Siirry suoraan sisältöön

TS23SP Suuhygienistin tutkinto-ohjelma: TS23SP

Tunnus: TS23SP

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Suuhygienisti (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Suuhygienistin tutkinto-ohjelma johtaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on suuhygienisti (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.

Suuhygienisti on ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut suun terveydenhoitotyön asiantuntija, joka toimii julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmissä edistäen väestön suun terveyttä. Suuhygienistin suun terveydenhoitotyöllä tarkoitetaan yksilön, ryhmän ja yhteisön tarpeista lähtevää suun terveyden edistämistä johon sisältyvät parodontologinen ja kariologinen infektiosairauksien ehkäisy, varhaishoito sekä suun terveyttä ylläpitävä ja suuhygienistin vastuualueella purentaelimen toimintaan liittyvä kuntouttava hoito. Suuhygienistin toimintaa ohjaavat yksilöiden ja erilaiset yhteisöissä ilmenevät suun terveydenhoitoon liittyvät tarpeet. Hän osaa ennakoida suun terveydenhuollon palveluntarpeen muutoksia, arvioida niiden merkitystä omalla alallaan sekä kehittää suun terveydenhoitotyötä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Suuhygienistin työtä ohjaavat terveydenhuollon arvot, terveydenhuollon eettiset ohjeet ja lainsäädäntö. Suuhygienisti voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana ja yrittäjänä.

Laillistaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa suuhygienistin hakemuksesta terveydenhuollon laillistetuksi ammattihenkilöksi, suuhygienistiksi. Laillistamisen edellytyksenä on, että suuhygienistikoulutuksessa on suoritettu 210 op sekä opetussuunnitelman mukaiset sisällöt. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on todentaa, että valmistuvalla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitaitovaatimusten edellyttämä osaaminen.

Asiantuntijuuden kehittyminen

Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne eivät ole irrallisia vaan tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.

Suuhygienistin opetussuunnitelma on laadittu niin, että
- tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen
- koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.
Opiskelija
- laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan
- vastaa opintojensa etenemisestä
- opiskelee vähintään 5 opintopistettä vieraskielisessä opintojaksossa (muuta kuin kieliopintoja)
Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Toteutus

Savoniassa pedagogisena lähtökohtana on laadukkaan ja työelämäläheisen koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan monimuotoinen yhdistäminen. Yhteiskehittäminen vahvistaa monialaista toimintaa, kumppanuuksien hyödyntämistä ja työelämäläheisyyttä. Työelämäläheisessä koulutuksessa korostuvat opiskelijoiden motivaatio ja opintoihin sitoutuminen. Moninai-set virtuaaliset ja fyysiset ympäristöt Savoniassa ja verkostokumppaneiden tiloissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin kytkevät teorian ja käytännön laajasti ja kiinnostavasti osaksi opiskelijan oppimista ja organisaatioiden kehittämistä. Koulutukselle on tyypillistä monimuotoisuus, monialaisuus sekä aikaan ja paikkaan sitomattomuus.

Kokonaisvaltaisella ohjauksella tuetaan opiskelijan ammatillista kasvua koko opintopolun ajan. Savoniassa jokainen opiskelija on yksilö. Koulutus toteutetaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet ja tavoitteet huomioiden. Personoitu koulutus mahdollistaa vaihtoehtoiset suoritustavat sekä opiskelijan omien tavoitteiden mukaiset yksilölliset polut.

Savoniassa hyödynnetään laajasti aikaisemman osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä työn opinnollistamista osana opiskelijan henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Opiskelija voi syventää tai laajentaa osaamistaan hyödyntämällä Savonian kansallisten ja kansainvälisten korkeakoulukumppaneiden tarjontaa.

Vuositeemojen ja opintojaksojen sisällöissä sekä toteutustavoissa huomioidaan vastuullisuus, kestävä kehitys ja globaalit inhimillisen turvallisuuden haasteet.

Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.

Suuhygienistin tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmassa määritellään kunkin opintojakson tavoitteet ja keskeinen asiasisältö, laajuus opintopisteinä, opintojen ja opetuksen järjestämisen periaatteet sekä vaadittavat suoritukset. Opintojen joustavuuden takaavat virtuaaliopinnot, sosiaalisen median käyttö oppimisen välineenä ja vaihtoehtoisten osaamisen osoittamistapojen käyttäminen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja näyttö (AHOT) ovat osa tätä prosessia. Opiskelun henkilökohtaistamisen (HOPS) ja osaamisen kehittymisen tukena toimii opettajatuutori. Opiskelija arvioi lukukausittain ammatillisen osaamisensa kehittymistä ja antaa lukukausittain palautetta opintojen toteutumisesta sekä kirjoittaa edistymisestään blogia (PLE).

Suuhygienistin tutkinto-ohjelman toteutuksen periaatteita ovat käytännön ja teoriaopetuksen vuoropuhelu, oppiminen erilaisissa asiantuntijakulttuureissa ja opiskelijan yksilöllisten etenemispolkujen turvaaminen. Opiskelussa vuorottelevat ja lomittuvat lähiopetus sekä yksin ja ryhmässä tapahtuva itsenäinen opiskelu. Iso osa opiskelua ja oppimista tapahtuu Itä-Suomen yliopistolla sijaitsevassa simulaatioklinikassa ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hammaslääketieteen opetusklinikassa. Harjoittelu aidoissa työelämän ympäristöissä sekä erilaiset työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavat projektit, ovat tärkeä osa opiskelua ja osaamisen kehittymistä.

Kansainvälistyminen on osa opiskelua. Opiskelijat voivat opiskella opintojen eri vaiheessa kansainvälisyyttä ja kulttuurista osaamista ulkomailla erilaisissa vaihto-ohjelmissa. Opintojen aikana opiskelijan tulee suorittaa vähintään 5 opintopistettä vieraskielistä opetusta (muuta kuin kieliopintoja). Kulttuurisia taitoja opiskelija voi harjoitella myös tutoroidessaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita ja toimimalla esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöissä. Opiskelija voi suorittaa kansainvälisen opiskelupolun 60 op opiskelemalla suuhygienistitutkinnon englanninkielisiä ammatillisia opintoja 10 op, ammatillista osaamista kehittävää harjoittelua ulkomailla 30 op ja kansainvälisen sairaanhoitajien Bachelor’s Degree Programme in Nursing sosiaali- ja terveysalan yhteisiä opintoja 20 op.

Yrittäjyysopintojen päämääränä on paitsi yrittäjänä toimiminen, myös yrittäjämäisen toiminnan, yrittäjyystietojen ja yrityselämän tuntemuksen lisääminen. Opiskelija voi kehittää yrittäjyysosaamistaan myös harjoittelujaksojen aikana.

Suuhygienistin tutkinto-ohjelmassa opiskelija on itseohjautuva ja omasta ammatillisesta kasvustaan ja kehittymisestään vastuun ottava yksilö. Opettajan toiminta on oppijan oppimisen, osaamisen kehittymisen ja oppimisprosessin tukemista ja seurantaa ohjauksen avulla. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.

Arvioinnissa noudatetaan Savonia-ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä. Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen tavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kriteerit perustuvat opintojakson tavoitteisiin ja opiskelijan saa opintojakson alkaessa tiedot arviointiperusteista. Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa.

Suuhygienistin tutkinto-ohjelmassa tarkoituksena on tukea oppijaa kehittymään tämän päivän ja tulevaisuuden ammattitaitovaatimukset täyttäviksi suun terveydenhoidon asiantuntijoiksi. Asiantuntijuuden kehittyminen on elinikäinen oppimisen kasvuprosessi, jossa arvot ja uskomukset, tiedot ja taidot kehittyvät ja muuttuvat. Asiantuntijaksi kehittyminen tapahtuu suun terveydenhoidon moniammatillisissa toimintaympäristöissä ja se edellyttää opiskelijalta jatkuvaa itsensä kehittämistä, kriittistä ajattelua, kykyä työskennellä yhteisöissä ja verkostoissa sekä oman toiminnan tutkimista ja kehittämistä.

Valitse opintojen ajoitus tai rakennenäkymä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain tai lukukausittain.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy
2023
Kevät
2024
Syksy
2024
Kevät
2025
Syksy
2025
Kevät
2026
Syksy
2026
1. / 2023 2. / 2024 1. / 2024 2. / 2025 1. / 2025 2. / 2026 1. / 2026
TS23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TS23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TS23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

150
TS23SP-1019
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

140
TS00BC64 Suun terveydenhoitotyön perusteet 5
TS00BG89 Anatomia ja fysiologia 5
TS00BC65 Suun terveyteen vaikuttavat tekijät 5
TS00BG90 Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia 5
TS00BG91 Yleissairaudet ja suun terveys 5
TS00BG92 Lääkehoito suun terveydenhoitotyössä 5
TS00BG93 Kariologinen suunterveydenhoitotyö 5
TS00BG94 Harjoittelu, Kariologinen suunterveydenhoitotyö 5
TS00BG95 Pään alueen kuvantaminen ja kuntouttava suunterveydenhoito 5
TS00BC06 Parodontologinen suun terveydenhoitotyö 10
TS00BC61 Ortodontia suun terveydenhoidossa 5
TS00BG96 Ikääntyvien suun terveydenhoitotyö 5
TS00BC59 Lapsen ja nuoren suun terveydenhoitotyö 5
TS00BC60 Asiakkaan suun omahoidon ohjaus 5
TS00BG97 Suulääketiede 5
TS00BG98 Current Best Practices in Oral Health 5
TS00BC62 Harjoittelu, Perheen suun terveydenhoitotyö 15
TS00BC58 Harjoittelu, Kuntouttava suun terveydenhoitotyö 10
TS00BE73 Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä 5
TS00BC63 Harjoittelu, Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä 5
TS00BC57 Harjoittelu, Asiakaslähtöinen suun terveydenhoitotyö 20
TS23SP-1020
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

10
TS00BC66 Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) ja hoitomenetelmät 5
TS00BC67 Päihteettömyyden edistäminen 5
AMKONT
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TS23SP-1012
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
TS23SP-1013
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
Yhteensä 210 60 55 60 20 30 30 30 25 30 30 20 30 30 30 25 30 30 20

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistemäärät määräytyvät valinnaisten opintojen mukaisesti. Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. sisältöjen päivitystarpeiden takia.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
TS23SP-1001
Perusopinnot

(Valitaan kaikki)

30
TS23SP-1003
Sosiaali- ja terveysalan yhteiset opinnot

(Valitaan kaikki)

30
ST00BB27 Oppijana korkeakoulussa 5
ST00BD19 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa 5
4_STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication 5
ST00BP65 Kehittämis- ja tutkimustyön menetelmät 5
4_STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel 5
ST00BC29 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys 5
TS23SP-1004
Ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

150
TS23SP-1019
Pakolliset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

140
TS00BC64 Suun terveydenhoitotyön perusteet 5
TS00BG89 Anatomia ja fysiologia 5
TS00BC65 Suun terveyteen vaikuttavat tekijät 5
TS00BG90 Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia 5
TS00BG91 Yleissairaudet ja suun terveys 5
TS00BG92 Lääkehoito suun terveydenhoitotyössä 5
TS00BG93 Kariologinen suunterveydenhoitotyö 5
TS00BG94 Harjoittelu, Kariologinen suunterveydenhoitotyö 5
TS00BG95 Pään alueen kuvantaminen ja kuntouttava suunterveydenhoito 5
TS00BC06 Parodontologinen suun terveydenhoitotyö 10
TS00BC61 Ortodontia suun terveydenhoidossa 5
TS00BG96 Ikääntyvien suun terveydenhoitotyö 5
TS00BC59 Lapsen ja nuoren suun terveydenhoitotyö 5
TS00BC60 Asiakkaan suun omahoidon ohjaus 5
TS00BG97 Suulääketiede 5
TS00BG98 Current Best Practices in Oral Health 5
TS00BC62 Harjoittelu, Perheen suun terveydenhoitotyö 15
TS00BC58 Harjoittelu, Kuntouttava suun terveydenhoitotyö 10
TS00BE73 Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä 5
TS00BC63 Harjoittelu, Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä 5
TS00BC57 Harjoittelu, Asiakaslähtöinen suun terveydenhoitotyö 20
TS23SP-1020
Syventävät ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

10
TS00BC66 Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) ja hoitomenetelmät 5
TS00BC67 Päihteettömyyden edistäminen 5
AMKONT
Opinnäytetyö
15
AMKONT-1003
Opinnäytetyö

(Valitaan kaikki)

15
XT00BA37 Opinnäytetyön suunnittelu 5
XT00BA38 Opinnäytetyön toteutus 5
XT00BA39 Opinnäytetyön viimeistely 5
XT00BA40 Kypsyysnäyte 0
TS23SP-1012
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
TS23SP-1013
Valinnaiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15