa opinnoista (60 op) voidaan tarvittaessa toteuttaa englannin kielellä. Tämä mahdollistaa ulkomaisten vaihto-opiskelijoiden opinnot energiatekniikan tutkinto-ohjelmassa. Tutkinto-ohjelma rakenne suosii ja tekee helpoksi vaihtoon ja KV-harjoitteluun hakeutumisen.

Ohjaus ja arviointi

Opiskelijoiden oppimisen arviointi tapahtuu yleisesti sen mukaan, miten opiskelija saavuttaa määritellyt oppimistavoitteet. Oppimistavoitteita voivat olla: oppiainekohtaisia, henkilökohtaisia, sosiaalisia sekä esimerkiksi tuote- ja järjestelmäsuunnittelutiedot ja taidot. Opettajat arvioivat osaamistavoitteiden saavuttamista opintojaksoillaan.

Arviointimenetelmät voivat sisältää kirjallisia/suullisia kokeita, opiskelijoiden havainnointia, opiskelijoiden omaan reflektointia, oppimispäiväkirjoja, portfoliota sekä itse- ja vertaisarviointia.

Opiskelun tukena on jokaisen opiskelijan oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), joka laaditaan yhdessä ohjaushenkilöstön kanssa. HOPS toimii sekä opintojen, harjoittelun että urasuunnittelun apuvälineenä.

Koulutuksen toteutussuunnittelu ja opiskelijapalaute

Energiatekniikan koulutuksen toteutussuunnittelu toteutetaan lukukausittain. Saman lukukauden aikana toteutettavat opintojaksot suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena ja tästä laaditaan toteutussuunnitelma. Toteutussuunnitelmassa huomioidaan lukuvuositeemaan/ alateemaan linkittyvät osaamistavoitteet.

Lukukaudesta kerätään määrällistä ja laadullista palautetta, joka käsitellään opiskelijoiden kanssa. Tämän lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus antaa palautetta Repun yleisen Kaiku-palautejärjestelmän kautta. Palaute on mahdollista antaa omalla nimellä tai anonyymisti. Opettaja voi tämän lisäksi tarpeen tullen kerätä opintojaksoa koskevaa palautetta soveltuvalla menetelmällä. Kuvaus opintojaksopalautteen keräämisestä ja käsittelystä sisällytetään opintojakson toteutussuunnitelmaan. Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
Kevät
2027
Syksy
2027
Kevät
2028
1. / 2024 2. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026 2. / 2027 1. / 2027 2. / 2028
WU24SM-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

50
WU24SM-1019
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

50
EX00BM51 Tekniikan opiskelijan työvälineet 5
WU00BN51 Ympäristötekniikan ja kiertotalouden perusteet 5
WU00BN52 Energiatekniikan perusteet 5
WU00BN53 Teknillinen suunnittelu ja piirustus 5
WU00BN54 Sovellusohjelmat 5
WU00BN55 Projektin ja työtiimien hallinta 5
4_EXX8010 Matematiikka 1 5
4_EXX8040 Tekniikan fysiikka 5
WU00BN56 Uusiutuvan energian perusteet 5
4_EXX8020 Matematiikka 2 5
WU24SM-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

130
WU24SM-1020
Yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

115
WU00BN57 Energiatekniikan kemia 5
EX00BM05 English for Engineering 5
WU00BN90 Energiatekniikan fysiikka 5
WU00BN58 Teknillinen mekaniikka ja lujuusopin perusteet 5
WU00BN59 TKI-projekti 5
4_ESA0050 Ammatillinen englanti ja viestintä 5
WU00BN60 Tekninen termo- ja virtausdynamiikka 5
WU00BN61 Sähkötekniikka ja sähkökoneet 5
4_EXX8030 Matematiikka 3 5
WU00BN62 Mittaus- ja säätötekniikka, valvonta ja ohjaus 5
WU00BN63 Kunnossapito ja ylläpidon tietojärjestelmät 5
WU00BN64 Energiatalous ja –huolto 5
WU00BN65 Yrittäjyys ja liiketoiminta 5
WU00BN66 Höyrykattila- ja voimalaitosprosessit 5
WU00BN67 Laite- ja prosessisuunnittelun perusteet 5
EX00BO10 Teknisk svenska 5
WU00BN68 Automaatiotekniikka 5
WU00BN69 Voimalaitossimulaattori ja painelaitelainsäädäntö 5
WU00BN70 Materiaalitekniikka 5
WU00BN71 Valmistus- ja hitsaustekniikka 5
WU00BN72 Lämmön- ja sähkönjakelutekniikat 5
WU00BN73 Termiset turbokoneet ja voimalaitosten oheisjärjestelmät 5
WU00BN74 Teollisuuden energiatekniikka 5
WU24SM-1021
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
WU24SM-1022
Puhtaan energian teknologiat ja sovellukset

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN75 Uusiutuvat energiajärjestelmät 5
WU00BN76 Biopolttoaineet ja niiden tuotanto 5
WU00BN77 Vetysovellukset 5
WU00BN78 Resurssi- ja energiatehokkuus 5
WU00BN79 Energian varastointi 5
WU24SM-1023
Energiantuotantotekniikka

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN80 Laite- ja laitossuunnittelu 5
WU00BN81 3D-laitesuunnittelu 5
WU00BN82 Polttotekniikan laboraatiot 5
WU00BN83 3D-laitossuunnittelu 5
WU00BN84 Modernit poltto- ja kaasutusteknologiat 5
WU24SM-1024
Energia-automaatio

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN85 Etäohjaus ja väylät 5
WU00BN86 IoT ja Big data 5
WU00BN87 Prosessi-, instrumentointi- ja automaatiojärjestelmät 5
WU00BN88 Digitaalinen säätö ja logiikat 5
WU00BN89 Kehittyneet säätöjärjestelmät 5
WU24SM-1013
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
WU24SM-1014
Valinnaiset opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU24SM-1015
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
WU24SM-1018
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
EX00BM57 Harjoittelu 1 5
EX00BM58 Harjoittelu 2a 5
EX00BM59 Harjoittelu 2b 5
EX00BM60 Harjoittelu 3a 5
EX00BM61 Harjoittelu 3b 5
EX00BM62 Harjoittelu 3c 5
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
Yhteensä 240 60 60 90 75 30 30 30 30 30 60 60 15 30 30 30 30 30 60 60 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
WU24SM-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

50
WU24SM-1019
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

50
EX00BM51 Tekniikan opiskelijan työvälineet 5
WU00BN51 Ympäristötekniikan ja kiertotalouden perusteet 5
WU00BN52 Energiatekniikan perusteet 5
WU00BN53 Teknillinen suunnittelu ja piirustus 5
WU00BN54 Sovellusohjelmat 5
WU00BN55 Projektin ja työtiimien hallinta 5
4_EXX8010 Matematiikka 1 5
4_EXX8040 Tekniikan fysiikka 5
WU00BN56 Uusiutuvan energian perusteet 5
4_EXX8020 Matematiikka 2 5
WU24SM-1003
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

130
WU24SM-1020
Yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

115
WU00BN57 Energiatekniikan kemia 5
EX00BM05 English for Engineering 5
WU00BN90 Energiatekniikan fysiikka 5
WU00BN58 Teknillinen mekaniikka ja lujuusopin perusteet 5
WU00BN59 TKI-projekti 5
4_ESA0050 Ammatillinen englanti ja viestintä 5
WU00BN60 Tekninen termo- ja virtausdynamiikka 5
WU00BN61 Sähkötekniikka ja sähkökoneet 5
4_EXX8030 Matematiikka 3 5
WU00BN62 Mittaus- ja säätötekniikka, valvonta ja ohjaus 5
WU00BN63 Kunnossapito ja ylläpidon tietojärjestelmät 5
WU00BN64 Energiatalous ja –huolto 5
WU00BN65 Yrittäjyys ja liiketoiminta 5
WU00BN66 Höyrykattila- ja voimalaitosprosessit 5
WU00BN67 Laite- ja prosessisuunnittelun perusteet 5
EX00BO10 Teknisk svenska 5
WU00BN68 Automaatiotekniikka 5
WU00BN69 Voimalaitossimulaattori ja painelaitelainsäädäntö 5
WU00BN70 Materiaalitekniikka 5
WU00BN71 Valmistus- ja hitsaustekniikka 5
WU00BN72 Lämmön- ja sähkönjakelutekniikat 5
WU00BN73 Termiset turbokoneet ja voimalaitosten oheisjärjestelmät 5
WU00BN74 Teollisuuden energiatekniikka 5
WU24SM-1021
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
WU24SM-1022
Puhtaan energian teknologiat ja sovellukset

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN75 Uusiutuvat energiajärjestelmät 5
WU00BN76 Biopolttoaineet ja niiden tuotanto 5
WU00BN77 Vetysovellukset 5
WU00BN78 Resurssi- ja energiatehokkuus 5
WU00BN79 Energian varastointi 5
WU24SM-1023
Energiantuotantotekniikka

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN80 Laite- ja laitossuunnittelu 5
WU00BN81 3D-laitesuunnittelu 5
WU00BN82 Polttotekniikan laboraatiot 5
WU00BN83 3D-laitossuunnittelu 5
WU00BN84 Modernit poltto- ja kaasutusteknologiat 5
WU24SM-1024
Energia-automaatio

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU00BN85 Etäohjaus ja väylät 5
WU00BN86 IoT ja Big data 5
WU00BN87 Prosessi-, instrumentointi- ja automaatiojärjestelmät 5
WU00BN88 Digitaalinen säätö ja logiikat 5
WU00BN89 Kehittyneet säätöjärjestelmät 5
WU24SM-1013
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
WU24SM-1014
Valinnaiset opinnot

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

0 - 15
WU24SM-1015
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
WU24SM-1018
Harjoittelu

(Valitaan kaikki)

30
EX00BM57 Harjoittelu 1 5
EX00BM58 Harjoittelu 2a 5
EX00BM59 Harjoittelu 2b 5
EX00BM60 Harjoittelu 3a 5
EX00BM61 Harjoittelu 3b 5
EX00BM62 Harjoittelu 3c 5
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0