Suun terveyteen vaikuttavat tekijätLaajuus (5 op)
Tunnus: TS00BC65
Laajuus
5 op
Opetuskieli
- suomi
Vastuuhenkilö
- Tiina Holopainen
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää suun terveyteen liittyviä tekijöitä
- selittää ravitsemuksen merkityksen suun terveyden kannalta
- soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia potilaan ruokavalio-ohjauksessa
- huomioida erilaisia suun terveyteen vaikuttavia ravitsemuksen erityiskysymyksiä
- selittää fluorin vaikutukset suun terveyteen
- selittää ksylitolin vaikutukset suun terveyteen
- selittää miten sylkitestit otetaan ja tulkitaan
- eroosiota ehkäisevän neuvonnan
- selittää suun alueen lävistysten vaikutukset suun terveyteen
- selittää tupakkatuotteiden, alkoholin ja päihteiden vaikutuksia yleis- ja suun terveyteen
- ohjata asiakasta suun omahoidon välineissä, tuotteissa ja menetelmissä
Sisältö
- suun terveyteen liittyvät seikat
- ravitsemussuositukset
- ruokavaliohaastattelun tekeminen, sen tulkinta ja siihen pohjautuva ravitsemus-ohjaus suun terveyden näkökulmasta
- suun omahoidon välineet, tuotteet ja menetelmät
- potilaan suun omahoidon ohjaus
- fluori
- ksylitoli
- eroosio, BEWE-luokitus
- kuiva suu
- sylkitestit, niiden tekeminen ja tulkinta
- suun alueen lävistykset
- tupakkatuotteet
- alkoholi, huumeet ja muut päihteet